0

В одеща тема във всекидневниците от петък е дебатът в Народното събрание по вота на недоверие към правителството и митингът на опозицията.
"Корупцията сразена с хилави приказки", е обобщението в "Сега". Независимо от огромната корупция в страната дебатите по искания от опозицията вот бяха дълги и скучни. Осем часа опозиция и управляващи спореха вяло по темата.

Членовете на кабинета и депутати от управляващото мнозинство се надпреварваха да обясняват колко сериозно се бори държавата с подкупността. Опозицията пък се задоволи с хилави обвинения срещу тройната коалиция. Очакванията, че българският парламент ще дебатира вота под обсадата на привържениците на обединената опозиция, не се оправдаха, коментира авторът.

За първи път привърженици на парламентарната и извънпарламентарната опозиция се събраха заедно, но от 10 000 души край НДК те се стопиха до 3000, докато стигнат до парламента. Митингът в центъра на София приключи набързо с пожеланието на Бойко Борисов към симпатизантите да са живи и здрави.

Лидерът на ДСБ Иван Костов не взе участие в шествието. От "Атака", чиито привърженици бяха най-много на площада, се заканиха да направят по-голям митинг на 3 март. Партньорите в тройната коалиция Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски показаха пълна незаинтересованост към дебатите, обобщава изданието.

"Дневник" систематизира обвиненията в корупция. Подкупи, скандални замени на земи по морето, държавни пари за политически кампании, неусвоени евросредства - такива примери за корумпираността на властта даде опозицията вчера.

"Изкарахме си кривиците, остава да берем плодовете", разсъждава "Пари". Отбелязва се, че в пленарната зала управляващите бяха атакувани най-вече за случаите на корупция във фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Евгени Чачев от ДСБ директно заяви, че има корупция във фонда и че сделката за автомагистрала "Тракия" е сключена на тъмно. Регионалният министър Асен Гагаузав го призова ако има доказателства, да ги представи в следствието и прокуратурата.

"Дуел с цифри в парламента", акцентира "Дума". Лидерът на ДСБ Иван Костов обвини правителството, че до момента България не е получила никакви пари като членка на ЕС и е станала страна спонсор на ЕС. Сметките на премиера Сергей Станишев обаче се оказаха различни. В обръщението си към опозицията той заяви, че само за първата година от членството си в ЕС страната ни е получила с 500 млн. лв. повече, отколкото е платила като вноска за членството.

"Дали депутат и заместник-министър на прокурор", допълва картината от дебата "24 часа". Обвинителни актове срещу зам.-министър и депутат е внесла прокуратурата в съда, съобщи вътрешният министър Румен Петков. Той отчете в дебата резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Два сигнала пък подаде на премиера лидерът на синята ПГ Йордан Бакалов. В папката имало доклад за митническите канали, по които са спестявани ДДС и акцизи на алкохол, цигари и горива. От тях държавата годишно губи 500 млн. лв. Другият сигнал е за неправомерно преотдаване под наем на моторния кораб "Перун".

"Ние сме първите, които разследват себе си", цитира "Дума" изявление на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според него България има една от най-добрите бизнес среди в Европа. Нашата данъчно-осигурителна тежест не е само намалена, тя е на санитарния минимум и няма накъде повече да се намалява, изтъкна още той.

"Станишев нареди кабинет на Бойко", е новината от дебата според "Стандарт". Смях до сълзи беляза вота в парламента и на митинга около Народното събрание. В залата депутатите се замеряха с шеги и закачки, на улицата опозицията извади кукери и ромски зурни. Фурор направи премиерът Сергей Станишев, като нареди на шега кабинета на Бойко. "Добре, тръгваме си ние и вие идвате", започна той.

Станишев подчерта, че не е ясно какво ще бъде обединяващото в платформата на взаимоизключващи се партии като "Атака", СДС, ГЕРБ и ДСБ. След това с лекота "назначи" Бойко Борисов за премиер, Иван Костов за негов заместник, а ген. Атанас Атанасов за МВР шеф. "Това ще бъде тюрлюгювеч от идеи, политически платформи и личности", заключи Станишев.

"Борим се за власт, а не за купата на Съветската армия", е озаглавено интервюто в "24 часа" със заместник-председателя на ДПС Касим Дал. Той подчертава, че корупцията не е от днес, нито от вчера.

"Не сме ние тези, които ще я ликвидираме изцяло. Важното е да има политическа нетърпимост и воля за намаляването на корупцията, а в тройната коалиция има и двете. Доказателствата са много и се чуха на дебатите. Имам предвид последните решения за премахване на редица лицензионни режими, за намаляване на данъците и т.н. Това бяха все предпоставки за корупция, които ние ще опитаме да ликвидираме."

"Ренесанс или корупция", под това заглавие "Труд" представя подробности от митинга на опозицията. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани: "Ако сега не ни чуят, ще ни чуят по-силно следващия път". Лидерът на "Атака" Волен Сидеров подпали митинга с пламенна реч, отказвайки се да говори "в мухлясалия парламент", за да ораторства пред протестиращите. Председателят на СДС Пламен Юруков пък припомни, че на същия площад преди 11 години са свалили комунистическата номенклатура, която и сега управлява. Лидерът на "Гергьовден" Петър Стоянович разобличи корупцията в образованието. Пред микрофона се изредиха и останалите лидери на опозицията.

"Всички губят, печели "Атака", е коментарът в "Сега". Търси се отговор на въпроса печелившо ли е случващото се в последно време обединение на опозицията срещу правителството.

Според автора специално ГЕРБ определено е най-големият губещ. Партията на Бойко Борисов печели симпатизанти не само защото се представи като опозиция на сегашната власт, а и защото има претенция да бъде опозиция на всичко, което се случваше в българската политика от 1990 г. насам. И няма как да не загуби точки, след като демонстрира близост с партиите, които вече са били на власт.

СДС се докара дотам да бъде някъде в миманса на общия опозиционен фронт срещу правителството. Най-печеливши от цялата история са "Атака". За пръв път Волен Сидеров има шанс да бъде нещо повече от водач на лумпенизирана група. На него му се дава възможност да се еманципира и да бъде лидер на опозиционна партия и той сякаш добре съумява да се възползва от нея, разсъждава вестникът.

"Всеки срещу всеки и накрая - заедно", коментира "Труд". "Обединената опозиция срещу тройната коалиция" - това гласи новата политическа мантра, която си проби път покрай амбицията на партиите извън властта да демонстрират нарасналото си влияние, силата на гражданското общество и слабостта на управляващите. Колко дълго обаче ще просъществува "обединената опозиция"?

По тежест и количество пиперливите реплики, които си размениха партиите от новоизградената опозиционна коалиция, съперничат на критиките, които адресираха към управляващите. Авторът припомня, че помежду си опозицията не просто спореше остро през последните две - лидерите си отправяха взаимно обвинения за корупция и служба на чужди интереси.

"Идеалният парламент - 100 души, но честни", е анализът в "Монитор". Първият аргумент за редуцирането на Народното събрание е, че рейтингът на институцията е с низходящ тренд години наред. Това се дължи както на празната пленарна зала, така и на гласуването с чужди карти. Стотина народни представители биха били напълно достатъчни за сегашна България. Разходите по издръжката на Народното събрание ще намалеят драстично - нещо, което всеки българин би подкрепил, изчислява изданието.

"Гонят шефове на пернишката полиция заради слаба работа", съобщава "Труд". Шестима шефове на Областната дирекция на полицията в Перник бяха освободени вчера от работа заради бездействие в борбата срещу престъпността. Повод за масовите уволнения стана поредният показен разстрел в центъра на Перник във вторник - на известния наркобос Николай Христов-Хайо.

"Бургас строи колкото София и Варна заедно", отбелязва "Труд". Истински строителен бум се очаква през следващите месеци в Бургас, показват данните от ново изследване на Националния статистически институт. В периода октомври-декември общината в морския град е издала 618 разрешителни за строителство на нови сгради, което е приблизително колкото в областите Варна и София, взети заедно.

"Роми берат рози, египтяни ще ни сервират", става ясно от интервю в изданието с Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика. Тя заявява, че българският ресурс от кадри още не е използван пълноценно и докрай. Имаме над 100 000 души със средно, специално и висше образование, регистрирани в бюрата по труда, и още около 150 000 неграмотни или приключили с обучението си в началните класове.

Ще помогнем на българските работодатели да намерят персонал, но първо трябва да знаем от какво се нуждаят, обещава Масларова. 190 млн. лв. е отделил бюджетът тази година за изпълнение на Националния план по заетостта.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 1 час

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 1 час

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 3 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 3 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 4 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 4 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 5 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 5 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 6 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 6 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 6 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 6 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 7 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 7 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 7 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко