0

"Българинът страда от липса на справедливост", посочва в интервю за "Труд" премиерът Сергей Станишев. Той смята, че основната причина за общественото недоволство не е икономическа, защото България икономически е много успешна.

Причината е, че на българите им липсва усещането за справедливост -за еднакви стандарти за всеки, независимо от неговата позиция, за това, че, когато нарушаваш закона, възмездието идва, все едно кой си, казва Станишев.

Това е жестоката слабост на българската държава и нейните институции, допълва той и обещава, че ще направи всичко, за да се върне на хората чувството за справедливост.

Премиерът отбелязва, че спирането на европари е твърде неприятен факт за България, но трябва да е ясно, че към този момент няма безвъзвратно загубени средства от предприсъединителните програми. Има много силна мотивация в цялата администрация това финансиране да се отпуши, шансове има, категоричен е премиерът.

По повод коментарите за България в европейските медии през последните 2-3 месеца Станишев коментира, че в част от публикациите, наред с обективните критики, е имало и неща, преминаващи всякакви граници.

Вотът на недоверие, внесен от опозицията, премиерът определя като поредния акт от сценария на опозицията да се разклати положението в държавата и да се предизвикат предсрочни избори.

Влизането в една спирала на нестабилност - това е най-големият риск за усвояване на европейските пари, отбелязва той. Станишев вижда в това голямата безотговорност на българската опозиция.

Идеята й не е добре да се работи с фондовете, а да има политическа печалба, което ще е твърде висока икономическа цена за всеки българин, смята Станишев.

Дебатите по шестия вот на недоверие към кабинета, внесен от опозицията заради доклада на ЕК, са една от най-коментираните теми в днешните издания.

"Седем часа дебати без Доган и Симеон", съобщава "Труд". Премиерът Сергей Станишев не взе думата, макар внимателно да следеше дискусията в залата, но ще го направи днес, след като вотът бъде гласуван, допълва изданието.

Разискванията минаха във взаимни обвинения от типа "Вие унижихте България" и "Ние работим, а вие само ламтите за власт!", обобщава дискусията вестникът.

"24 часа" акцентира върху репликата на вицепремиера Меглена Плугчиева, че депутатите се карат като на Женския пазар. За новия вицепремиер това бе първо участие в голямата парламентарна говорилня, припомня изданието.

Според "Монитор" "НДСВ плаши, че коалицията е трайна, но не и безкрайна". Изданието цитира изказване на депутата от НДСВ Минчо Спасов, че, ако не се вземат мерки, коалицията ще бъде трайна, но не безкрайна.

В материал "Вот вам!" "Сега" коментира, че убедителните аргументи за вот на недоверие срещу тройната коалиция нямат изразители, защото всички персонажи от опозицията в един или друг период са нанасяли също тежки материални и нравствени щети на гражданите.

"Честен съм към БСП, не ставам за курбан", е озаглавено интервю пред "Стандарт" с депутата от левицата и бивш вътрешен министър Румен Петков.

Помолен да коментира твърдения, че изгражда алтернативен център на властта в БСП, Петков отговаря, че никога не се е занимавал с подобен тип действия и в това отношение е честен и предсказуем човек.

На друг въпрос той обяснява, че не мисли, че сега е изкупителна жертва с оглед на отминалия доклад на ЕК, а и не смята, че следващите 15 г. всичко, което става и не става в България, може да бъде обяснявано само с неговата личност.

По повод вота на недоверие Петков отбелязва, че мотивите са свързани с доклада на Еврокомисията, като не се взема предвид, че част от политиците ни създават системно не съвсем вярно впечатление за страната ни в Европарламента, а вероятно и пред комисията.

Когато ние говорим по един унизителен начин за себе си като държава, няма защо да очакваме отвън да има трезва преценка за нас, смята той. Подобно мнение изразява и евродепутатът от левицата Маруся Любчева в анализ за "Монитор".

"Негативните внушения се връщат като бумеранг", пише Любчева. Да правиш политически внушения против собствената си държава извън нея, не е най-голямото постижение нито за политическа партия, нито за нейни представители в европейски структури, коментира тя.

"Не дамгосвайте хората, обучени да работят за България", призовава пред "Монитор" министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Изцяло приемам, че трябва да бъдем безкрайно бдителни към европарите, но не приемам, че ще маскарим страната си заради политическите дивиденти на някого, заявява тя.

Бих препоръчала на опозицията и на онези, които си мислят, че лесно се управлява, да не дамгосват хора, които ще работят за България и в бъдеще, без значение кой управлява - един административен капацитет, който не можем да политизираме и така да се лишим от него, отбелязва тя.

Масларова заявява, че са изпълнени всички социални предизборни обещания от началото на мандата, сред които намаляване на безработицата, увеличаване на пенсиите всяка година и допълнителни бонуси, програми за ограничаване на социално слабите, увеличаване на енергийните помощи и др.

Тя казва и че сегашното правителство е първото, което отчита пред парламента за какво ще се харчи бюджетния излишък.

"Интригантски времена", е озаглавен материалът в рубриката "Анализи" на "24 часа". С безценната помощ на интригата и масовото доносителство образът на България е сринат, България е синоним на държава, подвластна на олигархията, подгизнала от корупция, разядена от мафия, държава, в която няма правила и правосъдие, коментира авторът.

На "23 юли преходът свърши", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател".

ЕК започна фактически да изпълнява ролята на управляваща опозиция в България, Брюксел се доказа като втори център на властта и като фактическа опозиция, посочва авторът.

"Юрист да следи дали министър купува хотел или яхта", предлага пред "24 часа" министърът на държавната администрация Николай Василев. Ако министър си купи яхта или хотел, никой няма да го спре, а премиерът може да научи от медиите след съответния скандал, коментира той.

Василев предлага компетентен юрист със специални правомощия да наблюдава широк спектър от действия на министри и други високопоставени служители и "да ги предпазва от неправомерни или неморални действия".

Ще дам откупа за живота на съпругата си Камелия - 157 хиляди евро, на фондация за борба с рака на гърдата "Утре за всеки", казва бившият президент на "Литекс" Ангел Бончев в записано телевизионно обръщение, излъчено по Би Ти Ви и цитирано в "24 часа". В изявлението си бизнесменът се обръща директно към похитителите на съпругата си.

"Нужни са сурови наказания за отвличанията", посочва пред "Класа" Антон Станков, бивш правосъден министър. В доклада на ЕК се казва, че България разполага с пълния инструментариум от закони и вече е време да проявим решимост и воля за справяне с проблемите, коментира Станков.

Той намира за много добра идеята на главния прокурор Борис Велчев да се създаде специална група от прокурори и полицаи, която да се занимава с тежките случаи на престъпност и с отвличанията.

Нова интрига и заговор за убийството си заподозря лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщава "Стандарт". Повод станали твърденията на вътрешния министър Михаил Миков, че МВР пази кмета заради миналото му. Настъпих страшно много интереси и може да ми спретнат покушение, заявил за "Стандарт" Борисов.

Всички вестници публикуват опасенията на Борисов, изразени и в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"Изнасяме 18 млрд. квтч електроенергия през 2020 г.", съобщава от първа страница "Класа". Пет пъти нарастване на износа на ток - до 18 млрд. квтч през 2020 г., предвижда концепцията за енергийна стратегия на България, публикувана в сайта на Министерството на икономиката и енергетиката.

Предвижда се и 4 пъти увеличение на транзита на природен газ - до около 68 млрд. куб. м.

"Полиция потуши първия сериозен бунт за европари", съобщава от първа страница "Сега". След като 5 дни протестираха мирно, без никой от управляващите да им обърне внимание, животновъди от Кърджали, Момчилград, Харманли и Хасково преминаха към гражданско неподчинение и щурмуваха областната дирекция на земеделското министерство с искане за оставки, пише изданието. Фермерите негодуват заради спрените субсидии за мляко и пасища.

"Българинът не е емигрант по душа", твърди пред "Дума" председателят на Икономическия и социален съвет доц. Лалко Дулевски. Съветът е представил пред кабинета становището си по Националната стратегия за миграция и интеграция.

Препоръчваме да бъдат създадени регистри за определен тип специалисти, които са емигрирали - къде са, с какво се занимават, обяснява Дулевски. На България ще й трябват квалифицирани кадри, а когато говорим за връщането на напусналите страната, е добре да знаем къде са, имат ли намерение да се върнат и при какви обстоятелства биха го сторили, мотивира се той.

"Всяка сутрин карате свинята през селото", казва в интервю за "Труд" посланикът на Германия Михаел Гайер. Той използва немска поговорка в смисъл, че скандалите тук нямат край.

Когато пристигнах в средата на 2006 г., очаквах през първите 6 месеца да бъда много зает заради интереса на всички към събитията в България точно преди влизането й в ЕС, а после нещата да се уталожат, но не стана така, отбелязва посланик Гайер.

Ако до края на годината нищо не се случи в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, ще е много трудно да се удържат негативните чувства не само в германския, но и в холандския и датския парламент, предупреждава той.

"На сцената живея по-красиво", признава пред "Труд" актьорът Велко Кънев, който утре навършва 60 години. Изкуството за мен е начин на живот, мястото, където се спасявам, обяснява Кънев. Днес в живота трябва да бягаш, ако не успееш , влизаш в битовизма на ежедневието, което за мен е ад, казва актьорът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Путин: Русия е&nbsp;отворена към диалог и преговори&nbsp;</p>

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна

Свят Преди 34 минути

Той казва още, че Русия е отворена към диалог и преговори

Шеф Ангелов организира троен годеж за финалистите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов организира троен годеж за финалистите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 48 минути

Бившият командос Пеньо Гатевски - Гатьо завърши на трето място в отбора на Златните

Гимназисти и студенти влизат в ролята на журналисти

Гимназисти и студенти влизат в ролята на журналисти

Свят Преди 8 часа

В студентския вестник, наречен "The Pitch", студентите публикуват фрагменти от "Montgomery County Sentinel"

<p>Зеленски с нов призив към&nbsp;Запада&nbsp;</p>

На фона на нова руска офанзива: Зеленски призова Запада да ускори оръжейните доставки

Свят Преди 9 часа

Той каза, че ситуацията на бойното поле е най-тежка именно в североизточната Харковска област

<p>Искат по-евтини парно и топла вода&nbsp;от 1 юли&nbsp;</p>

Топлофикации искат поевтиняване на парното и топлата вода от 1 юли

България Преди 9 часа

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода КЕВР ще обяви до 30 юни

"Mагически вкус": Кулинарното наследство на китайския квартал в Детройт

"Mагически вкус": Кулинарното наследство на китайския квартал в Детройт

Свят Преди 10 часа

Ястието се появява в менютата на ресторантите от историческия китайски квартал на Детройт още през 60-те години на миналия век

Да правиш изкуство от боклук: Венецуелски художник създаде 200-метров шедьовър

Да правиш изкуство от боклук: Венецуелски художник създаде 200-метров шедьовър

Свят Преди 10 часа

Капачките от бутилки са част от 200-те хиляди тона пластмасови отпадъци, които Панама генерира всяка година

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

Свят Преди 10 часа

Въоръжените сили на Израел засега не са коментирали тези твърдения

<p>Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени

Свят Преди 10 часа

В автобуса са пътували общо 53 души, като 37 от тях са били откарани в болница с наранявания

<p>Великобритания и САЩ със сериозно предупреждение&nbsp;</p>

Великобритания за нарастваща киберзаплаха от Китай: Това е епохално предизвикателство

Свят Преди 11 часа

Великобритания съобщи днес, че е извикала посланика на Китай, за да заяви, че разкритията за шпионски връзки са неприемливи

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

България Преди 11 часа

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

<p>Един от всеки четирима възрастни е застрашен</p>

Отбелязваме Европейския ден за информираност за инсулта

България Преди 11 часа

В България всеки месец средно 4000 души получават инсулт

<p>&quot;Тези хора нямат място в Европа&quot;</p>

ЕС: Онези, които отричат геноцида в Сребреница, нямат място в Европа

Свят Преди 11 часа

В ООН бе предложена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница

<p>Руски удар по жилищна сграда в Харков,&nbsp;има ранени, сред които и деца (СНИМКИ)</p>

Руски удар по жилищна сграда в Харков, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 12 часа

Спасителите претърсват сградата за ранени хора

Министърът на културата отчита проблем в част от стрийминг платформите в България

Министърът на културата отчита проблем в част от стрийминг платформите в България

България Преди 12 часа

Хората в творческия сектор са обезпокоени от навлизането на ИИ и трябва да ги успокоим, допълни той