0

У краинският президент Виктор Юшченко пренасрочи извънредните парламентарни избори за 14 декември и даде възможност парламентът да поднови работа за няколко дни, предаде ИТАР-ТАСС.

След заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана Юшченко съобщи, че е подписал указ, с които отменя указа си от 9 октомври за разпускане на Върховната рада и променя датата на извънредните парламентарни избори.

Те ще се състоят на 14 декември, а не на 7 декември, както бе определено първоначално.

Президентът заяви, че във вторник и сряда парламентът трябва да приеме промени в бюджета за тази година и да гласува няколко антикризисни закона.

Очакваше се, че Юшченко може да прибегне до подобен ход, за да намери изход от политическата криза. Тя се разрасна, след като правителството заяви, че избори не може да има, защото кабинетът няма пари, а няма и парламент, който да отпусне средства за вота.

Сега законодателите ще могат да се съберат, за да одобрят навреме предложението за финансиране на исканите от президента предсрочни избори.

Юшченко прикани законодателите да приемат закони, с които да подпомогнат икономиката, сериозно засегната от световната финансова криза. За стабилизиране на банковия сектор са предвидени 1 млрд. гривни (200 млн. долара), предаде Асошиейтед прес.

Московските всекидневници поместват обширни коментари за политическата ситуация в Украйна.

Премиерът Юлия Тимошженко е готова да се откаже от поста, а президентът Виктор Юшченко отложи обявените от него избори за нова Върховна рада, отбелязва "Время новостей".

За да запази парламента в днешния му състав, Тимошенко е готова да се откаже дори от поста си, поне на думи. Вчера тя заяви на пресконференция, че е съгласна да отстъпи длъжността си на друг кандидат, ако това предложи създаваната от нея в парламента коалиция за защита на страната от световната финансова криза, пояснява вестникът.

Президентът Юшченко веднага нарече неуместна инициативата на Тимошенко, тъй като защитата на Украйна от кризата е в компетенцията на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана.

Политиците в страната също не я приеха твърде позитивно, което показва, че Тимошенко е изгубила този рунд в конфронтацията с президента Юшченко - другия основен "оранжев" политик в страната, добавя "Время новостей".

"Независимая газета" цитира Виктор Балога, шеф на президентския секретариат в Украйна, според когото призивите на Тимошенко са "политическо мошеничество" и тя цели на всяка цена да остане премиер до президентските избори през 2010 г.

Украински експерти все по-често прогнозират, че премиерското кресло ще бъде предложено днес на лидера на опозицията Виктор Янукович. В интервю за телевизията в неделя той самият не отхвърли това предположение, пише вестникът.

Янукович разкритикува и действията на Тимошенко като министър-председател, и нейната инициатива за отмяна на парламентарните избори, посочва изданието.

Всекидневникът цитира местен експерт, според когото в новата Върховна рада може да бъде съставена коалиция от пропрезидентската фракция и Партията на регионите, чийто лидер е Янукович.

От друга страна, според аналитици Янукович и Юшченко дават на Тимошенко коз за успешна предизборна кампания. Тя получи моралното право всеки ден да напомня на избирателите, че Янукович и Юшченко са се споразумели да проведат избори, само и само да я отстранят от премиерския пост.

И че са жертвали в името на тази идея благополучието на всеки отделен гражданин, коментира пред "Независимая газета" "политически технолог, близък до Блока на Юлия Тимошенко".

Важен аргумент е фактът, че Международният валутен фонд (МВФ) според Тимошенко е готов да отпусне на Украйна близо 14 млрд. долара кредити за стабилизиране на финансовото положение в страната.

Фондът поставил като условие властта да действа сплотено и да разработи антикризисна програма, която парламентът да одобри. Щом не се отказва от предсрочните избори, президентът фактически се отказва от помощта на МВФ, обяснява за "Независимая газета"логиката на кабинета в Киев експертът, близък до БЮТ.

Още не се знае как ще се отразят тези събития върху рейтингите на политическите сили в Украйна.

Експертите вече прогнозират, че ще намалее броят на онези, които подкрепят основните политически играчи. В очите на избирателите те носят еднаква отговорност за кризата в Украйна, тъй като през последните 4 години тъй или иначе са били на власт.

Следователно в новата Рада може да влязат и нови политически сили, а левите партии да бъдат представени по-широко, твърди "Независимая газета".

Тимошенко постигна тактически победи, като дискредитира пред съдилищата указите на президента за предсрочни избори. Стратегическите й цели обаче все още изглеждат съмнително, а икономическата политика на кабинета претърпя провал, заявява киевски политолог пред "Росийская газета".

Юшченко също действа колебливо, тъй като решението му бе необмислено и неподготвено, както трябва. Той стана негов заложник и за пореден път затъна в правните парадокси на украинското законодателство, коментира експертът споровете в страната около изчисляването на сроковете за изборни процедури.

Ако Юшченко наистина иска да има избори, ще трябва да се споразумее с всички, а това вече не е юридически, а политически риск, добавя киевският аналитик.

"Московский комсомолец" разсъждава дали в Украйна наистина ще има предсрочни парламентарни избори и кога ще са те. Най-вероятно просто ще бъдат отложени и въпросът е докога, пише вестникът.

Вече няма смисъл да се обсъждат датите 7 и 14 декември, тъй като указът на Юшченко фактически не действа. Още по-нереално изглеждат следващите вероятни дати - 21 и 28 декември, твърди "Московский комсомолец".

Електоратът на Виктор Юшченко е концентриран в западната част на Украйна, а най-важният празник за местното население е Никулден, честван там на 19 декември. Местните хора не биха го "разводнявали" с посещения в изборните секции, както впрочем и Нова година, а и всички януарски празници чак до Кръщение Господне. Тъй че до края на януари избирателите могат да се отпуснат, заключава "Московский комсомолец".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 5 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 9 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 9 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 10 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 11 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 11 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 11 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 11 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 12 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 12 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове