9

С толичният общински съвет отхвърли предложението за местен референдум за горене на преработени отпадъци в ТЕЦ „София”, съобщава Агенция „Фокус”.

За провеждане на референдум гласуваха 55 общински съветници, като 40 от тях бяха „против”, a 15 го подкрепиха.

Докладът за референдума беше в първа точка от дневния ред на заседанието. Разгорещеният дебат по въпроса продължи близо 3 часа.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА СТРОЕЖА НА ЗАВОДА В СОФИЯ

Искането за провеждане на допитването бе внесено през октомври с подписите на 15 общински представители от 4 групи – БСП, Група 5, „Сердика” и ДСБ от Реформаторски блок.

Те настояваха въпросът да бъде поставен на обществено допитване, за да бъдат чути всички доводи „за” и „против”.

Според мнозинството в Общинския съвет – ГЕРБ, няма логично обяснение за искане на референдум, тъй като решенията вече са взети.

Те припомнят, че решението инсталацията да се направи на площадката на ТЕЦ „София“ е гласувано през 2016 г., а тегленето на заем за изграждането на инсталацията бе одобрено преди няколко месеца.

Проектът на общината е за 157 млн. евро, от които 91 млн. евро са безвъзмездно финансиране от Европейския съюз, а останалите 67 млн. евро кредит от Европейската инвестиционна банка.

„Днес е лош ден за българската демокрация, защото управляващото мнозинство на ГЕРБ със няколко златни пръста от Реформаторския блок отхвърлиха искането ни за референдум по един изключително важен въпрос, какъвто е този за здравето на столичани, екологията и чистотата на въздуха в София”, коментира общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев. „Ще подадем жалба в съда срещу решението на СОС и ще се координираме с всички вносители на доклада за събирането на подписка от гражданите”, добави той.

Как Германия печели милиарди от боклуци

Опасен ли ще е заводът за горене на отпадъци в София

Предлагат по-евтино парно, ако ТЕЦ „София” гори боклук

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@