0

Разпадането на СССР след падането на комунизма в началото на 90-те години на XX в. връща независимостта на няколко държави, които се назовават под общия етикет "бивши съветски републики". Естония е една от тях - тя обявява независимостта си от съветска окупация на 20 август 1991 г., след като в продължение на шест десетилетия се е борила за нея.

Партизанското движение продължава десет години, но дори и след сломяването му съпротивата на естонците не спира. След падането на "желязната завеса" Естония губи близо една трета от населението си поради принудителното масово изселване на хора.

Не е изненада, че икономическото й състояние в началото на 90-те години не се различава от асоциацията, която буди разпадането на СССР у западноевропейците - бедност, изолация от външния демократичен свят, икономическа зависимост от Русия, липса на идентичност на европейската карта.

Заради миниатюрните си размери изглежда, че за Естония ще е още по-трудно да привлече вниманието на инвеститори и чужди страни. Населението й е едва 1.37 милиона души, а площта й - 45 хил. кв.м. Разположена е на север, между Финландия и Латвия, далече от центъра на Европа в географско отношение.

След 1992 г. обемът на индустриалното производство в Естония намалява с повече от 30% само за период от две години (което не се е случило в страната дори по времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век), реалните заплати спадат с 45% за същия период, цените на петролните продукти скокообразно се увеличават с рекордните 10 000%, а инфлацията на годишна база достига 1000%.

Безработицата е над 30%, над 95% от икономиката е държавна собственост, а над 90% от търговията са зависими от Русия. Положението изглежда дори по-отчайващо пред празните рафтове на магазините и дългите опашки, на които са принудени да стоят естонците, за да си набавят най-необходимото за оцеляване.

Цялата тази картина ви звучи познато, нали? Описаните събития приличат на периоди от прехода, които ние, българите, също изживяхме.

Само четиринадесет години по-късно обаче Естония се радва на изключителен интерес от инвеститори и бизнесмени - какво по-голямо доказателство за анализаторите и икономистите, че страната е сред водещите икономически сили в ЕС?

В момента Естония се асоциира с безпрецедентно бърз икономически растеж и конкурентна икономика, която изпреварва много държави в надпреварата за икономически прогрес, а оттам и за повишаване благосъстоянието на гражданите.

Естония е първенец в Европейския съюз по реален икономически растеж за 2005 г. - той достига 10.5%, а за първото шестмесечие на 2006 г. икономиката подобрява собственото си двуцифрено постижение - реалният растеж е вече 12%.

Растежът на икономиката е стабилен, което се доказва от дългосрочната тенденция, която се наблюдава от няколко години - от 1997 г. досега икономиката расте средно със 7.6% на година. Към август 2006 г. инфлацията на годишна база е 4.4%, а отчетената безработица в страната е 5.3%.

През 2006 г. Естония е на престижното седмо място в индекса за икономическа свобода на фондация "Херитидж" и "Уолстрийт джърнъл", което превръща страната в първия от бившите "съветски сателити", който се изкачва толкова високо в класациите за свобода.

През 2006 г. Естония е на 25-о място в класацията на Световния икономически форум за глобална конкурентност, което отрежда на икономиката първо място сред 10-те нови членки на ЕС. За сравнение България е на 64-то място по свобода и на 72-ро място по конкурентност според същите класации.

Как успява Естония? Има ли някаква вълшебна рецепта за нейния успех, чрез който се увеличава жизненият стандарт на хората? Отговорът е - да. Но рецептата не е вълшебна, нито уникална и все пак е единствена. Нарича се пазарна икономика: по-голяма икономическа свобода и свобода на личността, прилагане на пазарни решения при водената икономическа политика, либерални реформи и вяра в принципите на капитализма и силата на предприемаческия дух на индивида. Следването на пропазарна политика и предприемането на смели, но икономически издържани решения извеждат Естония от групата на бедните страни в лоното на развиващите се членки на ЕС.

Пътят към успеха

В основата на икономическите реформи стои бившият министър-председател на Естония Март Лаар. Със своите два мандата начело на страната - през периодите 1992 - 1994 и 1999 - 2002 г. - той заслужава да бъде не само споменат, но и да се признае основната му роля, която изиграва при реформиране на естонската икономика и извеждането й по пътя на просперитета и галопиращия икономически растеж.

Март Лаар получава и световно признание, след като през 2006 г. му се присъжда наградата "Милтън Фридман" за особени заслуги за разпространение и прилагане на идеите на свободата.

В едно свое изказване Март Лаар обобщава по следния начин основната идея зад провежданата от него икономическа политика: "Ние бързо осъзнахме, че за да се отървем от цялата тази бъркотия, трябва да разчитаме на собствените си възможности, а не на чужда помощ." Реформите, които предприемат кабинетите на Лаар, са в няколко насоки.

Приватизация и либерализация на пазарите

Първите успешни приватизационни сделки са сключени още до края на 1992 г. В средата на 1993 г. е приет Закон за приватизацията, на базата на който започва бързото приватизиране на държавни активи - предприятия и земя.

До 2002 г. е вече в частни ръце голяма част от бившите държавни монополисти в сектора на ютилити услугите и транспорта: още през 1996 г. са започнати първите стъпки в процеса на приватизация на енергийните компании, през 1994 г. е успешно приватизиран държавният монополист в сектора на фиксираните телефонни гласови услуги Eesti Telecom, през 1996 г. - националният превозвач Estonian Air, а през 2001 г. е приватизирана и железопътната компания Eesti Raudteе.

Заедно с това се променя регулаторната рамка, чрез което се създават правни условия за либерализиране на пазарите и въвеждане на бизнес модели, водени от пазарните сили и конкуренцията.

Свободна търговия

През 1992 г. Естония премахва почти всички вноски мита и де факто не прилага други нетарифни ограничения върху търговията с трети страни. Присъединява се към Световната търговска организация (СТО) през 1999 г. и се превръща до голяма степен в свободна търговска зона.

Конкурентният натиск принуждава местните производители да започнат да работят все по-ефективно, без да разчитат на протекции или субсидии от държавата. През 2005 г. основните търговски партньори на страната са Финландия, Швеция, Германия и Латвия, които допринасят за повече от 50% от търговията.

Данъчна и фискална политика - плосък данък и ниско данъчно облагане

През 1994 г. Естония е първата страна в Европа, която въвежда плосък данък от 26% за доходите на физическите лица и при облагане на корпоративната печалба.

Идеята е ясна - хората, които работят повече и печелят повече, не трябва да бъдат наказвани заради това. Прогресивните данъци действат дестимулиращо, а естонците се нуждаят повече от всякога от стимулиране на личната инициатива и предприемаческия дух.

Март Лаар вярва на идеята, че по-ниските данъци водят до по-високи публични приходи поради излизане на светло на част от икономиката и увеличаване на събираемостта на данъчните приходи. Ето защо той се застъпва и за намаление на данъците и през 2000 г. въвежда нулева ставка за реинвестираната или неразпределената печалба.

През 2006 г. подоходният данък и корпоративният данък за разпределената печалба е 23%, а ДДС е 18%. През 2007 г. се очаква ново понижение на плоския данък до 20%.

Технологии и е-правителство

Електронните съобщения и телекомуникациите са най-бързо развиващите се сектори от икономиката на Естония, с най-голяма добавена стойност. Днес те допринасят за 64% от БВП на страната, въпреки че само преди десет години е нямало и помен от съществуването на развита инфраструктура в тези области.

Над половината от населението на Естония (54% според данни към 2005 г.) ползва често интернет, а над 93% от хората имат мобилен телефон. Страната е на първо място по брой потребители на интернет сред държавите от нова Европа.

Естонците правят голяма част от банковите си трансфери през интернет, пазаруват и плащат данъци онлайн. Данъчната декларация може да се изпрати до данъчните власти по електронен път и отнема около пет минути.

Използването на интернет от публичната администрация е задължително и широко разпространено. Естонците са на първо място в ЕС по показателя функциониране на електронно правителство. Към 2006 г. над 79% от основните услуги на правителството са достъпни и напълно функционални онлайн.

Естонците работят интензивно с електронен подпис, а по-голямата част от населението вече има и специална електронна идентификационна карта.

Изводът за България

Основният извод, който можем да направим за България в контекста на присъединяването към ЕС, е, че за да постигнем бързо икономическо развитие и напредък, е необходимо да бъдат изпълнени докрай реформите в стопанската сфера по пътя на утвърждаването на пазарната икономика. Не трябва да се осланяме единствено на парите от еврофондовете и субсидиите от ЕС, а е необходимо да се създадат предпоставки за разгръщане на частната инициатива и предприемачеството.

България също може да се превърне в история с щастлив край, стига да има политическа воля за това.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 33 минути

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 41 минути

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 57 минути

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 13 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 13 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено