1
Може би се интересувате от далечни галактики, екзотични планети и междузвездни мъглявини. Или просто често вечер се заседявате загледан в звездното небе. Ако сте любител-астроном, добри помощници ще ви станат специализираните астрономически програми, най-добрите от който ще разгледаме в тази статия.

RedShift 4

Уеб сайт: http://www.redshift.maris.com/

Основната разлика между RedShift и подобните на него shareware продукти е в огромната база данни на небесни тела, включваща 20 млн. звезди, 100 000 обекта от далечния космос (мъглявини, галактики, съзвездия и т.н.), 50 0000 астероида, 1500 комети. Цифрите са впечатляващи. В програмата присъстват и планетите от Слънчевата система и всички техни спътници, при това някой с доста качествени текстури. Естествено, можете да зададете всяко време и място за наблюдение, което не е задължително да се намира на Земята. За всяка звезда или друг обект е представена изчерпателна информация - изгряване, видимост, склонение, паралакс, класификация и др. За удобство на наблюдателите е предвиден приглушен нощен режим. Освен това, налице е мощна система за търсене, възможност за редактиране на обекти и обновяване на каталога през Интернет директно от водещи световни астрономически сайтове. Астрокалендарът и механизмът за точно изчисляване на орбитите позволяват директно да се наблюдават събития, станали в миналото или очаквани в бъдеще, даже такива редки като сблъсъкът на кометата Шумейкър-Леви с Юпитер през 1992 г. Всяко събитие може да се запише във видеофайл, който след това да се покаже на приятели.

За учащите или просто любознателните потребители RedShift предлага впечатляващи „екскурзии“ в близкия и далечния космос, видеоколекции, медиагалерия и астрономически речник.


Virtual Moon Atlas Expert

Уеб сайт: http://astrosurf.com/avl/UK_index.html

Естественият спътник на Земята е първото и за сега единственото космическо тяло, на което е стъпил човешки крак. Множество експедиции са изследвали Луната камък по камък, така че тя е най-изучената планета в Слънчевата система. Virtual Moon Atlas ще ви запознае с цялата достъпна информация за Селена. Освен отличен триизмерен модел на Луната, позволяващ да се изучат всички кратери, програмата съдържа обширни бази данни за всички нейни геологични формации, така че софтуерът по-скоро може да се нарече енциклопедия. Разработчикът предлага и версия Pro, която съдържа по-детайлни текстури и резултати от последните научни изследвания (в частност, съдържащите се в кората на Луната химични елементи, нейната дебелина и гравитационни аномалии) и разширени бази данни. Програмата се разпространява безплатно.

Огромен плюс на софтуера е неговата тясна връзка с приложната астрономия, тъй като ако искате да видите някое небесно тяло на живо, а не на екрана на монитора, Virtual Moon Atlas ще ви съобщи координатите на обекта и фазите на Луната, а при желание ще изчисли и датата за най-добро наблюдение.

[pagebreak]

Celestia

Уеб сайт http://www.shatters.net/celestia

Основният недостатък на много астрономически програми е примитивната графична част, което не позволява напълно да се оценят техните достойнства. Celestia е приятно изключение. Детайлни модели на планетите от Слънчевата система, техните многобройни спътници и даже астероиди, възможност за създаване на линкове за бърз преход до избрани обекти - всичко това надминава очакванията. С помощта на Celestia лесно ще запишете видеоклип за презентация или „снимка“ на планета, без да използвате странични програми.

Внимание заслужава и внушителният браузър на галактики и съзвездия, предоставящ информация за хиляди известни на науката обекти. Сега не е трудно да разберете къде се намира най-близката до нас звезда - проксима Центавър или най-ярката на нашия небосвод Сириус от съзвездието Голямо куче. Celestia е продукт с отворен код, затова ентусиастите с създали към нея множество плъгини и допълнения, значително разширяващи нейната функционалност. На сайта на програмата има всичко - от разположението на спътниците от системите Iridium и Globalstar до... обекти от фантастичните космически сериали Star Wars, Babylon 5 и Star Trek!


Winstars 2

Уеб сайт: http://www.winstars.net/english/

Признайте си, понякога се питате къде се намират легендарните космически сонди "Вояджър", които държат курс към дълбините на Вселената. Ако тези въпроси наистина ви вълнуват, обърнете внимание на Winstars. Програмата използва последните 3D-технологии и научни данни, за да покаже обектите от Слънчевата система в максимално реалистичен вид. Но софтуерът притежава и прекрасен планетариум, неотстъпващ на лидерите DeepSky и RedShift. 2,5 млн. звезди, каталог на 10 000 мъглявини, галактики и съзвездия - една наистина внушителна база данни. Налице е детайлен календар на ефимериди (положение на космически тела и любопитни явления, например метеоритен дъжд), а тясната интеграция с Интернет ще ви позволи да сте в течение на всички последни космически открития.

[pagebreak]

DeepSky

Уеб сайт: http://www.deepsky2000.com/

DeepSky е един от най-мощните продукти в тази област. Възможностите му са наистина големи - 400 000 снимки на звездни системи и галактики, звездни каталози на SuperTycho (2,5 млн обекти) и Hubble Star Catalog (18 млн звезди), съдържащи освен галактически координати и подробна информация за историята на откритите небесни тела. Комерсиалната версия на DeepSky заема три DVD диска и по право може да се смята за универсална енциклопедия по астрономия.

Друг важен компонент на програмата е карта на звездното небе, аналогична на планетариумите WinStars или RedShift. Базата данни за комети и астероиди в Слънчевата система е солидна, а специалният помощник What's Up навреме ще ви предупреди за интересни космически събития, които просто не трябва да се пропуснат. Разработчиците не са забравили астрономите-любители - те имат на разположение вграден и много удобен дневник за записване на резултатите от наблюденията и поддръжка на телескопи от платформата Ascom. Демо-версията на DeepSky обаче е прекалено орязана, за да се оценят истинските възможности на продукта.


StarStrider

Уеб сайт: http://www.starstrider.com/

StarStrider е много оригинален планетариум, реализиран във вид на футуристичен космически симулатор. Целият заобикалящ ни Космос е създаден в 3D, така че трябва само да насочите своя кораб към интересуващите ви планети или съзвездия. За по-голяма реалистичност се предлагат два режима на "пътешествия" - с максималната за днешните космически кораби скорост 11 км/сек. и субсветлинна. StarStrider може да се използва и като скрийнсейвър за екрана с постоянно сменяеми космически изгледи.


NightCal

Уеб сайт: http://www.nightcal.co.uk/

Още една програма в помощ на любителите астрономи. NightCal е своеобразен календар на астрономически събития Единственото, което се изисква от потребителя е точно да посочи координатите на своето местоположение. Това лесно може да се направи като се използват услугите на Google Earth. Отчитайки въведените данни, NightCal мигновено генерира астрономически календар за вашия регион за текущия месец като показва фазите на Луната, изгряването и залязването на Слънцето, появата на на Меркурий и Венера. Можете да въведете и която и да е друга дата, например преди или след 100 години. В бъдеще разработчикът планира да добави и календар на ефимериди (в частност, метеоритни дъждове).

Полученият календар може веднага да се разпечата или да се експортира в графичен файл (JPEG, PNG, BMP или GIF). Програмата е безплатна и не съдържа функционални ограничения.



Източник: IDG.BG
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 7 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 7 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 8 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 9 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 10 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 10 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 10 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове