0

Т рогателната история на 23-годишната българка Яна Добрева Йорданова, намираща се в мрачна болница в малкия град Ламия в Централна Гърция, разказва днес британският в. "Индипендънт".

В обширния материал за трафика на деца, озаглавен "Български майки примамвани да продават бебетата си", се разказва за четири наши сънароднички в напреднала бременност.

Те пристигнали в Гърция, за да работят, но се оказало, мъжът, който ги довел в страната - споменат само с малкото си име Александър, - имал много по-доходен план наум.

Той искал да продаде техните бебета, като плати на всяка от тях по 3000 евро, продължава изданието.

Каза, че когато родим, веднага ще се отърват от нас, изказва опасенията си пред вестника една от българките.

Европейският трафик на бебета се засилва, констатира "Индипендънт". Всяка година стотици жени наивно предприемат безнадеждно пътешествие от България до Гърция, надявайки се да спечелят пари за по-добър живот.

Александър е само един от членовете на престъпна групировка, която печели, като прехвърля през границата бременни жени и продава децата им на черно за суми, достигащи 20 000 евро.

Сега полицейските власти и в двете държави се опитват да сложат край на тази практика. Над 20 заподозрени за трафик на бебета и предполагаеми купувачи на новородени са арестувани през последните месеци в цяла Гърция, пише изданието.

В най-новия си доклад по темата Интерпол обяви, че българи са оглавили тази нелегална търговия в Европа и са обект на разследвания в Гърция, Италия, Франция и Португалия, припомня още "Индипендънт".

Според гръцката полиция с нарасналото търсене се увеличавала и печалбата на престъпните групи, които били много добре организирани.

Бандите се състояли от минимум петима души, а броят им понякога надхвърлял 10. Тази многочисленост им била необходима, за да се издирват бременни жени из цяла България.

После бъдещите родилки били транспортирани през Австрия и Италия към Гърция, уреждани в родилни домове и настанявани в квартири, докато се появи клиент за бебето.

Повечето купувачи, обикновено бездетни двойки, били осигурявани предварително и получавали "стоката" веднага след като майката напусне болницата.

Г-ца Йорданова и трите й посестрими, спасени в Ламия, били третирани като жертви на трафик и скоро след арестуването на Александър се завърнали в родния си град Бургас.

Морското пристанище се намира в една от най-заможните части на страната и разполага с привлекателен център с кокетни барове и ресторанти, обслужващи както местния елит, така и растящия брой западни туристи.

Зад тази лъскава фасада обаче се крие друга действителност - Бургас все по-бързо се превръща в един от центровете на престъпните мрежи в Югоизточна Европа.

Според един от високопоставените представители на реда в региона криминалните групировки там инвестират мощно в туристическата индустрия, но не се отказват и от традиционните си източници на доходи като наркоразпространението, организираната проституция и рекета.

Вероятно около 10-15% от туризма в региона се финансира чрез пране на пари от престъпни структури, казва комисар Купен Купенов, шеф на регионалното звено за борба с организираната престъпност.

Г-ца Йорданова живее в предградие на Бургас, известно сред местните жители като "гетото". Там живеят над 3000 представители на ромската общност, повечето безработни и бедни.

Предстои й да роди до дни и скоро ще трябва да поеме грижите за три деца. Издържа се със средства от държавата - но дори и те са под онези средно 2 евро на ден, които според Световната банка оцелява българин от ромското малцинство.

Не е трудно да се досети човек защо жени като нея са готови да последват всеки, който им предложи начин да се измъкнат от тази мизерия, продължава "Индипендънт".

"Казаха ми, че в Гърция ще печеля по 45 евро на ден. Какво според вас трябваше да сторя? Реших да оставя децата на една съседка и да отида да припечеля малко пари, но ме излъгаха", разказва тя - и не е единствената, допълва вестникът.

Да се прекъсне трафикът на деца обаче не е толкова лесно - тази дейност е криминализирана едва през 2004 г., а максималната присъда е едва две години затвор.

България е подвела под наказателна отговорност през последните три години поне 33 души, обвинени, че са принудили жени да продават децата си. Но, както признава комисар Купенов, това е само върхът на айсберга.

"Подобно престъпление се разкрива трудно, защото е невидимо. Как бихме могли да спрем това. Ако не разполагаме със свидетели, нямаме и случай", казва той пред британското издание.

А свидетели не се намират лесно, защото повечето жертви се стремят така отчаяно към по-добър живот, че тръгват с трафикантите съвсем доброволно. "Идват при нас само когато не си получат парите", допълва антимафиотът.

Тази година в Гърция са разкрити поне осем случая с трафик на бебета, а "условията са такива, че мога да прогнозирам ръст на това явление", споделя и Григорис Лацос, преподавател по криминология в университета "Пандеион" в Атина.

Причината е и в нарасналото търсене на деца за осиновяване, тъй като Гърция е една от страните с най-ниска раждаемост в ЕС. Според експерти на 500-те двойки, които кандидатстват за осиновители, се падат само 54 новородени.

Отделно процедурата е толкова бюрократична, че от подаването на документите до осиновяването може да изминат цели пет години.

Адвокатът Димитрис Болис определя тази ситуация като "абсурдна". Според него "законодателството е толкова неефективно, че хора, които никога не са нарушавали разпоредбите, също търсят алтернативни решения на проблемите си".

По-подробен материал за търговията с български бебета ще бъде показан довечера в предаването на Би Би Си 2 "Нюзнайт" (Newsnight), анонсира "Индипендънт". (Вж. видеорепортажа в BBC.co.uk).

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности