0

"Някои хора съвсем скоро ще трябва да ми се извиняват." Само допреди няколко седмици тези думи на бившия и вече настоящ зам.-министър по бедствията и авариите и следовател от Стопанския отдел на столичното следствие Делян Пеевски звучаха най-малкото далеч от реалността - срещу него се водеше дело за изнудване и беше уволнен като следовател и зам.-министър заради липса на морал.

Днес обаче всичко е обърнато наопаки - Пеевски получи извинение първо от прокуратурата (която прекрати делото срещу него), от Върховния административен съд (който отмени отказа му да бъде възстановен в съдебната система), след това от Висшия съдебен съвет (който го направи отново следовател) и за финал - от министър-председателя Сергей Станишев, който го възстанови като зам.-министър в министерството на Емел Етем по бедствията и авариите.

Освен че изненада обществото, тържественото завръщане на Пеевски в изпълнителната власт извади на показ новия баланс на силите в тройната коалиция - все по-голямата слабост на премиера Станишев и нарастващата сила на ДПС, а оплетеното в собствени драми НДСВ изобщо няма думата.

В същото време при подреждането на пъзела изскочиха факти, които пораждат съмнения дали цялата драма около пътуването на Пеевски от съдебната в изпълнителната власт и обратно не е било предизвестено още в началото на скандала.

Предистория

Делян Пеевски бе уволнен като зам.-министър след грандиозния корупционен скандал, който разтресе висшите етажи на властта тази пролет. Тогава той бе обвинен, че използва служебното си положение, за да притиска шефа на "Булгартабак" Христо Лачев да сключва договори с близки до него фирми.

Близо месец преди прокуратурата да обяви, че стартира дело срещу Пеевски, премиерът Сергей Станишев го уволни заедно с друг замесен в скандала зам.-министър - Корнелия Нинова.

Във вихъра на скандала с постовете си, след като бяха принудени, се разделиха още шефът на следствието Ангел Александров (близък до Доган и кръстник на Пеевски в следствието) и икономическият министър Румен Овчаров.

Няколко седмици по-късно главният прокурор Борис Велчев обяви скандала за "омерзителен и унизителен", а Софийската градска прокуратура започна разследване. През есента държавното обвинение прекрати делото с мотив, че първоначалните констатации не са се потвърдили.

Междувременно Пеевски пусна молба да бъде възстановен на работа в Стопанския отдел на столичното следствие (по закон мястото му се пази, ако е член на правителството). Висшият съдебен съвет отказа да го възстанови с логичния мотив, че щом няма морал да бъде зам.-министър (на каквото основание е бил уволнен от правителството), то той не може да бъде следовател.

Впоследствие обаче Върховният административен съд отмени решението на ВСС с вероятно законно, но противоречащо на здравата житейска логика решение. То бе мотивирано със странната теза: това, че някой няма морал да бъде зам.-министър, не означава, че не може да бъде магистрат.

Преди няколко седмици, вече с вързани ръце, кадровиците на Темида го възстановиха на работа в столичното следствие. По информация на "Капитал" той е отишъл в сградата на ул. "Майор Векилски" в края на определения от закона срок (миналият петък), за да си уреди документите. Същия ден Сергей Станишев издаде заповед, с която го възстановява като зам.-министър.

Междувременно през лятото талантливият Пеевски и находчивата му майка не бездействаха и купиха вестниците "Политика", "Монитор" и "Телеграф" от издателя Петьо Блъсков. Тогава упорито се заговори, че сделката е станала с помощта на ДПС.

Самият Пеевски доскоро разполагаше с кабинет в редакцията им и според запознати активно се вживяваше в ролята на издател. Съвпадение бе и фактът, че веднага след покупката на вестниците изданията рязко смениха редакционната си политика и заработиха на принципа "За Доган или добро или нищо".

Натиск

От високопоставени източници в правителството "Капитал" научи, че натискът върху Сергей Станишев за възстановяването на Пеевски е бил интензивен и идвал именно от ДПС.

Показателен е и фактът, че от пресцентъра на Министерския съвет така и не разпространиха информация за заповедта на премиера. В крайна сметка тази седмица Сергей Станишев проговори и каза в прав текст, че Пеевски е бил върнат на работа по настояване на ДПС, които "са коалиционен партньор и носят отговорност за техните представители в изпълнителната власт".

"Имаше обществен скандал, имаше много сериозни обвинения към Пеевски, които изискваха политическа реакция. Тази политическа реакция беше незабавна към него и г-жа Корнелия Нинова", каза още Станишев.

Въпреки неумелия опит да се разграничи от решението (действие, което само по себе си е абсурдно, при положение че лично е разписал заповедта) премиерът започна да издава противоречиви сигнали и така и не успя да убеди обществото в позицията си - съгласен ли е, или не е с възстановяването на Пеевски, достатъчно ли е прекратяването на делото срещу него, за да бъде оневинен, и т.н.

"След като е минала проверката на прокуратурата, която се е произнесла по случая, позицията на ДПС, които са наш коалиционен партньор, беше и е, че след като няма обвинения, по които Пеевски да се разследва, няма основания тази ситуация да бъде запазена", заяви многозначително Станишев.

Веднъж завърнал се в Министерството на държавната политика по бедствия и аварии, Пеевски ще отговаря за правно-нормативната политика, казаха от пресцентъра на ведомството. В същото време оттам уточниха, че от уволнението на Делян Пеевски през май т.г. до миналия петък премиерът така и не е назначил негов заместник.

Съвсем друго бе положението в Министерството на икономиката и енергетиката, където заместник на Нинова бе назначен почти веднага. Факт, който буди сериозни съмнения за това дали завръщането на Пеевски в изпълнителната власт не е било предопределено още от самото начало

Съмнително бездействие

От свои източници във Висшия съдебен съвет (ВСС) "Капитал" научи, че предишният състав на съвета е имал възможността да образува дисциплинарно производство срещу Пеевски, но поради неизвестни причини не го е направил.

Причината е, че той е участвал в управлението на спортен клуб "Левски". "Самото дружество не извършва търговска дейност, но в същото време държи дялове във фирми, които извършват такава, а това е в противоречие със Закона за съдебната власт", каза член на ВСС, пожелал анонимност.

Тази подробност била установена преди няколко месеца при проверка, инициирана от член на съвета. Впоследствие обаче се оказало, че Пеевски е излязъл от управлението на спортен клуб "Левски" това лято и кадровиците на Темида не могли да използват този факт, за да спрат завръщането му в съдебната власт.

"Той обаче е бил в управлението на дружеството през всичките тези години и интересно защо никой не е подел проверката - нито работодателите му в Министерския съвет, нито предишният състав на съвета", разказа още нашият източник и допълни "давността за дисциплинарна проверка е изтекла и към момента нищо не може да се направи".

Повече от съмнително е, че до ден днешен никой не е повдигал въпроса и за имущественото състояние на Пеевски, което явно се разминава с официалните му доходи.

Както "Капитал" вече писа, от имотната му декларация става ясно, че за три години (2002 - 2004) той е придобил три имота в София - мезонет в кв. "Павлово", апартамент в центъра и къща с двор в Бояна. Стойността на която те са придобити, според нотариалните актове е малко над 150 хил. лева, което е няколко пъти по-малко от пазарната цена.

Въпреки това проста сметка показва, че синът на Ирена Кръстева е трябвало да получава по 4300 лв. на месец, за да успее да финансира инвестициите си. Известно е, че той ползва и няколко автомобила с марка "Порше", въпреки че според имотната му декларация разполага със стар "Опел" от 1989 г.

Явната демонстрация на сила от страна на ДПС показва, че Пеевски има сериозен гръб и кариерата му във властта е гарантирана поне до края на мандата на правителството (до 2009 г.) Но и за след това той може да бъде спокоен - защото мястото му в столичното следствие ще се пази.

Житието на докторант Пеевски

Биографията на 27-годишния докторант по административен процес в Благоевградския университет Делян Пеевски е вероятно една от най-коментираните в напоследък.

Няма съмнение, че ключова роля в професионалното развитие на Пеевски играе неговата майка - Ирена Кръстева (бивш шеф на спортния тотализатор, а понастоящем издател на вестниците "Политика", "Монитор" и "Телеграф).

Политическата му кариера започва в комсомола на НДСВ. През 2001 г. (когато е на 21 години) тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и председател на управителния съвет на "Пристанище Варна". Въпреки двете длъжности, които заема, Пеевски завършва успешно право през 2003 г. и напуска изпълнителната власт, за да стане юрисконсулт в "Тиви Глобус" (фирма, която тогава е била собственост на младежкото НДСВ).

След близо половин година стаж става адвокат в Благоевградската адвокатска колегия, за да се премести година по-късно в Софийската.
Някъде по това време той се замесва в още два скандала - приватизацията на спортната зала "Универсиада" в София и комплекса "Тотошанс" в Златни пясъци.

С помощта на тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано имотите се оказаха апортирани от държавата в смесено дружество, в което участваше частна фирма, свързвана със самия Лучано. По случая бе образувано разследване, чиито край, ако въобще има такъв, остава загадка.

През май 2005 г. тогавашният шеф на Националното следствие Ангел Александров предлага Пеевски за следовател в столичното следствие. И тъй като няма необходимия стаж Александров използва скандален текст от закона, който предвижда назначаване "по изключение".

Информация за работата на Пеевски в Стопанския отдел на следствието няма, но така или иначе той се задържа там половин година, защото през ноември 2005 г. бе назначен за зам.-министър по европейските въпроси в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии от квотатата на ДПС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 18 минути

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 29 минути

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 2 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 2 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 2 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 2 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 10 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 11 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 12 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 13 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 13 часа

Той определи среща като безпрецедентна