0
Ми истерският съвет обяви днешния 8 април за ден на траур и размисъл за жертвите, които даваме при пътно-транспортните произшествия. Инициативата е на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, съобщи правителственият говорител Димитър Цонев.
Премиерът и неговото семейство ще изпратят 6000 лв. помощ на близките на 12-те загинали и изчезнали деца при инцидента в Сърбия и Черна гора в неделя, когато български туристически автобус.

Само от 1 до 6 април у нас са станали 87 тежки пътни произшествия с девет загинали и 91 ранени, сочи статистиката, разпространена от пресцентъра на МВР. От началото на годината "Пътна полиция - КАТ" са регистрирали 1463 тежки катастрофи със 178 жертви и 1795 ранени.

В сравнение с миналата година тежките инциденти на пътя са със 110 повече. Загиналите за този период са с шест по-малко, но ранените са се увеличили със 155.

Тази седмица се провежда кампания за безопасност под наслов "Не на агресията на пътя". Инициативата е под егидата на ООН. 7 април, който е Световен ден на здравето, тази година бе посветен именно на пътната безопасност.

Вчера в Свищов пристигна траурният кортеж с тленните останки на 10-те българчета, чието погребение е днес. Преди това в свищовския храм "Св. Троица" се състоя опело, където присъства и президентът Георги Първанов, който положи бели рози пред ковчезите им. В дунавския град, където са учили загиналите деца, обявиха траур до Великден. Две от тях ще бъдат погребани в родното си село Царевец.

На редовното си заседание правителството се очаква да вземе решение за награждаване на черногорските граждани, участвали в спасителната операция при река Лим, съобщи още говорителят на кабинета. В личен разговор на Симеон Сакскобургготски със сръбския му колега Воислав Кощуница премиерът ни е благодарил за бързата и професионална намеса на сръбските власти при инцидента. Три дни след инцидента продължи издирването на две от децата - Антоана Евтимова и Светослав Колев.

По-рано деца от София призоваха учениците, които в момента са в пролетна ваканция, да се съберат в училищните дворове на Разпети петък и да запалят свещ в памет на загиналите си връстници при инцидента в река Лим в неделя вечерта.

Парламентарната група на "Новото време" също предложи на Разпети петък всички българи да запалят свещ и да сведат глави пред паметта на загиналите български деца. В съобщението на "Новото време" се казва, че когато умират деца, скърбят не само родителите им, но и всички българи.

Депутатите от "Новото време" призовават на Разпети петък да запалим свещ за всички малки българи, които плащат с живота си за безхаберието на възрастните. Дано трагедията да ни обедини и пред пресните гробове на децата на България да се закълнем, че ще пазим живота на беззащитните, защото така пазим бъдещето на нацията, се казва още в съобщението на ПГ "Новото време", цитирано по БНР.

По традиция на Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. Християнската църква слави и припомня Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина, предателството на Юда и съдът над Исус, неговата смърт и погребение. Следващият ден, възсъздаващ свалянето на Христос от кръста, е наречен Разпети, или Велики петък.
Заради обявения траур се отлагат и празнични прояви, свързани с Международния ден на ромите 8 април.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@