2009 г. и финансите на България
Симеон Дянков   
Източник: БГНЕС
57

С минимален бюджетен дефицит от 500 млн. лева в края на 2009 г. България е първенец в Европейския съюз по спестени разходи.

Това мнение споделят вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и водещи независими икономисти, потърсени от БТА за коментар.

Правителството успя в много тежък момент от средата на 2009 г. да съкрати доста от разходите в бюджета и дефицитът ще бъде относително малък.

България вероятно ще бъде страната с най-добри публични финанси в цяла Европа, както за 2009 г., така и вероятно за 2010 г., прогнозира Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри уоч".

По-голямата част от стъпките на новия финансов министър и екипа му са в положителна посока, това се вижда и от оценките на външни анализатори и агенции, коментира за БТА Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Най-важното, което трябваше да се случи през 2009 г., бе да се прекъсне нарастващият дефицит, но в същото време това, което бе поставено от новото правителство като основна задача - балансираният бюджет, бе променено впоследствие - както видяхме, 2009 г. ще приключи с половин милиард лева дефицит, добави Ганев.

Според него са направени компромиси по отношение на някои разходи, а без тях е бил постижим и балансиран бюджет за 2009 г.

Като положителни стъпки на вицепремиера Дянков и новото правителство анализаторът оцени мерките за пресичане на контрабандата, както и заявките за реформи в областта на държавната собственост, здравеопазването и образованието.

Повечето от тези реформи останаха само загатнати,

предстои да видим какво от тях наистина ще се случи през 2010 г., допълни Ганев.

Ако през 2010 г. бъде създадена бизнес среда, която да насърчава повече инвестиции, по-засилена търговия, това ще окаже ефект и върху БВП, добави той.

Ако бъдат осъществени правилните реформи и политики, дори и БВП на страната да се понижи с малко, следващата година ще бъде успешна, прогнозира той.

Според Лъчезар Богданов, вицепремиерът Дянков е надценил възможността мерките за пресичане на контрабандните канали да доведат незабавно до много по-големи приходи в държавната хазна.

Стабилността на публичните финанси, която е заложена в бюджета за 2010 г., е най-големият плюс за вицепремиера Дянков, според Богданов.

Съвсем скоро ще се види по различни икономически индикатори, че България ще заеме позиция в горната част на европейските класации за икономически резултати, прогнозира експертът от "Индъстри уоч".

Според него сигналите от глобалните пазари са противоречиви, има голям процент несигурност. Ако не се развие много лош икономически сценарий в страните, които са основни наши търговски партньори, можем да предположим, че България ще завърши 2010 г. с минимален спад на БВП или дори с нулев спад, посочи анализаторът.

Изминаващата година бе тежка във финансово отношение

за България. При прогнозиран икономически ръст от миналото правителство от 4,5% и очакван спад от над 6% в края на 2009 г., при смяната на властта през юли се установи бюджетен дефицит от 2,5 млрд. лева на годишна основа.

Впоследствие през декември правителството коригира очаквания спад на БВП на 4,9 на сто за 2009 г. С поемането на поста Симеон Дянков се зае незабавно със намаляването на бюджетния дефицит, като по негово предложение правителството намали с 1,156 млрд. лева нелихвените разходи.

Разходите по бюджетите на държавните органи, министерствата и ведомствата бяха ограничени с 366,6 млн. лв., трансферите по републиканския бюджет за други бюджети и извънбюджетни фондове бяха намалени с 42,3 млн. лева, а целеви и капиталови разходи и субсидии по централния бюджет, включително за усвояване на държавни инвестиционни заеми, бяха ограничени с 664 млн. лв.

Според Дянков остатъкът от дефицита трябваше да се намали чрез увеличение на приходите. В началото на своя мандат вицепремиерът предприе

решителна структурна реформа в НАП и митниците.

Закрити бяха съществуващите 29 териториални дирекции на НАП и се създадоха пет регионални дирекции - във Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив и София. Създадена бе и Национална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" с обхват на територията на страната.

Реформа бе направена и в Агенция "Митници". Броят на митниците бе намален от 17 на 9, закрити бяха 19 митнически бюра, като заедно с новосъздадените броят им стана 39.

Закрити бяха и 7 митнически пункта и броят им след реформата е 34.

Закрити бяха митниците в София, "Аерогара-София", в Благоевград, Кюстендил, Перник, Кулата, Калотина, Добрич, Видин и Силистра.

Сменен бе директорът на Агенция "Митници", а между НАП и митниците бе подписано споразумение за обмен на информация между системите на двете агенции.

За ръководител на Агенция "Митници" бе назначен Ваньо Танов, бивш директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност".

В края на лятото министър Дянков прогнозира, че споразумението между НАП и Агенция "Митници" ще донесе 150-200 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета.

Той заяви, че макар и трудно, за тази година може да се намерят допълнителни приходи от 500 млн. лв. в митниците.

Месечният дефицит постепенно започна да намалява, като за октомври бе отчетен балансиран месечен бюджет, а за ноември - излишък от около 48 млн. лв. при близо половин милиард лева бюджетен дефицит.

Правителството реши да актуализира бюджета за 2009 г.

и да завърши с дефицит от 500 млн. лв. Този дефицит се равнява на 0,75% от БВП, което нарежда България на първо място сред страните от ЕС по този показател - с най-нисък дефицит, отбеляза Дянков.

Със средствата от актуализацията на бюджета за 2009 г. се финансират земеделските програми, разплащания в строителството и по инфраструктурните проекти, неразплатени стари договори и ДДС към фирмите.

Дянков предприе мерки и за предотвратяване на контрабандата при течните горива. От 1 октомври влезе в сила наредба, която задължава търговците на течни горива да отчитат действителните си обороти в реално време.

Друга промяна от последните месеци бе сформирането на нова дирекция в Министерството на финансите, която да събира финансова информация, докато Бюрото за финансово разузнаване остана в структурата ДАНС.

В бюджета за 2010 г. залегна балансирана фискална политика,

без увеличение на данъците. Акцизът върху цигарите бе повишен и от 1 януари 2010 г. ще бъде 76 евро за 1000 къса, вместо сегашните малко над 53 евро за 1000 къса.

За следващата година тази промяна води до допълнителни 226 млн. лв. в бюджета, от които 130 млн. лева ще бъдат насочени към здравеопазването, уточни Дянков.

Заложен бе спад на БВП с два процента за 2010 г., като при по-големи приходи в бюджета ще бъде преразгледана и разходната част.

Вицепремиерът Дянков изложи тезата, че ако има проблеми с осигуряването на финансов ресурс, през следващата година България може да емитира облигации, вместо да търси заеми от Международния валутен фонд и от Световната банка.

Един от заявените от новия екип на финансовото министерство приоритети е приемането на страната в механизма ERM2 и еврозоната.

Вицепремиерът Дянков заяви пред медиите, че се надява това да се случи в рамките на неговия мандат.

Като своя основна цел финансовият министър посочи извършването на административни промени, които да уеднаквят изплащането на поощрения и възнаграждения в отделните държавни структури и ведомства, а също и съкращаване на излишната администрация.

От началото на 2010 г. Министерството на финансите ще има нова, облекчена структура,

в която щатът ще бъде намален с 14%, а разходите на ведомството ще бъдат ограничени с 15% спрямо 2009 г. Симеон Дянков поиска подобни съкращения и оптимизиране на персонала и от останалите министерства.

По думите му не всички ведомства са успели да го направят. Сред заявените от министър Дянков идеи за реформи е и обединяването на банковия и небанковия надзор в една обща институция.

Вицепремиерът заяви, че не е доволен от работата на Комисията за финансов надзор и че може и без тази комисия.

Заявена е и идея за реформа по отношение на държавната собственост в предприятията - през следващата година е възможно държавната собственост в различни икономически отрасли да бъде обединена в единна държавна структура.

Коментари 57
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

57 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 7 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 10 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen