0

Изборите "2 в 1" катастрофираха на първо четене, съобщава "Сега".

Исканата от НДСВ поправка в конституцията, която да позволи съвместяването на изборите за европейски и национален парламент в един ден, претърпя неуспех още при дебата по проекта на първо четене.

Царистите настояват още напусналите парламентарните си групи депутати да излизат и от Народното събрание.

БСП и ДПС обявиха, че не харесват нито едно от предложенията. Опозицията защити изборите "2 в 1", но застана срещу мерките за партийното номадство, защото заподозря, че това е удар срещу отцепниците от БНД.

Не очаквам промяна на конституцията за избори "2 в 1", казва в интервю за "Монитор" Неделчо Беронов, бивш председател на Конституционния съд.

Той коментира, че нашият парламент е избран на 25 юни преди четири години, което означава, че тази година на същата дата ще изтече четиригодишният мандат.

Оттогава нататък президентът може да насрочи избори за български парламент. Изборите за евродепутати са насрочени във всички страни членки на ЕС за 7 юни, и тях не можем да ги променим.

Конституцията изрично предвижда, че изборите за Народно събрание се правят, след като то вече е разпуснато. Докато има Народно събрание, избори за ново не е възможно да се проведат.

Избори 2009: политиците ще предполагат, икономиката ще разполага, е коментарът в "Дневник".

Посочва се, че все по-разгорещени стават дебатите за приемливостта и ползата от различните коалиционни формати на следващото управление.

А най-важно е дали коалиционните партньори ще бъдат идентифицирани преди изборите, или избирателите ще бъдат отново изненадани от следизборна коалиция, която не е нито чакана, нито желана, нито естествена.

Сложността на прогнозите за коалиране идва оттам, че те ще се реализират по различен начин на европейските и на парламентарните избори. Нереалистичността им обаче ще е свързана с макроикономическите параметри на предизборните надпревари. Политиците ще предполагат, икономиката ще разполага на "Избори 2009".

Велчев: Партиите да спрат купуването на гласове, пише "Труд".

"Най-добре е политическите партии, вместо да пишат сигнали, че другите купуват гласове, просто да спрат да купуват гласове и да не вкарват прокуратурата в политически дебат", каза вчера главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Той призна, че е притеснен предстоящите парламентарни и евроизбори да не бъдат опорочени. Велчев припомни, че търговията с вот не е нова практика, но тя има вече наказателно-правни измерения и през м.г. са произнесени 15-20 присъди.

Какви бизнес отношения са позволени на депутати и министри? На въпроса на "Труд" отговарят независимият депутат Елеонора Николова, член на комисията за поправки на закона за конфликт на интереси, и Тихомир Безлов, експерт по корупционни практики от Центъра за изследване на демокрацията.

За конфликт на интереси ще има наказания, предупреждава Николова. И допълва: "В НС за спазването на закона ще следи подкомисия, която приема декларациите на всички висши длъжности в държавата. В общините и министерствата - специални комисии. Мисля, че най-сериозното наказание е човек да загуби мястото, на което е избран или назначен. Първите санкционирани ще послужат за назидание на всички, които считат, че биха могли да продължат да работят постарому."

Депутатите - само на заплата, категоричен е Безлов. Според него законът за конфликт на интереси ще засегне културната нагласа на българина да използва социалните мрежи - приятели и роднини, за преразпределение на обществения ресурс. Част от елита сигурно пак ще търси лични облаги. Но друга ще пробва да се избели, да бъде легална, за да избегне рисковете.

56 уволнени за корупция отчете МС, отбелязва "24 часа". 56 служители са уволнени за корупция през миналата година, а 192-ма са временно отстранени или преназначени, за да бъдат извадени от среда на подкупност.

Данните са от отчет на правителствената комисия за противодействие на корупцията, който правителството одобри вчера.

Работата на комисията бе определена като недостатъчно ефективна в последните доклади на Европейската комисия, което принуди правителството да определи вчера за неин предеседател вицепремиера Меглена Плугчиева. Досега се ръководеше от вътрешния министър Михаил Миков.

Аргументите са, че е необходимо да се издигне равнището на политическия ангажимент за противодействие на корупцията.

Видеозаписът ще става веществено доказателство, съобщава "Труд". Кадрите от видеокамерите да бъдат използвани като веществени доказателства, поиска вчера министърът на вътрешните работи Михал Миков. И обяви, че до месец в парламента ще бъдат предложени законодателни промени в тази връзка.

Миков и кметът на София Бойко Борисов откриха вчера Център за видеонаблюдение на училища и детски градини. Системата обхваща 119 общински училища и детски заведения в 10 столични района.

България се готви за газова криза, съобщава "24 часа". До 7 март Украйна трябва да плати на Русия ползваното през февруари гориво. Това е и датата, за която имало индикации, че е възможно да започне втората серия на газовата криза.

Знаем, че има проблем и се подготвяме за него, заяви енергийният министър Петър Димитров. Той обясни, че ще бъде обявен график за разпределението на горивото между потребителите.

Димитров добави, че продължава нагнетяването на газ в хранилището в Чирен, което е превантивна мярка, въпреки че икономически не било изгодно. Такава стъпка не била правена никога през зимата.

Лятото ще усетим кризата доста силно в България, прогнозира в интервю за "24 часа" Илиян Михов, професор по макроикономика, преподавател в ИНСЕАД - бизнес училище, базирано във Франция и Сингапур.

Той разяснява, че един от най-важните износи на България е туризмът, но кризата в развитите държави ще намали този износ. Второ, дори САЩ да започнат да се възстановяват през лятото, Европа ще страда по-дълго от тази рецесия, защото мерките в Западна Европа се предприемат по-бавно.

И трето, тепърва банките от Западна Европа ще имат проблеми с източноевропейските си клонове. Ако една държава претърпи сериозен икономически срив, инвеститорите ще преразгледат плановете си за цяла Източна Европа.

Централни банки: Не всявайте паника, пише "Стандарт". Пет централни банки в Централна и Източна Европа, сред които и Българска народна банка, се противопоставиха на Запада.

Централните банки на България, Словакия, Чехия, Полша и Румъния излязоха с общо изявление, в което изразяват "безпокойство" от разпространяваните предупреждения и спекулации за рисковете, поемани от западни банки заради инвестициите им в региона.

Тези спекулации според финансовите институции са в основата на некоректни тези, които биха могли да навредят на региона, както и на цяла Европа.

БНБ трябва да упражни по-голям контрол върху лихвената политика на банките, съветва от страниците на "Новинар" финансистът Стоян Александров.

Той посочва: "Високите лихви по депозитите стопират новото кредитиране. Ресурсът е изключително скъп, няма сектор, който да вземе кредит при толкова високи лихви. Няма сектор в икономиката, освен авнтюристите, който би взел заем при нива от 14% лихва.

Оттук са ми опасенията в макроикономически план - тотално ще блокираме икономиката. Кризата идва у нас от реалната икономика, но ние, финансовият сектор, ще допринесем да се задълбочи кризата в реалната икономика."

По-евтино парно, ако плащаш редовно, научаваме от "Стандарт". Сметките за парно в София да се свалят с 5,8%, но само за абонатите, които редовно си плащат. Това предлага Съветът на директорите на "Топлофикация София", обяви председателят му Георги Кадиев пред депутатите от комисията по енергетика.

Исканото намаление с близо 19% за всички абонати, което предлага енергийният министър Петър Димитров, е икономически необосновано, решението за това може да се вземе само на политическо ниво от министъра или Министерския съвет, смятат от топлофикация.

Станишев при Барозу днес заради еврото, информира "Труд". Премиерът Сергей Станишев днес ще е на еднодневно работно посещение в Брюксел, за да се срещне с председателя на Еврокомисията Жозе Барозу.

Сред вероятните теми за разговор са спрените европари, както и желанието на България възможно най-рано да влезе в т.нар. чакалня за въвеждане на еврото.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 8 минути

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 15 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 31 минути

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 39 минути

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 42 минути

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 1 час

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 3 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака