0
Са аните от Източна Европа се превръщат във все по-привлекателна цел за британските инвеститори, коментира британският вестник "Индипендънт". В началото на май десет страни от Източна Европа се присъединиха към ЕС, а през 2007 г. негови членки ще станат и България и Румъния. Според мнозина инвеститори именно там е мястото да се купува собственост днес, тъй като в момента тя е евтина, а прогнозите сочат, че тези страни ще се развиват много бързо.

Според проучване на "The Bollin Partnership" все повече британски граждани купуват собственост в България, което според данните се дължи на бързото развитие на туризма у нас, както и на факта, че скоро страната ни ще стане член на ЕС, което ще доведе до бързо икономическо развитие.

Благодарение на това, че все повече европейски туристически агенции включват България в офертите си, броят на британски туристи се е увеличил двойно, като през тази година България са посетили 250 000 души, допълва "Индипендънт".

В раздела си за недвижимо имущество в страната и чужбина поглед към страната ни редовно насочва и "Сънди телеграф". "Златна треска в България", обяви вестникът наскоро, но побърза да постави въпросителна: "Вила за 18 000 лири звучи добре, но не е ли прекалено хубаво, за да е вярно?"...

Във вътрешна страница, посветена на обявите за продажба на имоти в България "Телеграф" препоръча: "Цените в страната са неимоверно привлекателни, но купувачите чужденци не бива да забравят, че има опасност от съмнителни сделки, а инфраструктурата там е ужасна".

Броени дни по-късно, на 5 май, "Телеграф" отново писа подборно по темата под заглавие "България кани". Цените са почти неустоими, но купувачите на имоти трябва да се пазят от измамни сделки и лоша инфраструктура, съветва Черил Маркоски. При последните разкрития как българи и румънци фалшифицирали документи, за да се промъкнат във Великобритания, е ирония на съдбата, че британските купувачи на недвижими имоти се тълпят в България, за да спечелят от евтини придобивки. Докато се говори, че българите плащат до 3000 долара за книжата, които са им нужни да влязат във Великобритания, за горе-долу същите пари може да си купите къща развалина, която се нуждае от солидни грижи.

В публикацията със снимки са посочени и няколко примерни имота у нас: къща извън София, на Витоша, с четири спални на цена близо 44 000 лири стерлинги; 200-годишна къща в планините край Велико Търново, с две спални (над 23 000 лири); къща с изба и парцел 1/3 акър, край езеро, за малко над 18 500 лири.

При инвестирането в новите пазари се проявява страст, напомняща треската за злато - и България не е изключение, коментира "Телеграф". След като в предаването на британския Канал 4 "Място под слънцето" (A Place in the Sun) една двойка се сдоби с втора къща само за 5000 лири стерлинги, страната се наводни със спекуланти, инвеститори и хора, които се надяват да си вземат вила в Източна Европа на цената на нова кухня на Острова.

Авторката на публикацията се присъединила към оглед, организиран от нова фирма в бранша ("Properties in Bulgaria"), като признава, че впечатленията й от България са противоречиви. Макар че планините в далечината да обещават живописни гледки, пейзажът, който аз видях, беше невзрачно плато, а пътуването от София до крайморския курорт Варна е къс полет или четиричасово влачене по магистралата с две платна, разказва тя и продължава:

"Британските клиенти в моята група обаче не се разколебават лесно. 23-годишната Ники Платс продала апартамента си в Йоркшир и влага парите в апартамент с една спалня на четвърти етаж в черноморския курорт Слънчев бряг. Купила го е за по-малко от 40 000 лири, като планира да настанява там роднини и приятели няколко седмици в годината, а през останалото време да го дава под наем на курортисти. Била впечатлена от общата тераса на покрива, джакузито, ресторанта и детската площадка.

За нещастие българското правителство явно не го е много грижа да поддържа инфраструктурата в популярен курорт. Ако искаш нещо да стане, трябва да го направиш сам, обяснява Ник Шепърд, който търгува с имоти в България.

Заради ниските цени изненадващо голям брой хора купуват обекти, без да са ги видели. Така правели предимно американци, тъй като самолетният билет им струвал повече от самата къща.

Служител в "Moneycorp" обаче предупреждава купувачите, че могат да бъдат подложени на търговски трикове, за да вземат бързо решение за сделката - например като им се каже, че ако не я сключат веднага, друг ще вземе евтиния имот.

Покупки в България търсят и множество пенсионирани двойки, основно заради ниската цена на живота (средната местна заплата е около 300 лева - 115 лири стерлинги месечно). Те продавали всичко и идвали да живеят тук. Ако вземат 150 000 лири за имота си на Острова, си намират нещо за 30-40 000 лири и им остават доста много средства, за да преживяват, обясняват брокери.

Както при всеки нововъзникващ пазар, и тук съществува двоен стандарт за цените. Крис Нортъм от търговската асоциация в Съри "My Bulgaria" предупреждава, че имотите за продажба на западняци са на много по-висока цена.

Макар че България преживява възход, инфраструктурата наистина има да извърви доста път, а гостите на страната трябва да свикнат с масивната архитектура в съветски стил и купищата боклук", заключава "Тереграф". Джеймс Барнс от "Newfound Property International" предупреждава: "Това може да е подходящ момент за покупка, но бъдете готови да изчакате 10-15 години, преди страната да настигне по-развитите си съседи."

Като плюс вестникът сочи разумните цени на вилите в очарователните планински селища. Освен това е наистина трудно да се похарчат много пари в ресторантите, където местната кухня (подобна на турската и гръцката) е отлична.

За някои инвеститори обаче имат значение главно парите. Имот с две спални в Слънчев бряг, продаван за 36 000 лири стерлинги миналата година, сега струва 52 000. Ръстът в цените е средно 10-12% годишно и това ще продължи до 2007 г., когато се очаква България да влезе в ЕС, прогнозира Тодор Влайчев, български консултант в "ПрайсуотърхаусКупърс". Колкото до организираната престъпност, той твърди, че това вече не е проблем. Все пак приказките за мафията отказаха една двойка, която по време на нашия оглед се надяваше да си купи ресторантче, пише авторката на статията в "Телеграф".

Според един англичанин, разколебан от претенциите на собственик, който дори не могъл да му докаже, че притежава имота, в Слънчев бряг обаче се наблюдава свръхразвитие и курортът започва да прилича на българския Бенидорм, но липсва достатъчно планиране, за което българите може да съжаляват. Някои брокери са много груби и смятат, че закусвате със злато, само защото идвате от Запад, заключава той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 2 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 7 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 7 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 8 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 8 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер