0
Най-големият младежки оркестър в Европа ще свири у нас под диригентството на световноизвестния пианист Владимир Ашкенази в първия ден от пролетта.

110 сред най-талантливите млади музиканти от всички страни членки на Европейския съюз излизат за първи път на наша сцена на 22 март в зала "България".

Солист е виртуозната немска цигуларка Арабела Щайнбахер, която само на 27 години вече има изяви с водещи международни оркестри в някои от най-големите концертни зали по света.

Маестро Владимир Ашкенази в действие...
За първи в Младежкия оркестър на ЕС (МОЕС, EUYO.org.uk) има и български музиканти. Страната ни е представена от 23-годишната цигуларка Василена Милева и 19-годишната виолистка Елица Богданова. Младите ни таланти учат в две от най-престижните музикални училища в Лондон.

За първия си концерт у нас МОЕС е подготвил своеобразен поздрав към наскоро присъединилите се към европейската общност българи - изпълнение на Българската рапсодия Вардар от Панчо Владигеров.

Младите таланти ще представят и две творби на класически композитори - Концерт за цигулка на Ян Сибелиус и Симфония доместика на Рихард Щраус.

МОЕС обединява най-талантливите млади музиканти на континента под ръководството на някои от най-известните диригенти в света. Тази комбинация му е извоювала на репутация, сравнима с тази на най-престижните оркестри в света.

През 1978 г. Лайънъл Брайър и съпругата му Джой, председател и главен секретар на Международната младежка организация, основават МОЕС с идеята да създадат оркестър, който би представял европейския идеал за единство и постигане на мир и социална толерантност.

Маестро Клаудио Абадо, музикален директор при основаването му, и първият президент сър Едуард Хийт, също имат основна заслуга за утвърждаването на оркестъра като музикална институция от световна класа.

Освен музикалните директори, сред ръководилите на МОЕС са някои най-известните диригенти в света: Даниел Баребойм, Леонард Бърнстейн, сър Колин Дейвис, Херберт фон Караян, Мстислав Ростропович, сър Джордж Солти и др.

Оркестърът е съставен от 140 музиканти, представители на 27-те страни членки на ЕС. Музикантите се селектират всяка година сред 4000 кандидати на възраст между 14 и 24 години, които участват в прослушване във всяка от страните на ЕС.

При голямата конкуренция членовете на МОЕС всяка година също участват в прослушване наред с новите кандидати с цел запазване на позициите.

Веднъж избрани за участие през годината, музикантите са поканени да се присъединят към репетиции на оркестъра и изпълнения на основни пиеси от Малер, Шостакович, Чайковски, Стравински, Бетовен и Щраус. Те изпълняват и съвременен репертоар, включващ творби от Георги Лигети, Андрю Марч, Джон Адамс, Ери-Свен Тюр и Артурс Маскатс.

Уникалният опит, който МОЕС предоставя на младите европейски таланти, не само стимулира социални контакти и културно обогатяване, но е и безценен за бъдещата кариера на всеки от тях.

Оркестърът е силна основа, компенсираща празнините между музикалните училища и професионалния свят на музиката. Повечето музиканти в МОЕС продължават като професионални изпълнители, много от които във водещи европейски оркестри.

Днешният музикален директор на МОЕС маестро Владимир Ашкенази (VladimirAshkenazy.com) е един от най-достойните продължители на тази традиция. Той е дирижирал някои от най-големите оркестри в света - Немския симфоничен оркестър в Берлин, Симфоничния оркестър NHK в Токио, Чешката филхармония, а сега е начело на една формация, която е бъдещето на европейската класическа музика.

Роден е в бившия Съветски съюз в семейство на баща евреин и православна майка. Започва да свири на шест години, разкривайки забележителен талант. Приет е в музикално училище на осем. Завършва Московската консерватория.

Прочува се, след като печели конкурса "Шопен" във Варшава през 1955 г. Оттогава гради забележителна кариера не само като един от най-награждаваните и признати пианисти на XX век, но и като музикант с многостранен творчески живот и вдъхновение за любителите на класическата музика по цял свят.

Миналата година Ашкенази отбеляза своя 70-годишен юбилей. Зад гърба си има изключителна дискография, записвана над 40 години най-вече за звукозаписната компания "Decca", с която работи от 1963 г. насам.

Издал е пълните творби за пиано на Рахманинов, Шопен и Шуман, пиано сонатите на Бетовен, пиано концертите на Моцарт, Бетовен, Барток, Прокофиев, Рахманинов, пиано сонатите на Скрябин и т.н.

През последните 20 години Владимир Ашкенази се занимава активно с диригентство. В това поприще е популярен с произведенията за оркестър на Сибелиус, Рахманинов, Прокофиев, Шостакович, Скрябин, Щраус, Стравински.

През 2007 г. Симфоничният оркестър на Сидни обяви, че Ашкенази е новият му главен диригент. В периода 2009-2011 г. той планира участия с оркестъра на различни международни фестивали и турнета.

Въпреки че диригентството заема значителна част от дейността на му всеки сезон, той се посвещава и на пианото, ръководейки концертни изпълнения на Моцарт и Бетовен в Европа и Азия и продължавайки запълването на своя изключително обширен каталог. Последният реализиран от него проект е запис на "Добре темперираното пиано" от Бах.

Арабела Щайнбахер (Arabella-Steinbacher.com), която ще бъде солистка на концерта у нас, се превърна в бързоизгряваща звезда след своя изключителен дебют в Париж през март 2004 г. Тогава се наложи да замести свой колега и да свири Концерт за цигулка на Бетховен с оркестъра на "Радио Франс" под диригентството на сър Невил Маринър.

Изпълнението й накара френската критика да търси най-силните си суперлативи. Оттогава Щайнбахер се радва на огромен успех, свирейки с водещи международни оркестри.

Най-успешните й изяви от последните няколко сезона включват високо оцененото от критиката турне с Петербургския филхармоничен оркестър, ръководен от Юрий Термирканов, дебютът й в Токио с Новата японска филхармония, рециталният дебют в "Тонхале" в Цюрих, както и представянето на Концерт за цигулка от Албан Берг на фестивала "Бетовен" във Варшава.

Важно място в нейния концертен календар е посветено на камерната музика. Рецитали и концерти в трио са планувани за редица европейски страни, Русия, Япония, Китай САЩ и Австралия.

Между партньорите на Арабела за камерните изпълнения са пианистите Роберт Кулек и Петер фон Вийнхарт и челистите Албан Герхард и Даниел Мюлер-Шот.

Първият й запис - Концерт за цигулка от Арам Хачатурян, изпълнен заедно със Симфоничния оркестър на Бирмингам под диригентството на Сакари Орамо, излезе на пазара през есента на 2004 г.

Тя бе удостоена два пъти с наградата на немската критика за записа й на Концерти на Дариус Милхауд и два концерта на Дмитрий Шостакович, записани със симфоничния оркестър "Байеришер Рундфунк" с диригент Андрис Нелсонс.

Родена е през 1981 г. в семейството на германец и японка. Започва обучението си на 3-годишна възраст. Едва на 9 години тя става най-малката ученичка в класа на Ана Чумаченко в Мюнхенската музикална академия.

През 2001 г. Арабела печели награда от провинция Бавария, а още същата година е наградена и със стипендия от фондация "Ане-Софи Мутер". Тя получава лично от Ане-Софи лък, изработен от майстора лютиер Беноа Роланд.

Щайнбахер свири на "Страдивари" (1716 г.), дарена й щедро от японската музикална фондация "Нипон".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 4 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 6 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 9 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 9 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 10 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 10 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 11 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 11 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 11 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 11 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 12 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 12 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 12 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 12 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете