0

С ърбите от Косово, което през февруари обяви независимост, учредиха свой собствен парламент, който ще се казва Скупщина на Съюза на общините на автономната провинция Косово, предадоха световните агенции.

За председател на парламента, който ще има 45 депутати, беше избран Радован Ничич от Сръбската радикална партия.

На учредителното заседание в Косовска Митровица присъстваха само 30 от депутатите. Почетни гости бяха няколко министри от досегашния кабинет на сръбския премиер Воислав Кущуница, сред които и министърът, отговарящ за косовските въпроси Слободан Самарджич.

В обръщение към депутатите от новия парламент Самарджич изрази увереност, че Сърбия и сръбската държава ще могат да се завърнат в Косово посредством парламента на косовските сърби.

В настоящата ситуация учредяването на този парламент е единственото добро решение, отбеляза Самарджич.

Веднага след като беше учреден, парламентът на косовските сърби прие декларация. В нея той набелязва задачите си, които са приемане на декларации и на резолюции, и правото да се внасят проектозакони в сръбския парламент в Белград.

В декларацията си депутатите осъдиха обявената от Косово независимост и я определиха като нелегитимна и еденостранна, предаде ИТАР-ТАСС.

Парламентът на косовските сърби ще има главно символична функция и няма да приема закони, допълва Франс прес.

Властите в Прищина веднага реагираха на новината и определиха създаването на парламента като неприемливо. Косовският вицепремиер Раме Манай заяви, че учредяването на подобен парламент няма да има никаква законова стойност.

Още в четвъртък косовският президент Фатмир Сейдиу осъди намеренията на косовските сърби да създадат свой собствен парламент и каза, че те искат да дестабилизират обстановката в Косово.

В Косово има 120 хил. сърби. Малко повече от половината от тях живеят в северната част на Косово.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@