0

"О, лошо? Може и по-лошо!", коментира за "Труд" социологът Кольо Колев, като използва известния анекдот за песимиста и оптимиста.

Правителството на Сергей Станишев навлезе в най-тъжната фаза за всяко българско управление - почти тотално отрицание, загуба на ореола на надеждата, в този етап избирателите започват да търсят политическа алтернатива и погледите все по-плътно се приковават в Бойко Борисов, отбелязва Колев за изданието.

Според него засега изглежда напълно възможно в 41-вото НС да влязат само 4 формации - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Така с ключа за парламентарно мнозинство, ще се окаже "Атака".

"24 часа" е потърсил мнението на няколко социолози по повод декларацията на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че ще подкрепи Бойко Борисов за премиер, ако той заяви, че е готов.

Андрей Райчев от "Галъп" смята, че по-вероятно е през 2009 г. да ни управлява коалиция, която управлява и сега - социално-либерална.

Втора възможност, според него, е дясна коалиция, а трета - веднага след изборите да има нов предсрочен вот, на който Борисов да поиска мандат, ако патовият резултат се повтори, да се състави експертно правителство с участието на БСП.

Цветозар Томов от "Скала" прогнозира многопартийна коалиция, поне тройна, след изборите, като не изключва възможността и сегашната да повтори мандата си.

Юрий Асланов от "Афис" не се ангажира с прогноза, но не вярва ГЕРБ като член на ЕНП да се коалира с "Атака".

Румяна Бъчварова от "Маркет линкс" допуска възможността да има еднопартийно управление, а ако се стигне до коалиция, тя да бъде по-скоро от две партии и дясноцентристка.

Според Мира Янова от МБМД сегашната тройна коалиция може да повтори мандата си, ако ГЕРБ не успее да сформира дясноцентристки кабинет.

Васил Тончев от "Сова Харис" пък смята, че вероятността сегашната тройна коалиция да повтори мандата си е малка. ГЕРБ, СДС и ЛИДЕР в коалиция е по-вероятно, а ДПС се очертава да излезе в опозиция, смята той.

"Пари по САПАРД в края на годината", прогнозира пред "Труд" Меглена Плугчиева. В Брюксел има изключително лоша настройка срещу България, коментира тя.

Освен че атмосферата била много натегната, разпоредено е незабавно да бъде написан екшън план и когато е готов, да се прати в Брюксел за одобрение, след което да се изпълни стриктно до дни.

От нас се иска и незабавно да бъде възложено на външен одитор да провери изпълнен ли е планът и на база на негов доклад ще се реши "да" или "не" за плащанията, казва Плугчиева.

Ясно ви е, че това ни праща в края на годината, а точно тогава приключва програмата САПАРД - датата е 30 ноември 2008 г. Трябва да очакваме наистина да станат чудеса, та от Брюксел да се каже, че не само ни пускат парите, ами ни удължават и срока за затваряне на САПАРД до края на 2009 г., казва Плугчиева.

Пледирам твърдо за това да бъде потърсена най-строга персонална отговорност, заявява тя.

"Без Лисабонския договор Европа минава на различни скорости", посочва пред "Монитор" вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Изключително важно е промените, заложени в договора, да се случат, иначе ЕС, вече разширен, ще остане с много по-малко правомощия, смята Калфин.

Той коментира и ситуацията в България преди доклада на ЕК и отбелязва, че действително има много работа да се свърши, но и много работа е вече свършена. Затова и този доклад не трябва да се драматизира, нито от него да се вадят някакви обвинения за България, смята вицепремиерът.

"Българите са големият губещ от здравната реформа в ЕС", пише от първа страница "Сега". Според него директивата за трансгранично здравеопазване не е изгодна за българина.

В нея се предвижда свободен достъп на европейските граждани до всички болници на ЕС, като националните здравноосигурителни каси заплащат сумата, която се полага по тарифите в собствените им страни, а ако има превишение, разликата се доплаща от пациента.

Това означава, че гражданите на богатите държави ще могат да се лекуват без доплащане в болниците на по-бедните страни, а по-бедните ще доплащат в болниците на богатите, тълкува документа вестникът.

Бюджетният излишък към края на май е 3.3 млрд. лева, съобщават днешните издания. Около 2.7 млрд. лева са от националния бюджет, а 590 млн. лева са европейски средства.

"Туризмът започна да мисли алтернативно", отбелязва "Пари". Все по-популярни варианти за почивка ставали селският и виненият туризъм.

"Земеделието може да помогне на бранша", казва пред "Пари" Пламен Моллов, който, освен председател на ПГ на НДСВ, оглавява и Националната лозаро-винарска камара.

Той посочва, че имаме уникални земеделски продукти - като розовото масло, овчето сирене и българското вино, които могат да направят страната ни атрактивна туристическа дестинация.

"Станишев подарява на БАН градче и доживотни заплати", е челното заглавие на "Дневник". Академиците ще получават доживотно заплати колкото депутатските, а държавата ще преустрои градче за младите учени. За това са се договорили премиерът Сергей Станишев и председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Заплатите ще бъдат предвидени в бюджета за 2009 г.

"Стандарт" съобщава, че три чудодейни икони на Света Богородица ще бъдат показани днес в храма "Св. Александър Невски" в София. Вечерта патриарх Максим ще отслужи молебен за здравето и благоденствието на българските деца и техните семейства. Иконите ще останат там до 6 юли.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 51 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности