0

П одготвяният от ГЕРБ и ДСБ ден на национален бойкот срещу правителството е сред акцентите в днешните броеве на вестниците.

Вчера се състоя първата работна среща на предизборните щабове на партиите ГЕРБ на Бойко Борисов и ДСБ на Иван Костов. "24 часа" посочва, че на разговорите е постигната договореност за сформиране на щаб за конкретни действия за национален бойкот.

Към тези действия срещу правителството ГЕРБ и ДСБ ще се опитват да привлекат неправителствените организации и синдикатите. "ГЕРБ и Командира комбина срещу властта", отбелязва в заглавие "Стандарт".

"Трябва да се вземат всички мерки тройната коалиция да си замине", заяви Борисов, цитиран от "Труд". Искаме тази наглост да бъде прекратена, добави той по повод заявката на премиера Сергей Станишев за още един мандат.

В друг материал "Труд" коментира обединение на ГЕРБ с друга дясна партия - СДС. Ергин Емин от сините прогнозирал, че двете партии могат да съставят следващия кабинет, представлявайки Европейската народна партия.

"Сега" добавя, че в следващата среща за бойкота ще участва и СДС. "Дневник" обаче посочва, че трите формации - ГЕРБ, ДСБ и СДС, ще се явят самостоятелно на предстоящите избори за евродепутати и парламент.

Четвърта криза на доверие към политическата класа се очертава през есента, ако управляващите не действат, за да поправят грешките си при усвояването на парите от Европа, прогнозира президентът /1990-1997 г./ Желю Желев, цитиран от "Труд".

Според "Стандарт" хората на Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и на Ахмед Доган (ДПС) са започнали натиск върху БСП за оставки на министри. В интервю за същото издание председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов затвърждава, че от партията настояват да видят най- късно до септември реални стъпки и резултати от предприетия план за действие.

Не сме обсъждали за момента излизане от коалицията, казва той.

"Задава се гореща есен за тройната коалиция", пише под глава "Дневник". За това предупреди премиерът Сергей Станишев, за да могат всички изисквания на ЕК да бъдат изпълнени до крайния срок през ноември.

"Европа очаква от нас наказания и корекции", заявява в интервю за "Труд" лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Тотално подценихме проблема (особено в първите 6-7 месеца), че ние фактически не сме подготвени, че стоим в ЕС със скръстени ръце и чакаме някой друг да свърши работата, казва политикът.

Той посочва, че за да може държавната машина да се настрои на еврорелси по усвояване на структурните фондове, са необходими около 2700 души - това е задължителният административен капацитет. В тях реално управляващите органи са около 300-500.

Ако направим още една редукция към центъра и близката периферия на този капацитет, ще видим, че става дума за 20-30 висши административни ръководители и още 300 експерти, които осъществяват управлението, наблюдението и контрола на еврофондовете, обяснява Ахмед Доган.

По думите му това са хората, които практически приобщават България към ЕС и те не се оказаха на необходимото ниво. Проблемът не е само в липсващия административен капацитет, а и в непознаване на технократския език на ЕК, заявява лидерът на ДПС. Членството в ЕС означава - слушкаш и изпълняваш, допълва Ахмед Доган.

Във втората част на интервюто той коментира, че Бойко Борисов е другото "Аз" на Иван Костов. Двамата са равностойни в егоизма, суетата и самовлюбеността си, но най- впечатляваща е приликата в диктаторските им маниери, заявява Ахмед Доган.

"БСП следва отново да се докаже като партия на социалистически идеал, като социална партия, посветила се на историческото преодоляване на капитализма", е записано като основополагащ тезис в проекта за нова програма на БСП, посочва "24 часа". БСП е лява, народна, масова, парламентарна партия.

"Наша неотменна цел е демократичния социализъм", се постановява в документа. Стръмна скала да смени плоския данък, залага още БСП. Като констатира, че живеем в информационно общество, БСП добавя към приоритетите си осигуряване на високоскоростен интернет до всеки района на страната.

Изданията продължават да коментират Националния събор на левицата, който се състоя в събота на връх Бузлуджа.

Съборът се превърна в нещо средно между Хайд парк и Женския пазар, отбелязва "Сега". "Сергей Станишев стана диджей на технокупон на Бузлуджа", пише "Класа", "БСП остави петолъчката, купи си звезда" - "Новинар", "След Дельо хайдутин и БСП вече е в Космоса" - "Земя".

Повечето издания илюстрират със снимка уменията на премиера Станишев зад диджейския пулт.

"Ще ви трябват най- малко две години, за да изчистите терена в епицентъра на експлозиите в Челопечене. А за района в радиус от 10 км - поне шест месеца."

Това е заявил г-н Марк Адамс, старши съветник по програмата за утилизация от Държавния департамент в САЩ, който беше у нас, за да огледа взривените складове край София, научил "Труд". Експертът останал изумен, че при такива силни взривове няма жертви, дори ранени.

На водещо място "Сега" съобщава, че парите за пътищата не по една, а по две оперативни програми са блокирани от Брюксел, докато не бъдат разобличени виновниците за скандала в пътния фонд. Двете програми са "Транспорт" и "Регионално развитие".

От 3 до 10 г. затвор грози собствениците на фирмите, засечени от експертите на САПАРД с нередности и опити за документни измами, информира "Труд".

"Монитор" отбелязва, че вицепремиерът Меглена Плугчиева изготвя нов план за реална реакция за изпълнение препоръките на ЕК от мониторинговия доклад.

Шефовете на пътния фонд щели да станат ясни тази седмица. Докладът с мерките ще бъде внесен в четвъртък в Министерския съвет, съобщава и "Дума".

В анализ "Сега" се пита дали е възможно правителството да премине през чистилището на еврокомисията след смразяващите оценки от юлския доклад, без да даде жертви в лицето на някои вече ясно посочени то Брюксел министри, съпричастни към замразяването на фондовете.

Според автора Ясен Бориславов деликатната ситуация изправя правителството пред две възможности. Едната е да се опита да убеди Брюксел, че корупцията в България е политически императив, че е ноторно известен факт, който европейските бюрократи трябва да преглътнат. Другата възможност е да се коригира структурата на престъпността.

Европа ще се опита да ни цивилизова с шамари, казва в интервю пред "Класа" председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

"Труд" предава идеята на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов да се запорират сметките на близките на отвлечените и похитителите да знаят, че нямат шанс да вземат откупи. "Сега" добавя от думите на Спасов, че немските власти имали доказателства срещу разследвания у нас бизнесмен Людмил Стойков, който е и спонсор на президента Георги Първанов.

В интервю за "24 часа" Анелия Мингова, член на ВСС, казва че е нелогично министър да ръководи висшите магистрати.

"Текучество порази армията, спешно се търсят 3000 бойци", обявява под глава "Сега". Общо 1500 бойци от Сухопътните войски са напуснали армията само за първите месеци на годината. Няма желаещи за заплата 400 лв., отбелязва изданието.

"Дадохме нова динамика на българо-руските отношения", е озаглавено интервю в "Дума" с посланика на Русия у нас Анатолий Потапов. Започването на големите съвместни инфраструктурни проекти е от полза и за двете страни, смята той.

С 19,2 на сто до 0,80 лв./кг се понижи цента на краставиците миналата седмица на едро, информира "Труд" като се позовава на данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

С 4,5% до 0,85 лв. за килограм поевтиняха доматите. Цената на ориза обаче продължава да расте и вече е 2,25 лв./кг - с 2% повече.

На първа страница "Новинар" разкрива, че дините, олиото и консервите излизат много по-евтино, ако си ги закупим от Гърция. Очаквало се през август стотици българи да щурмуват пазарите на южната ни съседка.

"Труд" продължава темата за понижението на цените на имотите. Някои офертни нива са смъкнати със 7-10 процента спрямо предходния месец, посочва изданието. В първата седмица на юли двустаен апартамент в софийския кв. "Витоша" (76 кв.м) се е продавал за 103 хил. евро, а сега за 96 хил. евро.

От първа страница "24 часа" съобщава, че англичани и германци проявяват интерес да извършват превозвачески услуги у нас.

Според транспортни служители немска фирма, дъщерна на "Дойче бан", е правила сондажи как да влезе в пътническите превози. Фирмите са научили, че договорът за обществената услуга превоз на пътници между държавата и БДЖ изтича в края на годината и се подготвя нова процедура.

Влизането на чужденци в сектора зависи от БДЖ, тъй като според евродирективите чужди компании могат да извършват вътрешни жп превози в България едва след 2017 г.

Изданието продължава транспортната тема и в друг материал, където посочва, че български пътностроителни фирми ще могат да участват в търга за доизграждане на магистрала "Тракия".

Две мерки по програма "Конкурентоспособност" с общ бюджет 31 млн. евро са загубени за българските фирми през тази година, обявява "Класа".

Министерството на икономиката и енергетиката няма да отвори двете мерки - за внедряване на енергоспестяващи технологии и възобновяеми енергийни източници. От ведомството не са обяснили причините, но обещали до няколко дни да кажат какво е наложило промяната.

Общо 811 българи спешно се нуждаят от бъбречна трансплантация, обявява под глава "Труд". Само преди няколко месеца техният брой беше 700 души. Тревожната статистика се дължи на липсата на трупни донори, съобщил за изданието проф. Митко Цветков, началник на Клиниката по урология в Александровска болница.

В нея след месец ще започне серия от присаждания на бъбреци, но от живи донори.

Втора и трета страница "Труд" посвещава на приближаващата дата с комбинация от три осмици - 08.08.08 г.

Тя не носи много късмет, предупреждава известната астроложка Светлана Тилкова - Алена. Според нея дори тази дата ще подейства като ускорител на негативни процеси в политическия живот.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 22 минути

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 38 минути

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 7 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 9 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 10 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 11 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 12 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 12 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 13 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 13 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 13 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"