Енергийни експерти: Увеличението на цената на тока в близко бъдеще е неизбежно
Иван Хиновски (вляво) и проф. Атанас Тасев   
Източник: БГНЕС
415

В ъпреки намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да не вдига цените на електроенергията за бита от 1 юли 2014 г., драстично поскъпване на тока е неизбежно в близко бъдеще.

Това коментираха пред БТА енергийните експерти проф. Атанас Тасев, съветник на парламентарната комисия по енергетика, и Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум (БЕФ).

Проф. Атанас Тасев заяви, че при секторен анализ на енергетиката, какъвто бе направен от служебното правителство, се е видяло, че най-голяма тежест при формирането на цените на електроенергията за регулирания пазар имат цените, по които се изкупува енергия от ВЕИ производителите и по дългосрочните договори от ТЕЦ „Ей И Ес Марица Изток 1“ и ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3“. „В момента това, което регулаторът прави, е да разреже натрупания през годините цирей“, заяви Тасев.

В решението на ДКЕВР фигурира предложение НЕК да предоговори споразуменията с Маришките централи като бъде намалена пълната цена на енергията за ТЕЦ „Ей И Ес Марица Изток 1“ с 30% и предвиждане енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар, и съответно да бъде намалена пълната цена на енергията от ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ с 20% и енергията от два блока на централата да се продава на свободния пазар.

По думите на експерта, който навремето е консултирал договорите с централите, през 2001 г. с двете централи са се договаряли едни цени, а сега те се оказват много по-високи като за ТЕЦ „Ей И Ес Марица Изток 1“ са с близо два пъти и половина по-високи.

ДКЕВР използва прецедента на полския опит

Полша е прекратила сключени дългосрочни договори и ги е сключила на пазарен принцип, каза Тасев. Според него съпротивата на двете „американски централи“ за намаляване на техните цени ще бъде колосална, но ДКЕВР ще може релевантно да се защити в съда именно на база полския прецедент.

В момента цените на електроенергията на регулирания пазар са по-ниски от пазарните. Ето защо

през 2015 г., когато се либерализира напълно пазарът, тези цени ще подскочат

и ще стигнат пазарните нива, коментира проф. Тасев. Той заяви, че доскоро е прогнозирал скок от 50%, но с взетите от ДКЕВР мерки този скок ще е по-малък – от порядъка на 20-30%.

Партиите, вместо да се карат, трябва да постигнат национален консенсус, че трябва да има корекция на цената на електроенергията, смята проф. Тасев. Тази мярка е непопулярна и затова трябва да се съберат всички политически сили, да си стиснат ръцете и да решат да се въведе един тригодишен преходен период в системата на енергетиката, за да бъде тя спасена, предложи той.

Най-вероятно, което и правителство да дойде на власт, то ще поиска дерогация от ЕК и

отлагане на пълната либерализация на пазара на електроенергия,

защото българският потребител не е готов да понесе такъв скок на цените на тока, категоричен е експертът. Според него, ако се постигне дерогация с една-две години, можем да се надяваме за постигане на по-добър икономически растеж, повишение на доходите и съответно – на цените на тока, което да бъде по-приемливо за обществото.

Проблемът е в слабата ни икономика; ако беше решен проблемът с политиката по доходите, нещата щяха да стоят по друг начин, коментира проф. Тасев. От 2000 г. до 2010 г. цената на тока е скочила двойно, но нямахме проблем с това, защото икономиката вървеше напред и доходите ни се повишаваха, даде пример той.

Проблемът по думите му е възникнал, когато се е разгоряла кризата, а тогавашният председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев е увеличил цената на тока с 13%, въпреки че е трябвало да я увеличи дори с около 30%, за да се запълни целия недостиг на средства.

По отношение на ВЕИ производителите мярката, която сега ДКЕВР предлага, е малко крайна, но справедлива, коментира проф. Тасев. ДКЕВР предлага в публикуваното си решение министърът на икономиката и енергетиката да предприеме законодателни промени в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), с които да се предостави възможност на ДКЕВР, въз основа на потреблението в страната, да определя ежегодни количества електрическа енергия, произведени от възобновяеми източници, които да бъдат изкупувани по преференциални цени.

Председателят на БЕФ Иван Хиновски коментира за БТА, че е положително решението на ДКЕВР да намали преференциалните цени за електроенергията от топлофикациите.

Трябва да се престане с практиката на кроссубсидирането на цената на парното през цената на тока.

Сега всички плащаме за тези, които ползват парно, за да имат те по-ниска цена – това не може да продължава, защото е в разрез с всички принципи на ЕС, категоричен е Хиновски. Тотално сбъркан е обаче подхода на ДКЕВР за решаване на проблемите с недостига на средства, смята Хиновски. ДКЕВР няма право да се бърка в отношенията между независими търговски дружества – НЕК и „американските централи“, както и НЕК и ЕСО и производителите на енергия от ВЕИ; правен абсурд е регулаторът да нарежда на НЕК да се договаря за намаляване на цените по сключени вече договори, заяви експертът.

Според Иван Хиновски кризата в енергетиката вече е толкова голяма, че е време да се търси

аварийно привличане на средства

чрез създаване на специален фонд, в който международни финансови институции да предоставят грантово финансиране. БЕХ от своя страна трябва да емитира дългосрочни дългови книжа, но едновременно с това да има и оздравителен план за развитие на енергетиката. Ако това не се случи, енергетиката ни ще попадне в чужди ръце, защото кредиторите на НЕК във всеки един момент могат да решат да предявят искове и съдът ще отсъди прехвърляне на собственост към тях, коментира председателят на БЕФ.

Намалението на цените за двете „американски централи“ вече се фиксира в крайната цена на тока, но това е сметка без кръчмар, коментира Хиновски. Ако двете централи заведат дела срещу държавата ни, решенията на ДКЕВР ще паднат в съда, а държавата ни ще бъде глобена. Същото ще стане и с решението за ограничаване на производството от ВЕИ. Освен това, ако половината от ВЕИ производителите фалират, тези проекти остават собственост на финансовите институции и така банките също ще бъдат поставени в риск, обобщи ситуацията Хиновски.

Според председателя на БЕФ трябва държавата да преговаря с частните дружества, а не да им извива ръцете. Може да се договори разсрочване на плащанията между НЕК и ЕРП-тата, да се позволи на частните централи да изнасят ток навън – това са все

възможни решения;

оборудването, поръчано за АЕЦ „Белене“, пък може да се продаде и да бъдат осигурени по този начин 2 млрд. лв. за НЕК, смята Хиновски.

След либерализацията на енергийния пазар цената на електроенергията за битовия потребител ще скочи поне с 20%, затова трябва още отсега да се започне поетапно повишение на цената, за да не е то шоково, коментира експертът. По думите му

намаление на цената в момента е равносилно на абсурд.

Направили сме анализ, че ако сега се започне с 5% повишение на цената на тока на всеки шест месеца, влизането в регулирания пазар през 2015 г. няма да е толкова шоково за хората, каза Хиновски. По думите му това трябва да е съпроводено със социална програма като се използват средства от Европейския социален фонд и други програми на ЕС.

Коментари 415
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

415 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 22 минути

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 1 час

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 2 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 2 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 2 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 2 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 3 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 3 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 3 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 3 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 4 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично