0

"Синдикатите заплашват нестачкуващите учители", е челното заглавие на "Сега".

Ще предложим в споразумението с правителството учителите, които не стачкуват, да не получават увеличението на заплатите, за което преговарят синдикатите, цитира вестникът думите на лидера на учителския профсъюз към КНСБ Янка Такева.

Според нея щом не протестират, явно материалното им положение е добро.

"Спасете от Янка учителите", коментира "Стандарт", който също е избрал темата за основна. Профсъюзната лидерка провали всички стачки и направи гилдията за смях, смята авторът.

"Стачка в СУ и БАН, ако държавата не даде повече пари", предупреждава зам.-ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Георги Бакалов пред "24 часа".

Според него трябва да има малко, но отделно министерство на висшето образование и науката."24 часа" цитира и коментар на премиера Сергей Станишев за протестите на учени от БАН, преподаватели от университети и учители с искания за увеличение на заплатите им.

"Много често искаме коренно несъвместими неща. Всички искат много по-високи заплати в държавния сектор, наред с това всички искат по-ниски данъци. Обществото трябва да направи своя избор", смята Станишев.

Вестникът продължава темата за образованието с новината: "От тази есен в големите университети 1 висше - 2 дипломи".

Тапия от Сорбоната и Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще вземат възпитаниците му в стартиращата тази есен програма мениджмънт на човешките ресурси.

Приетите във финансов мениджмънт на френски и английски в СУ ще вземат диплома и от университета Монтескьо - Бордо IV. "Двойни" дипломи ще дава и УНСС по програма с британския Нотингам тренд юнивърсити, а учещите в Русенския ВУЗ ще стават магистри и на американски университет.

Вестниците информират, че президентът Георги Първанов е връчил вчера най-високото държавно отличие на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Орденът "Стара планина" - първа степен е за изключително големите й заслуги за разрешаване на казуса с българските медици в Либия и завръщането им в България.

Още с две награди е била отличена Фереро-Валднер - на тържествената сесия на Столичния общински съвет за Деня на София е получила званието "Почетен гражданин" , а "24 часа" й е връчил "Достоен българин на годината".

"Казах на медиците с очи, че свободата е близо", казва еврокомисарят пред "Труд". Тя споделя, че винаги е вярвала, че краят на този случай ще е добър.

Предстоящите местните избори са една от темите в днешните вестници."Искам да върна доверието на софиянци в техния кмет", заявява в интервю за "Монитор" кандидатът за кмет на София, издигнат от БСП, Бриго Аспарухов.

За мен е много важно да убедя тези над 50 процента обезсърчени, невярващи и негласуващи софиянци в смисъла да гласуват, посочва той.

Това, което ще направя, е да водя по-активен пряк диалог със съгражданите, което ще доведе до по-ефикасна работа на общината, отбелязва още Аспарухов.

Дейността на общината трябва да е максимално прозрачна, предстои да разберем как се харчат парите на софиянци, обещава той.

"БСП ще има най-много кметове", твърди пред "Труд" социологът Живко Георгиев от "Галъп". Според него след БСП по брой на кметове второто място ще си оспорват ГЕРБ и ДПС, а СДС ще запази достойни позиции поне в 10-15 общини.

Георгиев се мотивира с това, че кметските избори стават все по-мажоритарни и успешните кметове ще бъдат преизбрани заради личните си качества.

"Шансът за балотаж в София 50:50", прогнозират социолози пред "24 часа". Васил Тончев от "Сова Харис" смята, че най-вероятно е да няма балотаж и предполага, че сегашният кмет Бойко Борисов ще спечели още на първи тур.

Борисов може да вземе от първи тур изборите, но не е невъзможен и балотаж - зависи от избирателната активност и от това дали симпатизантите на Борисов ще се явят да гласуват, е мнението на Марчела Абрашева от "Галъп".

Според Боряна Димитров от "Алфа рисърч" е много рано да се каже дали ще има втори тур в столицата.

"Вторият тур е сигурен", смята Юрий Асланов от "Афис". Според него вероятността за балотаж нараства заедно с увеличаването на кандидатите, защото това е свързано с разсейването на гласове.

На този етап е най-вероятно Бойко Борисов да е срещу Бриго Аспарухов, но тенденцията при Мартин Заимов също е за растеж, смята той.

Борисов би могъл да спечели кметския вот и на първи тур, казва и Мира Янова от МБМД. С тази теза не е съгласен Михаил Мирчев от "Асса-М".

Не е реалистично Бойко Борисов да победи още на първи тур, рейтингът му в момента пада, казва той. Вероятност 50:50 да има втори тур прогнозира Румяна Бъчварова от "Маркет линкс".

Бившият директор на оловноцинковия комбинат в Кърджали инж. Никола Пашинов е единният кандидат за кмет на гражданското обединение "За Кърджали", съобщава "Стандарт".

Пашинов спечели битката с предварителни избори в града.

"За първи път ще има български етнически вот в Кърджали", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Парадоксалното на предварителните избори в крепостта на Доган е, че се използва демократична процедура за недемократични цели, посочва вестникът.

"В Кърджали отново гласят етнически вот", коментира "24 часа". Фронтът срещу ДПС не мотивира хората за предварителни избори, скандали в гражданското обединение провалиха добрите намерения, отбелязва вестникът.

Тотална забрана на пушенето на обществени места замисля Министерството на здравеопазването, пише "Дневник". Ограничението ще влезе в сила от 2009 г. и няма да се пуши дори в ресторантите и дискотеките.

"Всяка втора опасна стока е от Китай", твърди в интервю за "Стандарт" еврокомисарят Меглена Кунева, която отговаря за защитата на потребителите.

Китайските стоки с най-печална репутация са детските играчки,електроуредите и велосипедите, посочва тя. Кунева допълва, че при посещението си в Китай в края на юли е говорила с китайските лидери за необходимостта от европейски критерии и методи за контрол на качеството.

Моите служби предоставят всекидневен достъп на китайските си колеги до РАПЕКС-Китай (системата за бързо уведомяване за некачествени стоки), там има информация за всички опасни стоки с произход Китай, намерени на европейския пазар, отбелязва еврокомисарят.

Тя допълва, че е постигнато съгласие китайската страна да информира за предприетите проверки за идентифициране на производителите на рискови стоки.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 40 минути

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 50 минути

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 1 час

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 1 час

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

<p>Парламентът гласува искането за освобождаване на Желязков от председателския пост в НС</p>

Парламентът гласува искането за освобождаване на Росен Желязков от председателския пост в НС

България Преди 1 час

Корнелия Нинова заяви, че са събрали подписите заедно с ПП-ДБ

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 1 час

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Доц. Кунчев обяви ще има ли ограничителни мерки при епидемия от коклюш

Доц. Кунчев обяви ще има ли ограничителни мерки при епидемия от коклюш

България Преди 2 часа

Към момента у нас са регистрирани 400 случая на заразата

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 2 часа

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 2 часа

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 2 часа

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 2 часа

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк