ЕРП-тата отрекоха обвиненията на ДКЕВР
Източник: Thinkstock/Guliver
42

Т рите енергоразпределителни дружества - "Енерго Про", ЕВН и ЧЕЗ, отрекоха обвиненията на енергийния регулатор, че са надписали със стотици милиони, заради което ДКЕВР ги заплашва с глоби от над 50 млн. лв.

В съобщение на сайта си "Енерго Про", което снабдява с ток северозападната част на страната, заяви, че в одитния доклад на регулатора се съдържат твърдения, които са неприемливи и създават грешно впечатление в публичното пространство, тъй като през одитирания период фирмата е действала съобразно поредица последователни регулаторни решения през последните години.

Така например, в доклада се твърди, че дружеството е реализирало „допълнителни приходи“ в размер на 131 милиона лева.

"Трябва категорично да подчертаем, че тези средства нямат нищо общо с приходите на компанията. Дружеството не се е облагодетелствало с тези средства, а напротив - това са средства, които са вложени в изпълнението на основни дейности по разпределение и доставка на електрическа енергия в Североизточна България. Въпросните средства, необходими за дейността на компанията, не са били предвидени в ценовите решения на ДКЕВР", заявяват от "Енерго Про".

Оттам добавят, че заради системното недофинансиране на оперативната дейност на компанията се е налагало да се пренасочват средства от други направления, включително собствени средства на акционерите, за да се покрие недостигът и да се гарантира нормалното функциониране на мрежата и на доставката на електричество до крайните потребители.

В числото на недофинансираните оперативни разходи се включват необходими и присъщи дейности като ремонт и поддръжка на мрежата, закупуване на работни инструменти и облекла, гориво и ремонти на автомобилите, заплати и осигуровки на служителите и др., отбелязват от дружеството.

От "Енерго Про" коментират и твърдението на ДКЕВР, че са извършени проверки на качеството на доставяната електроенергия, при които е установено, че тя не отговаря на показателите за качество.

"Реалните факти сочат, че извършените по време на одита проверки не са представителна извадка, тъй като не са направени на случаен признак. На практика са извършени 7 броя проверки по жалби на клиенти за колебания в напрежението в малки населени места. Отново се пропуска фактът, че тези участъци от мрежата остро се нуждаят от инвестиции, средствата за които регулаторът постоянно съкращава през последните години", заявяват от ЕРП-то.

По отношение на констатацията, че дружеството не е изпълнило заложената инвестиционна програма, от компанията заявяват, че за 2013 г. ДКЕВР не е признала нито един лев за инвестиции, така че няма как "Енерго Про Мрежи" АД да не е изпълнило инвестиционната си програма, призната от комисията.

За втория регулаторен период, който е 2008 – 2013 г., признатите от ДКЕВР разходи за амортизации са по-ниски дори от отчетените през 2007 г., които е трябвало да бъдат признати в пълен размер. ДКЕВР не е признала и пълния размер на оперативните разходи за 2007 г., определяща за финансовите показатели за следващите 5 години. Това прави невъзможно дружеството да финансира пълния размер на инвестициите, защото необходимият финансов ресурс е отивал за покриване на непризнати оперативни разходи само до нивото им за 2007 г., към които трябва да се прибавят непризнатите разходи за амортизации за същия период.

Ако ДКЕВР беше признала пълния разход за амортизации за определящата 2007 г., както и разходите за амортизации на признатите инвестиции (съгласно Указанията на ДКЕВР), "Енерго Про Мрежи" АД щеше да бъде в състояние да финансира пълния размер на инвестиционната програма, съгласуван от ДКЕВР, категорични са от компанията.

"Енерго Про" определя като учудвадващо, че в доклада на ДКЕВР е посочена цифрата 190, 444 млн. лв неизпълнени инвестиции.

"Те са изчислени на базата на заявените инвестиции в ценовите заявления на дружеството, които обаче не са признатите, утвърдени и калкулирани от ДКЕВР в цените инвестиции.

От заявените 521, 182 млн. лв от "Енерго Про", ДКЕВР е признала 388,775 млн. лв, което е със 132,407 млн. лв. по-малко. Фактите безспорно доказват, че въпреки недостатъчния обем признати от ДКЕВР разходи за инвестиции, през годините след приватизацията на дружествата, броят на непланираните прекъсвания (авариите) и тяхната продължителност са намалели многокократно.

Експертите на компанията ще се запознаят задълбочено с констатациите от одита на ДКЕВР, след което компанията ще излезе с официално становище, завършват оттам.

"EVN България" ще обжалва в Административния съд евентуални санкции от страна на ДКЕВР за работата на дружеството, каза в Националния пресклуб на БТА Йорг Золфелнер - председател на УС на "ЕВН България". Фирмата няма да се оправдава за извършени нарушения, както твърдят от ДКЕВР.

Позицията си компанията ще представи пред компетентния съд, защото е очевидно, че няма да има дискусия и вече се правят актове за нарушения. Одитът е направен хаотично, непрофесионално и преднамерено, каза Йорг Золфелнер.

Очакваме ДКЕВР да преразгледа резултатите от одита на работната група като премахне неточностите и грешките, каза Золфелнер. Искаме обективен доклад подкрепен с препоръки и добри практики и професионализъм и независимост, допълни той.

"ДКЕВР не отчита динамично променящата се среда, в която работят ЕРП-тата. Очевидно е, че одитът на фирмата, направен от ДКЕВР, е поръчан и проведен така, че тези специфики да не бъдат отразени. Ясно личи, че в одита не е трябвало да се отчете ефективността на работата на дружеството, включително качеството на обслужване на клиентите.

Търсени са единични случаи, от които се правят генерални изводи за тълкуване в негативна светлина работата на компанията. Компанията е постигнала двойно намаляване на технологичните разходи и сериозно намаляване на авариите. Ние сме непрекъснато проверявани от много държавни органи, но само в този одит има заключения за нарушения на лиценза за работа", заяви Золфелнер.

Гочо Чимширов, член на УС на фирмата каза, че ЕВН е намалила технологичните разходи и единствените, които имат полза от спестените разходи, са клиентите. Тези пари са инвестирани в поддържане на мрежата, добави той.

Работната група на ДКЕВР е поискала да се измери напрежението на места, където са подадени жалби. Логично е на 12 от общо 15 проверени обекта да има проблеми с напрежението, каза Чимширов. Клиентите на дружеството обаче са 1,5 милиона, допълни той.

Калина Трифонова, член на УС на "ЕВН", каза, че договорите на фирмата, сключени по Закона за обществени поръчки, са предмет на проверки от много държавни органи. Проверени са 2984 договора по ЗОП и в тях не са открити нарушения на закона, заяви тя. Няма и нарушение в посочените три договора по ЗОП от ДКЕВР, каза Трифонова.

"ЧЕЗ Разпределение България": Не нарушаваме правата на клиентите си,

Това заяви компанията в прессъобщение. Нарушение на техните права не е отчетено и в нито една от констатациите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), касаещи подмяната на електромери за периода 2008 – 2013 г., се посочва в позицията на ЕРП-то.

Според ЧЕЗ констатираните в доклада на регулатора от регулаторния одит не са документални пропуски или неточности, и не се отнасят за липсата на подписи на свидетели, а само за липса на подписи от страна на собственика на имота или ползвателите му. Като нарушение е отчетен фактът, че протоколите са били подписани от близки на собственика, роднини наематели или домоуправител.

Общото съотношение на специално избраните от проверяващите 1088 констативни протоколи спрямо общо подменените от дружеството за периода на регулаторния одит над 1,5 милиона електромера е много малък – 0,07%. Това не би могло да бъде представителна извадка, заявяват от компанията.

В хода на регулаторния одит "ЧЕЗ Разпределение България“ АД е изложила пред регулатора писмени възражения по всяка констатация за подмяна на електромери. Това е рутинна дейност, която компанията извършва в голям мащаб, казват още оттам.

Коментари 42
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

42 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 39 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 1 час

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 4 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията