0
Пд д заглавие "Плакати на Хитлер провокират слухове и опасения в България" вестник "Ню Йорк таймс" помества репортаж от София за излязлата неотдавна на български програмна книга на Адолф Хитлер - "Моята борба". В материала с автор Иън Фишър са интервюирани представители на еврейски организации, както и един от издателите на "Mein Kampf" - Галин Йорданов (на снимката) от "Жар птица". Поводът за публикацията е появата в столицата на големи цветни плакати, рекламиращи "творбата" на диктатора, предизвикал Втората световна война.

Плакатите се появиха през нощта - около 500 екземпляра с картина, изобразяваща Хитлер в цял ръст. Бяха разлепени на открития книжен пазар недалеч от хотел "Шератон", близо до еврейския център в сърцето на София, където Емил Кало ги разглежда не само с тревога, но и с объркване: досега България просто не е била място, където антисемитизмът е намирал почва за виреене.

"От историческа гледна точка, той изобщо не е съществувал тук", казва пред "Ню Йорк таймс" д-р Кало, лидер на българската еврейска общност, която се състои от 7000 евреи. Вестникът разказва, че плакатите са репродукции на корицата на новия български превод на "Mein Kampf", ранните мемоари на Хитлер, послужили му и като политическа платформа. Целта им е била просто да провокират - и да продават книгата. Тази стратегия очевидно работи, поне според Галин Йорданов, един от хората, които носят отговорността за публикуването на книгата. Досега са продадени близо 5000 екземпляра, казва той. Това прави книгата бестселър в една страна, където населението наброява 8 млн. души и средният тираж на българско художествено произведение е 530 бройки.

Вестникът цитира книготърговци, според които значителният ръст на продажбите след появата на плакатите преди седмица не е съвпадение. Пред "Ню Йорк таймс" Йорданов характеризира книгата като сензация и обяснява, че е нормално хората да купуват нещо, написано от човек с такава лоша слава - любопитството в случая е водещо. 39-годишният мъж е представен като главен редактор на книгоиздателската къща "Жар птица", който твърди, че няма контакти с неонацистки партии - нито пък нещо против евреите. Хитлер няма приятели тук, заявява той. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че издателството е пуснало на пазара книга от Макиавели и други издания, но и превод на книга, която хвърля сянка на съмнение върху Холокоста.

Всъщност г-н Йорданов иска да изясни едно: че според него Хитлер не е бил по-лош от комунистите, които управляваха Русия и Източна Европа от Втората световна война до 1989 г., убивайки надеждите на много умни млади хора - като самия него. Може да напишете, че главният редактор на издателството е казал, че Адолф Хитлер не навредил на българския народ, за разлика от правителствата, които държат властта от 1945 г. насам, заявява той. Сред фактите за тази личност "Ню Йорк таймс" изрежда, че Йорданов е превел книга за кинорежисьора Елия Казан, че няма нищо против голяма водка по обед, че английският му не е добър, но идиоматичен, по начин, който издава, че е учен предимно от забранени западни книги и музика през 70-те. Той припомня пред пратеника на вестника, че в социалистическите години са били забранени много неща, дори комиксите и американската музика. "Не можеше да се слушат групи като "Канзас" и "Гранд фънк рейлроуд". Мога да изброя хиляди", казва Йорданов и прави паралел със сухия режим в САЩ и ползата, която е извлякла от това американската страна.

Издателската фирма твърди, че е независима, но д-р Кало, лидерът на еврейската общност, се чуди на глас защо издателят е направил толкова разходи за отпечатването на толкова много плакати, рекламиращи едва няколкохиляден тираж. Той бърза да каже, че всяка организирана антисемитска кампания в България би представлявала отклонение, тъй като в страната има много етнически групи (и турците са били доста по-често в ролята на изкупителни жертви). Макар че България е била съюзник на Германия във Втората световна война, никой от 54 000-те български евреи не е умрял в концентрационните лагери. Те всъщност са били предпазени от тази участ от сънародниците си българи. Сред въпросите, които обаче задава еврейският лидер пред "Ню Йорк таймс", е и вероятността от зараждане на десен екстремизъм. Дали хората, които са отпечатали плакатите, продават книги или идеите на Хитлер?, пита се д-р Кало и заключава: "Те искат да направят нещо непозволено. Сега печатат плакати. Но аз не познавам идеологията им. Затова се опасявам", казва той пред американския вестник. Той и експрезидентът Желю Желев ("дисидент, написал книга за фашизма") изразяват мнение, че влошената икономическа ситуация в страната, която е сред най-зле развиващите се в бившия комунистически блок, също играе роля за това.

Това е по-скоро търговски, отколкото политически феномен, казва пред "Ню Йорк таймс" д-р Желев, според когото мнозина българи са недоволни. "Те се борят с безработицата, бедността, икономическите трудности, които са характерните черти за българския преход от комунизма към демокрацията. А тази комерсиална кампания експлоатира това неудовлетворение", коментира той.

Сред цитираните във вестника е и политическия анализатор Красен Станчев, който открива в това не нарастваща омраза към евреите, а по-скоро чувството, че чужденците, пришълците са виновни за продължаващите проблеми на страната. Според него това мислене е сходно с отлелязаното от Хитлер в "Mein Kampf" - че германците не носят вина за трудностите, които страната им изпитва след Първата световна война. С мнение в статията е цитиран и 60-годишният университетски професор Стефан Шумков, според когото това било протест на младите, които по този начин искали да заявят, че не им пука какво мислят за Хитлер по-възрастните хора. На основния книжен пазар в София книгата може да се купи за около 12 долара, сравнително висока цена за българските стандарти, заключава "Ню Йорк таймс".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 9 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 35 минути

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 47 минути

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 1 час

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 1 час

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 1 час

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 2 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 2 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 3 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 3 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 3 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 3 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 3 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 3 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес