Българите купуват хоби стоки за започване на малък бизнес
Източник: Thinkstock/Gulliver
3

П редприемчиви българи започват собствен бизнес, като купуват на изплащане „хоби” стоки и инструменти. Това показва новото издание на класацията „Хоби топ 5 на изплащане” от БНП Париба Лични Финанси, България.

Хората стартират бизнеси като: семейни стопанства, фото и видео заснемане, забавление, фитнес зали, салони за красота и др.

В сравнение с предишните издания на класацията има тенденция за ръст на търсенето на „хоби” стоки, които могат да се използват за малък бизнес. Например молбите за покупка на аудио усилватели отбелязват ръст от около 20%. Ръст от около 15% има и при тонколоните. С около близо 10% са се увеличили и молбите за покупка на бягащи пътеки. Подобен тренд се забелязва и при други стоки, коментира Ралица Захариева, директор „Маркетинг и комуникации” на БНП Париба Лични Финанси, България.

От друга страна наблюдаваме, че част от българите постепенно съумяват да повишат жизнения си стандарт и стават все по-уверени за бъдещето си. Затова и са готови да купуват на изплащане стоки, които не се приемат като стоки „от първа необходимост” и да инвестират по-големи суми в по-качествени продукти, допълни Захариева.

През периода ноември 2013 г. – ноември 2014 г. отчетохме и ръст на молбите за финансиране на продукти като автомобилни гуми. На годишна база той е от около 20%. Най-търсените гуми са за зимния сезон, което показва, че хората обръщат внимание на своята безопасност и са склонни да отделят повече средства за сигурни гуми. В същото време, те не желаят да харчат много пари наведнъж и затова са склонни да вземат потребителски кредити.

Тук мога да добавя, че хората най-често сключват договор за финансиране на покупка на изплащане с продължителност от около 12 месеца. Средният размер на тези кредити е около 700 лева, каза Ралица Захариева.

Класацията „Хоби топ 5 на изплащане” подрежда трите най-търсени модела сред 5-те най-популярни групи „хоби” стоки: „Инструменти и оборудване”, „Автоаксесоари и оборудване”, „Фото и видео камери”, „Аудио оборудване” и „Спортно оборудване”.

Категорията-победител в новата класация е „Инструменти и оборудване” . Най-търсените стоки в нея са моторни триони, мотофрези и моторни коси.

Източник: Thinkstock/Gulliver

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България, това означава, че стоки, купувани на изплащане се използват за осигуряване на малки стопанства с модерно оборудване, което допринася за повишаване на ефективността на бизнеса и съкращава времето за операции като култивиране на обработваеми земи, рязане на дървета и храсти и т.н.

По отношението на материалното осигуряване на малки ферми, данните на БНП Париба Лични Финанси, България, показват, че хората купуват още и трактори, висок клас пръскачки, помпи и др.

Новото издание на класацията „Хоби топ 5 на изплащане” потвърждава тенденцията за все по-голяма грижа за здравето, която беше наблюдавана в предишните издания. Не е изненада, че най-търсената стока в категорията „Спортно оборудване” са велосипедите, но данните показват ръст в покупките на фитнес оборудване.

Източник: Thinkstock/Gulliver

На 2-ро и 3-то място са крос тренажорите и бягащите пътеки. Такива стоки са по-подходящи за спортни зали, а не толкова за домашно ползване, тъй като големите им размери изискват много място. Освен победителите в категорията, на изплащане бяха купувани и многофункционални фитнес уреди, лежанки, степери, лостове и тежести и друго оборудване, което също е доказателство, че българите стартират малък бизнес с потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане.

Победителите в категория „Фото и видео камери” са висок клас цифрови фотоапарати и полупрофесионални видео камери. Това показва, че все повече любители на фотографията превръщат хобито си в бизнес. Те предлагат фото и видео заснемане на семейни и корпоративни събития като сватби, рождени дни, конференции и т.н. За тази цел хората купуват на изплащане по-скъпо оборудване. Някои от тях, за да бъдат в крак с последните тенденции, купуват дори и квадрокоптери и ги оборудват с видео камери с висока резолюция.

Любители на музиката също превръщат хобито си в бизнес. Доказателство за това е повишеният интерес към покупката на висококачествени тон колони и усилватели, които трудно могат да бъдат определени като „за домашна употреба”. Тези стоки са на 2-ро и 3-то място в категория „Аудио оборудване”. През последната година на изплащане бяха закупени и професионални музикални смесители. Комбинирайки такова оборудване с DJ талант, хората могат да се превърнат във водещи на партита и на семейни и корпоративни събития.

Данните на БНП Париба Лични Финанси, България, показват повишен интерес към покупката на вноски на инструменти и оборудване за строителни и ремонтни дейности. Сред тях са бетонобъркачки, резачки за ламарина, трамбовъчни машини, пистолети с горещ въздух и други. Това показва, че все повече сръчни българи предлагат услуги като външни и вътрешни ремонти на жилища, поправки на покриви, поставяне на външна изолация и много други. Обикновено, те предлагат по-ниски цени и индивидуален подход.

Тези малки предприемачи рядко изпълняват повече от един проект наведнъж и са заинтересовани от приключването на задачите възможно най-бързо. Ето защо, инвестират в съвременно оборудване, което улеснява работата им.

Според данните на МВР, близо 40% от автомобилите в България са на възраст над 20 години, а други 30% са на 16-20 години. Тези стари коли се нуждаят от чести ремонти и поддръжка, което е печеливша ниша за малки сервизи с екип от 2-3 механици. Това е едно от обясненията за покупката на изплащане на оборудване като: заваръчни апарати, подемници, компресори и металорежещи инструменти.

Не само грижата за здравето може да бъде добра основа за домашен бизнес. Същото се отнася и за женската красота. Доказателство за това е фактът, че през последната година на изплащане бяха закупени: специализирано обзавеждане за фризьорски салони, оборудване за обезкосмяване, фризьорски каски, аксесоари за третиране на лицето и други.

„Възможността за покупка на стоки и услуги на изплащане е от полза за клиентите, малките предприемачи и нашите търговски партньори. Хората могат да избират от огромно разнообразие от стоки за дома. Сръчните и предприемчиви българи могат да превърнат хобито си в малък бизнес, който, ако се управлява добре, може да расте в бъдещето”, коментира изпълнителният директор на БНП Париба Лични Финанси, България, Мишел Фуйе.

Новото издание на класацията е изготвено на базата на повече от 30 000 молби за финансиране на покупката на „хоби” стоки на изплащане, получени в периода ноември 2013 г. - ноември 2014 г.

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България, класацията може да се счита за показателна за пазара у нас, тъй като компанията е лидер в сектора на потребителско кредитиране с пазарен дял от над 1/3, като предлага най-голямото портфолио от специализирани потребителски кредити. Клиентите на компанията са над 1.3 милион души като почти 610 000 от тях са ползвали финансовите ѝ продукти повече от веднъж.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 4 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 5 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 9 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 9 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 10 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 10 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 10 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 10 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 10 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 11 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 11 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 11 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 12 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 12 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 12 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща