0

М едицината не стои на едно място. Всяка година тя успешно запълва още бели петна, открива нови методи за лечение, които спасяват живота на досега обречени пациенти.

Подобно на много други класации, журналисти от в. "Ню Йорк Таймс" са се опитали да съставят списък на най-значимите медицински постижения за 2008 г.

1. Учените откриха метод за получаване на стволови клетки от човешка кожа. Стволовите клетки можеха са станат голям пробив в медицината още преди години, но в много страни и до днес съществуват етични спорове и законодателни забрани за използването на такива технологии. От една страна, медицината вече е способна от тези клетки да създаде практически всяка тъкан и орган от човешкото тяло.

От друга, според много учени, получаването на тези клетки от изкуствено отгледани човешки ембриони е основен етичен проблем и може да има непредвидими последици.

През 2008 г. японски учени за първи път приложиха нова техника за получаването на стволови клетки., като "препрограмират" клетките на човешката кожа така, че те да се превърнат в стволови, а след това в нервни. По този начин вече не са необходими донори или ембриони и е възможно да започне на нов стадий изучаването на такива сложни заболявания като например склерозата.

2. Екип от учени откри каква е непосредствената причина за инфарктите и как тя да бъде премахната. Според статистиката около 50% от всички инфаркти се наблюдават при хора с нормално ниво на холестерол, който досега се смяташе за основната причина за сърдечно-съдовите проблеми.

През ноември тази година обаче американският кардиолог Питър Ридкър обяви, че е открил още един фактор, предизвикващ инфаркта - вътрешното възпаление. Ръководеният от него екип заяви, че това състояние трудно може да се отстрани - необходимо е да се приемат статини, които обикновено са предписват на хората, страдащи от високи нива на холестерола.

Други изследвания потвърдиха теорията на Ридкер. Едно от тях доказа, че като показател на възпалението в кръвта може лесно да се открие особената С-реактивна белтъчина (СРБ). Лекарите са лекували със статини хора с нормални нива на холестерол, но с повишено ниво на СРБ. В резултат на това рискът от инфаркт при тях е намалял с цели 54%. За сравнение: при високо ниво на холестерол и нормално СРБ резултативността на тези препарати е не повече от 20%.

3. Хирурзи направиха операция без разрез. И то не само една. Експериментите в тази област продължават. Хирурзите търсят нови начини за проникване в човешкото тяло без драстична външна намеса. Първата подобна операция се извърши през март в Калифорнийския университет, като лекарите успешно са отстранили възпален апендикс през влагалището на пациентката. По-късно техни колеги са започнали да провеждат не много сложни операции на стените на стомаха през устата на пациентите.

Разбира се, "без нито един разрез" е преувеличение. Лекарите правят разрези, но вътре в тялото, а това значително намалява потенциалния възпалителен процес и ускорява оздравяването на пациента. Още едно предимство е, че не остават никакви белези.

4. Появиха се нови изследвания на генома, които са достъпни и като цена - 400 долара и се извършва напълно безболезнено: чрез изследване на слюнката. Специалистите все още спорят за резултата. Според много от тях човечеството все още не притежава достатъчно научни знания, за да интерпретира генома.

От друга страна, този тест позволява да се определят много наследствени заболявания, а също така предразположеността към тях - например към рака. Подобни изследвания се правеха и по-рано, но те бяха твърде скъпи и достъпни само за силно ограничен брой пациенти.

5. Откриха четири гена на болестта на Алцхаймер. За това заболяване няма нито лекарство, нито ваксина.

Към настоящия момент е трудно да се определи предразположеността към него. Сложно е и неговото диагностициране, а процентът на заболеваемостта е доста висок - до 30% след 70-годишна възраст.

При някои болни първите симптоми се появяват след навършване на 40 години - нарушения в паметта и вниманието, двигателните функции, неспособност да справяне с елементарни умствени задачи, изгубване на дееспособността. Болестта на Алцхаймер е водеща причина за старческото слабоумие, с което лекарите все още не знаят как да се преборят.

Именно затова откриването на четири гена, свързани с болестта, се счита за истински пробив в медицината през тази година. Засега специалистите се опитват да определят ролята на тези гени за развитието на заболяването и се надяват, че в процеса на изследванията, ще бъде създаден и начин за предотвратяването и лечението й.

6. Изобретиха ваксина, която действа срещу пет заболявания едновременно (дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофиличен грип от тип В).

Надеждите са това откритие бързо да намери широко място в практиката. Ваксината предизвиква слаби странични ефекти (леко зачервяване на мястото на инжектиране и рядко - повишаване на температурата). Тя трябва да се прави четири пъти: три пъти между 2-ия и 6-ия месец и още веднъж между 15-ия и 18-ия. А това е по-малко, отколкото да се имунизира детето поотделно за всяка болест.

7. Откриха метод за предварително тестване на назначено при рак лечение. В това откритие отново голяма роля имат генните тестове. Новото изследване се казва SPOT-Ligth и позволява да се определи доколко ефективно може да бъде медикаментозното лечение на злокачественото образувание. Другият тест "Онкотайп-диекс" (OncotypeDx) пък показва вероятността от рецидив и възможната ефективност от химиотерапията.

8. Създадоха нов метод за определяне синдрома на Даун чрез кръвни изследвания. Досега най-надеждният начин за диагностициране на синдрома на Даун преди раждането беше амиоцентезата - болезнена и опасна процедура, при която лекарят взима образец от околоплодната течност с помощта на игла. При манипулацията има реален риск от увреждане на нерв или предизвикване на аборт.

Чрез новия метод лекарите могат да определят евентуалното наличие на болестта с помощта на кръвни изследвания на бъдещата майка. Малко количество ембрионални ДНК попада в кръвта на майката и в тях могат лесно да се "хванат" повишените нива на 21 хромозоми, които са признак за болестта.

Засега технологията на изследването е в стадий на разработка, но специалистите й предричат голямо бъдеще.

9. Откриха начин, по който онкоболните по-лесно понасят химиотерапията. Гаденето е типично последствие от нея и за разлика от морската болест продължава със седмици. Американски учени установиха, че пластирите против люлеене в плавателните средства помагат за справянето с този проблем.

Повечето подобни средства съдържат веществото гранистерон, което се абсорбира в кръвта през кожата и блокира серотониновите рецептори в мозъка. Резултатът е по-малко виене на свят и успокояване на стомаха. Ефектът от един пластир продължава до 5 дни.

10. Присадиха цяло ново гърло - комбинация от нови дихателни пътища от донорска трахея и нейните собствени стволови клетки. Това е първият случай в историята на медицината, когато на човек е присаден някакъв орган и се използват стоволови клетки от неговия костен мозък.

Пациентката страдала от туберкулоза и заболяването практически е унищожило нейните дихателни пътища, поради което тя се е нуждаела от присаждане.

Основният риск при присаждането бил, че нейният собствен имунитет не трябвало да бъде потискан медикаментозно, защото това би позволило на туберкулозата да се развие до смъртоносна степен.

Затова лекарите са взели решение да поместят донорската трахея в своеобразна "торба" от стволови клетки на самата пациентка - по този начин организмът е възприел новия орган като свой собствен.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 27 минути

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 36 минути

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 1 час

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 2 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 2 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 3 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 3 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 4 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 4 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 4 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 4 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"