0

Фондация "Пайдея" (1999 г.) е сред водещите неправителствени организации в образованието и освен широка експертиза за сектора има дългогодишна амбициозна програма за насърчаване на гражданския елемент и инициативността на професионалисти, родители и институции на регионално и местно ниво.

С Мария Донкова, блен на Управителния съвет, разговаряме за външната гледна точка и оценка на видимото и невидимото в конфликта между учителите и правителството.

- Все пак какво се случи на края на учителската стачка?

- Случи се най-вече изясняването на две особено важни дадености, с които всички ще трябва да съобразят бъдещите си очаквания и действия в образованието.

Първото е пълното отсъствие на публична политика в сектора. Не знам дали вашите читатели разбраха, че в крайна сметка правителството изтъкна едно-единствено "препятствие" за удовлетворяване на исканията на учителите - макрорамката на бюджета.

Всички преговарящи от правителството до един бяха съгласни, че "трудът на учителите е подценен", но "макрорамката не позволява" той да бъде оценен по-високо от предвиденото - което е точно "+32% с натрупване до края на 2008" или "две по 10% + две по 5%", като вторите не са за всички.

По време на дебата за поискания вот на недоверие чухме, че правителството "има визия за развитие на образованието", изразена в "Национална програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка 2006-2015".

Не чухме обаче каква е връзката (ако има такава) между макрорамката и Националната програма, нито данни, от които да е видно, че секторът се финансира в достатъчна степен спрямо целите на програмата.

И в крайна сметка вездесъщата макрорамка победи учителската стачка. Бюджет 2008 влезе в парламента точно със същия параметър "разходи за образование", какъвто има бюджет 2007 - 4.2% от БВП. Впрочем това ниво се предвижда да се запази до 2010 г. А въпросът как ще се финансират промените, очертани от т.нар. визия, продължава да виси без отговор.

Второто важно нещо е пълното отсъствие на информация за състоянието и качеството на училищното образование. В продължение на 6 седмици се подхвърляха реплики за "лошото качество" и тихомълком се подминаваше фактът, че никой в България още не мери качество.

Недопустимо е една европейска страна да разчита единствено на данни от чужди изследвания, които се правят през 3-4 години, с достатъчно малки извадки ученици от една-единствена възрастова група.

МОН притежава поне от 5 години собствена и доста добре развита вече информационна система с актуализиране на данните по 3 пъти в годината, но те не се публикуват неизвестно защо. Само от време навреме "изплува" по някое "гениално" хрумване - например да се прави "рейтинг на училищата",които само по профил на обучение са над 17 вида.

- Изглежда, малцина осъзнават каква сериозна промяна ще настъпи скоро във финансирането на образованието.

- Така е. Истински тревожната "новина" е обаче, че сред тези малцина по всичко личи не са иуправляващите, които заявиха твърдо намерението си "да въведат делегирани бюджети" от 01.01.2008, т.е. една година по-рано от предвиденото от самите тях.

Няма обществено приемливо обяснение за "ускоряването" на мярката, още повече че други свързани с нея мерки "закъсняват".

Смайващо нелогичен бе опитът на правителството "въвеждането на делегирани бюджети" да бъде включено в проекта за стачно споразумение с учителите, които не просто не знаят в преобладаващото си мнозинство какво представлява делегираният училищен бюджет, а и нямат никакви правомощия и компетенции да се захванат с това.

Да не говорим, че вместо да искат тази клауза да отпадне от проектоспоразумението, синдикатите се опитаха да се наместят чрез него като актьори в разпределението на тези бюджети.

Ще дам един пример. Представете си училище с 1000-1200 ученици - в София, Пловдив и Бургас има по няколко десетки от този вид. Бюджетът на едно такова училище през 2007 беше малко над 1 млн. лв. Ако сте кмет, бихте ли делегирали управлението на 1 млн. лв., за които носите отговорност пред Министерството на финансите, на човек с педагогическа квалификация, който нито сте назначавал на работа, нито можете да уволните?

Естественият отговор е - не. Разбира се, има общини (по последни данни на МОН те са 45 от 262), които предприемат тази стъпка въпреки риска. Но като цяло това са общини с по-малко на брой (10-25) и по-малки по обем училища (120-600 ученици).

- Създаде се впечатление, че месец и половина наблюдавахме еднакво неадекватни действия и от протестиращи, и от правителството. Така ли е и защо?

- Определено заради липсата на идеи, произтичаща от липсата, за която вече стана дума - на национална образователна политика. И двете страни през цялото време трудно прикриваха изненадата си от развитието на протеста, което е неприсъщо за сложна задкулисна политическа манипулация, договорена между синдикати и правителство.

Много от българските учители в момента се чувстват "предадени" и "употребени" и ето един добър повод да им кажем, че не е така.

Правителството наистина си защити бюджетната макрорамка. За сметка на това сериозно накърни авторитета си с редица непремерени и недопустими реакции и реплики - от прословутата "седянка" до скандалната оценка на Ахмед Доган - лидер на партията мандатоносител,че "90% от учителите изобщо не са си на мястото в училище", за която впрочем още не сме чули въпросният политически лидер да се извини.

- Поискана бе оставката на министър Даниел Вълчев, но очевидно не личността в случая е решаваща - не е ли емблематично това за състоянието на цялата административна част в образованието?

- Това е иронията на историята. Г-н Вълчев е първият министър на образованието, който последователно провежда информационна политика. За съжаление насочена единствено към медиите, но все пак - за първи път широката общественост има достъп до толкова много информация за образованието.

Министърът е по-скоро добър комуникатор. И въпреки това човекът не успя за 2.5 години да намери работеща форма на комуникация с професионалната общност, за която отговаря.

Междувременно на учителите им писна да научават от медиите за намеренията на министъра и да нямат никаква форма на обратна връзка с министерството, което регулира изцяло учебния процес.

- През цялото време на протеста не чухме нищо от общините, чиято роля също е много важна.

- За мен това е най-впечатляващото отсъствие от обществения дебат. Още повече след публично заявената позиция на министъра на образованието, "че не всички пари за образование отиват за образование", което си е открито обвинение за отклоняване на средства от общините.

Мисля, че покрай местните избори общините недооцениха мащабите и дълбочината нито на проблема, нито на предлаганото "решение" - ускорена децентрализация на финансирането.

И сега ще им се наложи или да се включат на висока скорост в предотвратяването на прибързаната мярка, или да похарчат съществена част от собствените си приходи, за да запълнят дупките в училищните бюджети през 2008, или по спешност да оптимизират училищна мрежа на висока социална цена.

Отделен цял разговор е готовността на общините да определят "приоритети в образованието", нещо, което не са правили поне от 60 години.

- Колко сериозен ще се окаже проблемът с легитимността на синдикатите в образователната система?

- Синдикатите се оказаха най-големият губещ от най-продължителната стачка в новата българска история. За 6 седмици те успяха да се покажат откъм непарадната си страна и ще ги запомним некомпетентни, дезорганизирани и безпринципни до степен, която ги прави вредни за членовете им.

Мисля, че дълго време няма да чуем синдикални претенции по отношение на образованието след тази стачка. Следващият социален конфликт в сектора със сигурност ще има съвършено различни лидери. А може би дори и съвсем нов тип съсловна организация на учителите ще го води.

- Имате ли идея за това къде трябва да се търси изход?

- Изход би се намерил сравнително лесно, ако се подредят стройно приоритетите на модернизацията на образованието. Но толкова липсва проверима информация за това, че няма как разумно да повярваме на правителството за избора на приоритет, преди да публикува поне образователна карта на България.

Логичното начало е нов закон, който да свърже отделните промени в обща система и да гарантира приемственост между всичките четири правителства, които ще изпълняват националната програма до 2015.

Веднага след закона идва ред на системите за оценяване - на ученици, учители и училищна среда (те чакат ред от 2000 г.), което върви ръка за ръка с актуализирането на учебните програми и учебния план.

Чак тогава следва оптимизацията на училищната мрежа, която сега стои "преди всички" останали приоритети. В противен случай ще закриваме сега набързо училища, а след 3-4 години ще откриваме наново такива, само че междувременно ще сме изгубили човешкият ресурс, с който да ги накараме да заработят.

- Много родители бяха недоволни от стачката, сега дали ще изискват повече от учителите и директорите?

- Дори само това да е ефектът от стачката - да се пробуди родителският интерес към случващото се в училище и желанието за контрол върху постиженията на собствените деца - може да се каже, че стачката е завършила с успех.

Добре е обаче родителите да запомнят и нещо важно. Въвеждането на системата за делегираните бюджети не позволява на този етап да се твърди със сигурност дали изобщо учителските заплати ще бъдат увеличени и с колко точно.

Истината е, че в някои общини това ще може да се случи, а в други може би не. Хубаво би било, преди да обвинят учителите, следващия път да се уверят дали все още децата им не се обучават от хора, възнаградени с 30% по-ниско от средната заплата за бюджетния сектор.

Докато за синдикати и правителство, а скоро и за медиите, проблемът е "приключен", учители, родители и ученици ще разберат дали изходът от стачката е успешен едва през юли 2008.

- Всички говореха за повишаване на ефективността в учителската работа, но как се измерва тя?

- Не се измерва. Точно това направи така гротескни преговорите и обществените реакции на законната стачка на учителите. Същото стана причина за размяна на обиди вместо за търсене на работещо решение. Видимо ще има още социални конфликти в образованието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Турция: Хеликоптерът на Раиси, не е имал включена сигнална система

Турция: Хеликоптерът на Раиси, не е имал включена сигнална система

Свят Преди 55 минути

Иран попада в обхвата на Турция за реакция при извънредни ситуации

Състоянието на словашкия премиер Фицо "се подобрява"

Състоянието на словашкия премиер Фицо "се подобрява"

Свят Преди 1 час

След днешното заседание на медицинския съвет състоянието на пациента е стабилно

Депутатите решават за пенсиите

Депутатите решават за пенсиите

България Преди 3 часа

Днес народните представители се събраха в Социална комисия, утре предстои заседание на парламента

Хиляди българи на грандиозен парад в Чикаго

Хиляди българи на грандиозен парад в Чикаго

Свят Преди 3 часа

До края на годината ще бъде направен нов превод на пътеписа на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“

ЕК не е склонна на компромис с България за еврото

ЕК не е склонна на компромис с България за еврото

България Преди 4 часа

Паоло Джентилони: Ако България не спазва критериите, няма да влезе в еврозоната - точка

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч

България Преди 5 часа

Това научи NOVA от високопоставени източници в МВР

Киев: Русия изглежда загуби последния си кораб с крилати ракети в Черно море

Киев: Русия изглежда загуби последния си кораб с крилати ракети в Черно море

Свят Преди 5 часа

Плетенчук коментира информация за повреди на кораба на руския флот "Циклон" в Севастопол

Излязоха верните отговори от матурите по избираем предмет

Излязоха верните отговори от матурите по избираем предмет

България Преди 6 часа

Те са качени на страницата на МОН

Кортни Кокс разкри, че Матю Пери все още я „посещава“ след смъртта си

Кортни Кокс разкри, че Матю Пери все още я „посещава“ след смъртта си

Любопитно Преди 6 часа

Кортни Кокс беше сантиментална относно покойния си колега от „Приятели“

Въвеждат тестове в детските градини

Въвеждат тестове в детските градини

България Преди 7 часа

Децата ще показват своите знания и умения

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Свят Преди 7 часа

Дори според обвинителния акт никой не е пострадал от действията му

Ева Лонгория събра погледите в прозрачна рокля в Кан (СНИМКИ)

Ева Лонгория събра погледите в прозрачна рокля в Кан (СНИМКИ)

Любопитно Преди 8 часа

Ева Лонгория беше гост на събитието Global Gift Gala, което се проведе на 19 май в Кан

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

Любопитно Преди 8 часа

Новините и публицистиката на медията са с пълна доминация в телевизионния ефир

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Любопитно Преди 8 часа

Актьорът обяви намерение да реализира поредица от четири части

Главчев възложи на ДАНС проверка за лифта на Витоша

Главчев възложи на ДАНС проверка за лифта на Витоша

България Преди 8 часа

Главчев акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса

Илон Мъск

Мъск смени прогнозата си кога ще има хора на Марс

Технологии Преди 8 часа

Той все още мечтае да има цял град на Червената планета