0

"Не съм главорез, но който бойкотира, ще си ходи", заявява пред "Труд" вицепремиерът Меглена Плугчиева. Според нея има няколко инструмента за ефективност в контрола - хората да бъдат професионалисти, да бъдат добре платени и да знаят, че изискванията към тях са много високи.

Колкото и да не ми се иска да го кажа, ще действа принципът на моркова и тоягата, коментира Плугчиева.

Очаквам работа при екстремна ситуация за късото време, с което разполагаме, ако някой бойкотира, ще предложа да се разделим, отбелязва тя.

"Сега" допълва темата и съобщава, че премиерът Сергей Станишев е дал пълен картбланш на Плугчиева да отстрани всеки, който пречи на държавата по пътя й в ЕС.

Според материал в приложението "Наблюдател" на изданието "ЕС дава сигнал за контрареволюция".

Вече се вижда как в Брюксел се оформя втори център на властта, който дублира правителството в България и спуска задачи на министри и по-горни началници, коментира вестникът. Брюксел и българският народ няма как да не са на едни позиции, когато трябва да се разбие съюзът между власт и престъпност, отбелязва той.

В анализ "24 часа" коментира: "Бирникът от Брюксел заряза Андрешко в блатото". С предупрежденията си ЕС се опитва да промени "българската нормалност" и да я замени с европейската нормалност, където норма е спазването, а не заобикалянето на закона, точният отчет, а не повдигането на рамене, пише авторът.

Според него в предупредителното писмо на Майкъл Лий има втори план, който се вмества в по-голямата рамка на европейската политика и се отнася и за страните, чакащи в предверието на ЕС.

Неслучайно от Брюксел изпращат тъкмо чрез София съответното послание до страните от така наречените Западни Балкани:след като дори България я пращаме в ъгъла за наказание, за вас може и изобщо да не вдигнем капака от гърнето с меда, коментира авторът.

"Сметната палата разкри тотален хаос в пътния фонд", съобщава от първа страница "Сега". Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", чиято дейност стана причина ЕС да ни спре парите по редица програми, е като черната дупка на държавата - от одита на Сметната палата, огласен вчера става ясно, че там никой няма точна представа колко пари влизат и за какво се харчат, какви са имотите, които се стопанисват, нито как се ремонтират и поддържат пътищата, пише изданието.

Заради констатираните в доклада нарушения Софийска градска прокуратура образува вчера дело срещу неизвестен извършител.

"Решенията за пътния фонд са тест за бъдещето", отбелязва пред "Дневник" еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер.

Истинско предизвикателство е да изясним напълно ситуацията в пътния фон и да изградим добре функционираща нова система, за да започнем следващия финансов период с увереност, че няма да има нови проблеми, посочва Хюбнер.

Как ще се решат проблемите в пътния фонд, за нас е тест за бъдещето, подчертава тя.

"Не чакайте от ЕС отстъпки", предупреждава пред "Труд" Волфганг Шойбле, министър на вътрешните работи на Германия. България е длъжна да изпълни изцяло изискванията за правова държава и преборването с корупцията, отбелязва той.

Приемът в ЕС не е индулгенция, ако щете - тогава (при приемането в ЕС - б.ред.), получихте кредит на доверие, защото всички бяхме убедени, че така се помага на България успешно да извърви пътя докрай, длъжни сте да го сторите, посочва Шойбле.

"Кабинетът вече няма да одобрява патриарха", е челното заглавие на "Труд". Той акцентира върху проектопромени в устава на БПЦ, които предстои да направи Шестия Църковно-народен събор. Съборът започна вчера и ще продължи до 17 май.

Според изданието ще бъде отменено действащото сега правило за патриарх да бъде избиран човек, който "се радва на доверие пред правителството". Църковната власт решително се отделя от светската, коментира вестникът.

Друга промяна в устава, която се очаква да направи съборът, е тази, че, за да бъде ръкоположен човек за дякон или свещеник, той трябва да представи бележка от психодиспансер,че не се води на отчет - тоест, че няма умствени и психически заболявания.

За откриването на събора в Рилския манастир е пристигнал президентът Георги Първанов. Естествено е да се обърнем с лице към проблемите на младите и възлагам големи надежди на църквата при преодоляването им, е казал в приветствието си държавният глава.

Приветствия са изпратили премиерът Сергей Станишев, председателят на парламента Георги Пирински и председателят на комисията по правата на човека и вероизповеданията проф. Огнян Герджиков. От поканените парламентарни партии се отзоваха само ДПС и "Атака", пише "Труд".

"Румен Петков отново неизвестен извършител", е челното заглавие на "Монитор". Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за осветляване на Алексей Петров като секретен сътрудник на Държавната агенция "Национална сигурност"

"Стандарт" цитира реакцията на Румен Петков, който декларира, че е готов още днес да се откаже от имунитета си и е категоричен, че няма никакви притеснения заради започналото прокурорско разследване.

"Брюксел не иска сълзи, а присъди", отбелязва пред "Стандарт" Росен Димов, председател на Пловдивската апелативна прокуратура. Един от най-големите проблеми е безкрайното отлагане на делата по различни причини - трябва да признаем, законът е направен така, че дава възможност на защитата да отлага безкрайно сложните дела с множество обвиняеми или адвокати, посочва той.

"На косъм се разминаваме с катастрофи", твърди пред "24 часа" Кирил Ангелов, главен ревизор по безопасността на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Той обяснява, че заради кражби на релси няколко пъти едва не са се случили трагични инциденти. Държавата трябва да има контрол и трябва да се вземат мерки при изкупуването на вторични суровини в пунктовете - релсата не може да се сбърка, казва Ангелов.

"ДПС е най скромната партия в коалицията", заявява пред "Сега" заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Когато става въпрос за авторството по отношение на определени идеи, май че ние, в ДПС, сме най-скромни, но когато сме убедени в правотата на тезата си, сме достатъчно твърди и настоятелни, отбелязва Местан.

В "Катарино" тройната коалиция осъзна една своя грешка от Хисаря насам - допуснахме през последните три месеца опозицията и скандалите да задават дневния ред на обществото, коментира Местан.

С решенията, които взехме, заявихме волята си да не следваме скандалите, а да управляваме процесите чрез адекватни решения, допълва той.

"Преките избори ще вдигнат СДС от нокдаун", коментира в материал за "Труд" Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг. Според него замислените промени в устава на СДС за пряк избор на лидер, членове на НИС и местни ръководства и за първичен вот, който да излъчи кандидатите за депутати, ще донесат повече предимства, отколкото негативи. Освен, че ще събудят позаспалия партиен апарат, преките избори за ръководство могат да помогнат на СДС да намери нови лица, смята авторът.

"Царят ни покани, но ние свършихме работата", казва пред "Новинар" Лидия Шулева, заместник-председател на новоучредената партия БНД.

Симеон Сакскобургготски направи много за нас, но и ние за него, отбелязва Шулева. Тя посочва още, че стремежът на БНД е да е партия на регионите и тъй като всеки райони ще има свой представител в ръководния орган, ще могат да се чуват мнения от всички краища на страната.

Турският телекомуникационен гигант "Тюрксел" е декларирал интерес за изграждането на четвърта GSM мрежа в България, съобщава "Труд". От компанията са обявили официално намеренията си да кандидатстват за лиценза пред Комисията за регулиране на съобщенията. Има заявен интерес от сериозен международен оператор към свободните честоти.

"Данъците в София са най-малки в сравнение с другите европейски столици", заявява пред "Класа" Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет. Повишението, което предложихме, далеч не е драстично - 1,50 лв. месечно за един средностатистически апартамент, посочва Иванов.

"Готвим прозрачен търг за нова ТЕЦ", казва пред "Труд" инж. Иван Марков, изп. директор на "Мини Марица-изток". Нашият интерес е много ясен - ние искаме ефективно да натоварим комплекса "Марица-изток", отбелязва той.

"Всяка втора обществена поръчка е с нарушения", съобщава в челния си материал "Дневник", като се позовава на отчет на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Проверени са 1529 процедури на обща стойност 1,031 млрд. лв. При 51% от проверките са установени 1548 нарушения за 601,292 млн. лв.

"Слабият долар сваля цени у нас", коментира от първа страница "24 часа". Според финансисти, цитирани от вестника, сега е моментът да се купуват долари.

"Държавата иска контрол над авторските права", твърди пред "Монитор" Марияна Лазарова, изп. директор на дружеството за колективно управление в частна полза правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите-изпълнители ПРОФОН. Тя възразява срещу новите промени в Закона за авторското право.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 1 час

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 4 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 8 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами