0
Д вата рекламирани тв дебата между софийските кандидат-кметове между първия и втория тур се състояха в последната възможна вечер и лишиха публиката от коментарите в пресата на следващия ден, който беше отреден за размисъл. На всичкото отгоре електронните медии не се споразумяха за един-единствен общ дебат, който да се излъчи навсякъде и така се стигна до нелепата ситуация в 20 ч. Александров и Софиянски да са на 20-минутен разговор при Николай Бареков по Би Ти Ви (предаван и по програма "Хоризонт" на БНР), а после да тичат до друга зала в НДК, откъдето останалите телевизии и радиостанции излъчиха едночасов дебат с начален час 20,30 ч. Водещи на последния бяха журналистките от БНТ Мария Димитрова, от Нова телевизия Цветанка Ризова и от "Дарик радио" Емилия Иванова.

Първата ефирна среща Александров-Софиянски в петък вечерта даде възможност на зрителите да се запознаят накратко с биографиите на двамата. Софиянски изброи година по година направеното от влизането му в кметството на "Московска" в края на 1995-а.

Александров от своя страна изброи какво не би правил, ако стане кмет, намеквайки за някои постъпки на съперника си: няма да нарушава единството на Българската православна църква; няма да се кандидатира за президент на Българския футболен съюз, няма да има апетити към Националната здравноосигурителна каса, няма да назначи за шеф на Общинската банка човек без квалификация, макар да е най-добрият му приятел, няма да дава без публичен търг голям брой билбордове на съпругата на този шеф и т.н.

Толкова е несериозно, че няма да го коментирам, бе първата реакция на Софиянски. Той предпочете отново да се съсредоточи върху статистиката и изброи: за пети път съм на кампания, два пъти съм бил на първи и втори тур, през 1995 г. бях също срещу жена и банкер (Ренета Инджова и Венцислав Йосифов). Каквото съм работил - бъркал съм, имал съм успехи, заключи той. Глупост бе да се кандидатирам за Българския футболен съюз, но бе в петък следобед и не в работно време, оправда се Софиянски и обясни желанието си да конкурира Батето с това, че е футболен запалянко.

Никога не съм ходил на политически пазарлъци, припомни от своя страна Александров и констатира по повод атаките на обединената десница: "Аз се оказах най-голямата заплаха за демокрацията в България." Софиянци не знаят и 1/100 от това, което става в тая община, обяви той и призова противника си на истински дебат за състоянието на града "вместо да си чертаем розови планчета".

Винаги ще чертая розови планове за града, в който съм роден и който обичам, прекъсна го Софиянски. Според него един град не се управлява.

Да сменим тази плоча, призова го опонентът му, според когото през това управление столицата е била разграбена. Иван Костов може да ви завиди, заяви той относно клиентелизма в общинската администрация.

Благодаря на всички политически сили, аз принадлежа на дясноцентристкото семейство, каза в заключение по Би Ти Ви Софиянски.

Гласувайте за "нереформирания комунист, Стоян Кюстендилски, за общината Голямата секира", призова на финала Александров.

В следващия дебат броени минути по-късно началната тема бе прозрачността и гражданския контрол върху местната власт. Първи по жребий, Софиянски обясни кои са институциите, които осъществяват такъв контрол (Сметната палата, Държавния финансов контрол, Стопанската полиция) и описа как са били създадени обществени съвети за отделни ресори (например в културата). Той разкри, че дори "малко е назначил" опонента си в идентична структура, обединяваща здравните заведения, които били 51 от общо 97-те общински фирми.

Александров от своя страна определи заседанията на Столичния общински съвет (СОС) като фарс и се запита дали актьорите и певците, деклариращи подкрепа за кмета в тв и радиоклипове, утре няма да се срамуват, като разберат какво е вършено. Той цитира данни от доклад на фондация "Аксес" относно концесиите за сметопочистването в столицата (публикуван същия ден във в. "Дневник").

Софиянски се оказа, че не е чел доклада, на което Александров заяви: "Ако го прочетете, усмивката ви ще изчезне моментално." Той повтори казаното на големия дебат по Би Ти Ви преди първия тур - че фактическият собственик на фирмите по чистотата е един и същ и по този начин софиянци са били вкарани в капан.

Тази община се управлява 12 години от СДС; от 61 общински съветници 39 са от СДС; беше фарс да присъстваш на заседанията на общинския съвет, заяви кандидатът на левицата, който през изтеклите четири години бе съветник от независима листа. При оформилото се дясно мнозинство сега и преизбиране на Софиянски се капсулира досегашният модел и горко й на тази София, предупреди Александров.

Щом на г-н Александров не му харесват това, което е правено досега, ще разкопаем метрото и ще го върнем обратно, парира Софиянски. На обвиненията на опонента си, че е статистик, а не управленец, кметът припомни: "Влязох в общината през 1995 г., когато вие предадохте Министерството на финансите." Александров коригира, като припомни, че е бил финансов министър до октомври 1994 г., но Софиянски продължи да го атакува с въпроса колко е бил доларът по времето на правителството "Беров", като сравняваше курса с времето, когато самият бе служебен премиер (1997 г.).

Трагедията на общината е, че се управлява от политик, който си гледа политическата партия, бе друга от тезите на Александров, който изтъкна, че близо 2/3 от общинската собственост е продадена. Лъвовете са на вратата и чакат за останалото, предупреди той.

Най-много време двамата опоненти отделиха на темата за малката печалба на общинските фирми и особено на сделката за продажбата на БКС "Триадица" с над 100 обекти на пъпа на София при цена 6 млн. лева. По нея е било платено с компенсаторни записи, чиято стойност правела цената на сделката още по-малка - 1,2 млн. лева. Поне 40-50 млн. струваха по пазарни цени, изтъкна Александров. Това е правда за хората, чиито имоти са били отнети, отговори Софиянски, но бе контриран от съперника си, че компенсаторните записи са изкупени и в момента не се държат от собствениците на национализираните някога имоти. И двамата се обединили още тогава около мнението, че по общински сделки не бива да се плаща с компенсаторни записи. Тогавашният финансов министър Радев обаче обещал някаква компенсация, която така и не дошла, стана ясно от обясненията между двамата общинари.

Софиянски и Александров отделиха време и на градския транспорт, като кметът направо заяви: "Който иска по-ниска цена на градския транспорт, да не гласува за мен." Кандидатът на нова левица също не се ангажира с намаляване цената на билетчето, но лансира идеята за вътрешнокомплексен транспорт, който може да направи по-евтино (например 20 стотинки) пътуването в рамките на един жилищен комплекс. Той разкритикува общинската администрация, че се бави с усвояването на заема от Европейската банка за възстановяване и развитие за закупуването на нови автобуси, заради което трябва да се плащат поне 500 000 евро неустойки.

Метрото досега струваше 20 млн. на километър, отсега се ще копае по нов способ и ще струва 40 млн. на километър, обясни Софиянски относно по-големите разходи за продължаването на подземната железница и посочи за пример Лондон, където цената на км била 80 млн.

Двамата кандидат-кметове бяха готови да продължат дебатите и повече от планирания час, но от предизборните им щабове отказали.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Докторе, имам депресия, ръцете ми треперят, чувствам се като нищожество... - Ясно. Кога си заминава тъща ви?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Визитата на Путин в Китай е съдбоносна&nbsp;за бъдещето&quot;&nbsp;</p>

"Посещението на Путин в Китай е съдбоносно за бъдещето на целия свят"

Свят Преди 1 час

Притеснително ли е изявлението на говорителката на външно министерство на Русия?

<p>Земетресение на няколко километра от София</p>

Земетресение на няколко километра от София

България Преди 2 часа

Трусът е бил регистриран в 02:39 тази нощ

д

Русия отблъсна ракетна атака срещу Севастопол

Свят Преди 3 часа

Същевременно боевете в Харковска област продължават

<p>Ужасни горещини в Индия, температурите са до 47,1 градуса</p>

Ужасни горещини в Индия, температурите достигнаха 47,1 градуса

Свят Преди 3 часа

Столицата Делхи е поставена под тревога за опасно време

<p>Това ли е тайната на безсмъртието?</p>

Това ли е тайната на безсмъртието?

Любопитно Преди 4 часа

Революционен пробив в криогенната технология може да позволи замразяване на човек за много години

Сашко от Перник

Ексклузивно: Говори мъжът, който спаси Сашко от Перник

България Преди 4 часа

"Огромен късмет, че не се разминахме за секунди, щеше да прехвърли Балкана"

<p>Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН</p>

Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН

България Преди 4 часа

Вижте къде и в колко часа в столицата ще се състои инициативата

<p>Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Трейлърът започва с руския лидер на пода в... памперси

Гордана Силяновска Давкова аплодира създателите на "Валкюра" след края на спектакъла

Културна дипломация: новият президент на РСМ гледа спектакъл на Софийската опера в Скопие

България Преди 5 часа

"Валкюра" вдигна на крака пълната зала на Националната опера и балет

д

Мегън Маркъл - най-нехаресваната знаменитост

Любопитно Преди 5 часа

Вижте кои са другите "печеливши" в класацията

<p>Изключването на усещането за допир може да причини болка</p>

Изключването на усещането за допир може да причини болка

Любопитно Преди 5 часа

Приблизително един на всеки пет възрастни в САЩ изпитва болка, която продължава безспирно месеци наред

<p>Google обяви куп нови функции за AI и&nbsp;Android</p>

Google внедрява повече AI и в Android

Технологии Преди 5 часа

Умните алгоритми постепенно ще преобразят и мобилната платформа

д

Празник е! Вижте кого почитаме днес

България Преди 5 часа

Днес е третата неделя след Великден - на мироносиците

<p>До 26&deg; в неделя, но какво време ни очаква?</p>

До 26° в неделя, но какво време ни очаква?

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”