Travel Academy ще се посвети на онлайн маркетинга
Източник: Travel Academy
0

На 12 и 13 април в София ще се проведе конференцията Travel Academy 2013, посветена на проблемите, с които се сблъскват всички предприемачи в туристическия бранш.

Онлайн маркетингът и модерните тактики за привличане и задържане на клиенти ще бъдат основният акцент на Travel Academy.

В интервю за Vesti.bg организаторите - Радомир Русев (маркетинг мениджър в Loyal Travel), Антон Пенев (маркетинг мениджър в Astral Holidays) и Димо Желев (изпълнителен директов в DRS Travel) разказват повече за конференцията, както и за предизвикателствата пред бранша у нас:

- Смятате ли, че политическата обстановка в страната ще повлияе на туристическия бранш в краткосрочен план? Какви са очакванията ви за летния туристически сезон?

- Нямаме никакви индикации, че това може да се случи, дори напротив. Туристическия сезон е договорен от няколко месеца насам и към днешна дата бележим значителен ръст - от порядъка на 8-10 %.

- Изменят ли се в последните години предпочитанията за място за почивка на българите?

- Има малко или много преориентиране към определени дестинции, но като цяло, освен на родна земя, българските туристи са концентрирани основно в Турция, Гърция. Все по-посещавани са Испания, Италия и Тунис, които много бързо успяха да излязат от политическата криза, в която се намират.

- Как влияе онлайн рекламата и достъпа до услуги, като резервации онлайн, върху навиците на българите за планиране на почивката?

- Според проучване от 2012 г. 82% от европейците ползват интернет за информация при планиране на своята почивка. За съжаление подобна статистика в България липсва, но нивото, разбираемо, е по-ниско.

Без съмнение обаче с всяка изминала година броя на българите, които ползват интернет за планиране на своята почивка, се увеличава.

У нас има няколко сайта, който предлагат и напълно автоматизирано резервиране на хотелско настаняване, без да е необходим пряк контакт със служители на туристическа агенция. Онлайн средата поставя в пряка конкуренция хотелите, туристическите агенции и туроператорите.

Все повече хора сами организират пътувания и в чужбина със собствен транспорт и резервация на хотелско настаняване през резервационни системи. Така в интернет потребителя може да избере дали да закупи даден туристически пакет от туристическа агенция, туроператор или сам да организира индивидуално пътуване, чрез сглобяване на пакета.

През последните две години феноменът "колективно пазаруване" създаде нови навици за потребителите за търсене на изгодни оферти с голяма отстъпка.

За съжаление е много малък процентът на разплащане през кредитни карти за резервации на туристически услуги в интернет, поради слабата традиция и все още ниското доверие. Тенденцията обаче е за ръст и в това направление.

- Успяват ли според вас българските хотелиери, туроператори и туристически агенции да поддържат онлайн присъствие по начин, който да убеждава евентуалните им клиенти, че са на разположение за възникнали проблеми и въпроси?

Доверието е един от основните проблеми в онлайн среда. Много от туристическите фирми, особено по-малките хотели и туристически агенции, имат сайт. Но те не го популяризират достатъчно активно, за да достигат техните оферти до максимум потребители.

Много от тях дори не разчитат на сайта като сериозен канал за резервации. Също така хотелиери и туроператори са демотивирани да обновяват редовно своето присъствие в интернет, извън това на собствения си сайт.

Резултатите са неактуална информация в интернет и снижаване на доверието на потребителя към този канал за планиране и резервиране на почивка.

Проучване на Travel Academy 2013 от месец март 2013 г. показва, че над 40% от запитаните туристически агенции отделят под една десета от рекламния си бюджет за онлайн дейности.

От друга страна най–ползваният похват за реклама в интернет е участие в туристически онлайн каталози много, от които с безплатни оферти. От тази гледна точка е много трудно туристическия бизнес в България да достигне до правилните клиенти с правилните оферти, чрез интернет маркетиране.

Според проучването само 7% от туристическите агенции и туроператори ползват специализиран софтуер за следене на мнения на туристи за техния бранд в интернет. Това нарушава последващата комуникация между клиент и туристическа фирма и създава усещане, че туроператорите се интересуват от клиентите си само до края на почивката им.

- Кои са основните предизвикателства пред сектора в България в момента?

Политическата несигурност е първостепенно предизвикателство, при положение, че новият закон за туризма бе обнародвам преди броени дни. Трябва да бъдат приети и изменени над 10 нормативни документа свързани със закона.

Добре е това да се случи възможно най–бързо преди старта на активния летен сезон, за да може туристическият бизнес да работи в прозрачна среда. От друга страна туристическият бранш има два основни дългосрочни проблема.

Първият е свързан с амбицията за разширяване на активните сезони и превръщане на страната в целогодишна туристическа дестинация. Това може да бъде постигнато с ясно акцентиране на алтернативните типове туризъм.

Второто основно предизвикателство е повишаване на нивото на обслужване в българските обекти за настаняване и заведения за хранене.

Добра е идеята на ресорния служебен министър Асен Василев за дебат около стратегия за туризма до 2020 г., която може да доближи двата проблема до техните решения. Това е възможно, ако въпросната стратегия да е организирана с ясни цели, бюджети и срокове.

- Как възникна идеята за Конференцията Travel Academy 2013, посветенa на проблемите на туристическия бранш?

Зад идеята за подобна конференция стоят три лица - Антон Пенев, Димо Желев и Радомир Русев.

Като приятели, ние често сме си споделяли огорчение от неползването на новите маркетингови похвати в бранша и трудната комуникация с част от колегите.

Въпреки че често се конкурираме в бизнеса, се обединихме около идеята за създаване на събитие, което да акцентира върху модерните тактики за привличане и задържане на клиенти от хотели и туристически агенци.

Travel Academy 2013 е под патронажа на МИЕТ и ще се състои на 12 и 13 април в Novotel София. Събитието e двудневно и е първото, което има отделни панели за туроператори и хотелиери. В същото време включва дискусионни панели с модератори – директорите на дирекции в МИЕТ Мария Иванова и Анелия Генова.

Събитието ще даде ясни идеи за работещите тактики в онлайн маркетинга, пиар, счетоводство, туристически софтуери и други.

- Разкажете накратко - защо за хората, занимаващи се с този бизнес, е ценно да посетят Конференцията Travel Academy 2013?

Travel Academy 2013 e практично събитие. То ще даде чрез знанията на нашите доказани лектори конкретни идеи как да привличате клиенти към туристическата агенция и хотела.

В програмата сме предвидили и лекции за похвати, чрез които активно да генерирате лоялни клиенти, които да се възползват от предлаганите услуги отново и отново.

От друга страна са засегнати проблеми от ежедневието като диференцираната ставка за ДДС и казуси с осчетоводяването и въвеждането на зелени стандарти за хотела и др.

В рамките на програмата ни има две дискусии. Едната цели запознаване на бранша с обнародвания преди броени дни нов закон за туризма, като модератор ще е директор "Туристическа политика" към МИЕТ – Мария Иванова. Ще има разисквания около маркетинговата стратегия на туризма и националната реклама.

Това, както знаем, е една от основните отговорности на държавата, за привличане на повече туристи към България. Модератор ще е Анелия Генова, директор на "Маркетинг, реклама и информация в туризма".

Втората дискусия е свързана с проблемите в комуникацията между хотели, туроператори и агенции.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 32 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 1 час

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 3 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 5 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 6 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 8 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака