12
Ип пектори от Българска агенция по
безопасност на храните (БАБХ) затвориха консервен цех, собственост на фирма "Брумо" ЕООД, след констатирани съществени нарушения на действащото
законодателство. В цеха са се произвеждали консерви от култивирана маринована печурка.
Забрана за продажба на партидата, която е пусната в търговската мрежа и според БАБХ може да представлява опасност за здравето на хората, е наложена във всички хранителни обекти в страната.
Цялата налична продукция на фирмата е възбранена, изтегля се и ще бъде унищожена, тъй като не е гарантирано качеството и безопасността на продукта, увериха от агенцията.
Общото количество възбранена продукция е 14 558 готови буркана и седем бидона по 220 литра гъби заготовка, в процес на преработка.
При проверката не е била представена вътрешна мониторингова програма и не са създадени условия за проследяемост и определение на партидите.
Инспектори от регионалното звено на БАБХ започват акция по проследяване на гъбите в Пловдив.
Преди месеци шефът на агенцията Йордан Войнов предложи да се криминализира умишленото предлагане на храни с изтекъл срок на годност или без ясен произход.
"Брумо" ЕООД е базирана в Плевен и работи от 2000 г. като производител на култивирани гъби печурки.
В представянето й на сайта Jobs.bg пише, че в началото е наемала пещерни помещения в защитения парк "Кайлъка" в Плевен, а през 2001 г. собственикът й купува хладилните помещения на неработещия месокомбинат в града и ги преустройва в халета за отглеждане на гъби.
За консултанти са поканени инженери от Полша и Холандия - водещи страни в гъбопроизводството.
Марката "Кайлъшка печурка" е наложена на българския пазар, а наши клиенти са големите търговски вериги в България, твърди "Брумо" ЕООД.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!