0

Р езултатите от задължителните матури потвърдиха факта, че най-доброто образование се дава в езиковите гимназии. На практика всички училища в Топ 10 на оценките по български език и литература са такива, пише в. "Сега".

На първо в класацията обаче не е българско училище, а Американският колеж в София. Неговите 96 зрелостници са изкарали среден успех от 5.80 на задължителния изпит.

Като цяло профилираните гимназии - езикови и математически, са първи в представянето със среден успех 5.30. Следват ги възпитаниците на училищата по изкуствата със среден резултат 4.81. Обикновените гимназии, където се обучават 24 464 ученици, са на стотна от петицата - 4.49.

Техникумите са на опашката с 4.03 среден успех. Те са мнозинство и в класацията на десетте училища с най-слаб успех на матурата по български. Учудващо е "постижението" на Професионалната гимназия по подемна и строителна техника в София. Учениците й са със среден успех 2.89.

Класацията на най-добре представилите се общини е съвсем неочаквана, коментира изданието.

Въпреки че десетте най-добри училища са в областните градове, в челната десятка на общините има само една голяма, и то едва на десето място - София. На първо място е Челопеч, където 35-те зрелостници са изкарали среден успех от 5.34.

В десетката на най-добрите са и общини със смесено население като Ихтиман, Златоград, Ардино. При тях обаче учениците са многократно по-малко от тези в големите градове, затова и данните едва ли са показателни за високо качество на образованието. По-скоро са още един аргумент за твърденията, че на места масово се е преписвало, другаде учители са диктували готови отговори, а при оценяването е имало и проверяващи със съвсем снижени критерии.

"24 часа" публикува десет оценки на десетте предложения, които президентът Георги Първанов направи за промяна в избирателната система. Те са на най-известните специалисти по изборни теории и практики у нас, които формират експертна група "Инициатива за реформи в изборното законодателство" начело с журналиста Иван Гарелов.

Проф. д-р Михаил Константинов нарича идеята за една банкова сметка на една партия полезна, макар и неоригинална. Той не е съгласен с регистриране на структури на партиите в 2/3 от общините.

Иван Гарелов оценява високо инициативата на Първанов да отвори дебат за реформа в избирателната система. Но той е против президентът да слага рамка на този дебат. На кръгла маса трябва да се чуят колкото се може повече мнения.

Илия Божинов определя като положителна идеята за пропорционална избирателна система със силен мажоритарен елемент. Според него пропуск е, че нищо не се говори за подвижните избирателни секции.

Проф. Драгомир Драганов приветства елиминирането на париите фантоми. Не харесва механичното определяне на 30 мажоритарни кандидати в 30 района, както и да се ограничат местните коалиции.

Димитър Димитров дава положителна оценка на идеята за прозрачност във финансирането на партиите и строг контрол върху бюджета по време на предизборни компании. С отрицателен знак маркира условието за местни и парламентарни избори да се въведе задължително регистриране на партиите в 2/3 от общините.

"Търговци на марки опорочават вота", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с Александър Александров, член на Централната избирателна комисия.

Той коментира идеята на Първанов за уеднаквяване на различните видове избор така: "Уеднаквяването на техниката на гласуване е един от елементите, който е абсолютно задължителен. Ние побъркахме хората с различен начин на гласуване, с различни бюлетини, с различни избирателни списъци, защото имаше различни правила за уседналост. Крайно време е да дадем на българските граждани един начин на избор с малки нюанси."

"Как ще избоде очи "намигването към избирателя", анализира "24 часа". В полезрението са някои от предложенията за промяна на избирателната система.

Първата бомба са фалшивите "мажоритарни избори", смята авторът. Те ще бъдат в един-единствен тур, без балотаж, по системата "първият печели". Тази система, която ни предлагат "експертите", ще вкара в парламента не само радикални елементи, но и барони на корупцията. Представете си как те ще се смесят в парламента и какви коалиции ще направят.

Второто нововъведение в новата смесена система е това, че пропорционалните избори ще се правят в един общ, национален избирателен район. България и без това е болна от свръхцентрализация.

Сега вече местните партийни организации ще трябва да се закрият. Щом чрез тях не може да се влезе в листата, за какво са? Лишен от географските си ориентири, парламентът ще се превърне в прозрачна абстракция, в безродна и безгръбначана проекция на партийния лидер, който напоследък е все по-неформален.

"Реформа или окрупняване на корупцията?", коментира "Сега". Анализът е провокиран от предложението на Първанов партиите, които се допускат до избори да са регистриране поне в 2/3 от общините, а ако не успеят да спечелят 1%, да се заличават.

Истината е, че потоците от пари, вместо да текат към парламентарно представените партии, взеха да се размиват в пясъка на новородени играчи. На последните местни избори поради разхлабената хватка на тройната коалиция към местните бизнесмени се оказа, че на някои хора им е по-евтино да си направят собствена партия и да влязат в местния парламент, отколкото да плащат на партийните чиновници да им купуват гласовете.

В момента монополът върху купуването на гласове е разклатен. Реформата, предложена от Първанов, погледната от този ъгъл, означава големите партии да си върнат монопола върху купуването на гласове.

"Лимонките в новия вот", е коментарът в "Стандарт". Отчита се, че Първанов предложи солиден пакет от идеи за реформа. Но хубавите идеи трябва да се изчистят от заложените в тях лимонки, които могат да ги изродят.

Например забранява се финансирането на партии от юридически лица. Това означава ли, че фирмите могат да финансират само кампаниите на независимите кандидати? И случайно ли независимите кандидати са пропуснати, когато се настоява Сметната палата да проверява пиар агенциите, които работят за партийни кампании?

Дали ще е по-демократично, ако вместо фирма Х кампанията се финансира от заведените под строй служители на фирма Х, пита авторът.

"Пиарите скочиха срещу Първанов", отбелязва "Труд". Международната организация на пиар специалистите изразява категорично несъгласие с мнението на президента Георги Първанов, че "голяма част от парите, изпрани в политиката, минават през пиар агенции". Това се казва в разпространена вчера позиция на българския офис на организацията.

В документа се настоява, ако има данни, президентът да ги сподели публично. Председателят на българското дружество за връзки с обществеността Асен Асенов призова Първанов да конкретизира обвиненията си и ако трябва да сезира прокуратурата.

"Съветниците в бордове са "очите" на Станишев", пише "Сега". Ден след поредното изявление на президента Георги Първанов за съветниците на премиера в бордовете на държавни фирми Сергей Станишев обяви от САЩ, че няма намерение да ги оттегля оттам.

Той обясни, че те са неговите "очи" за случващото се в дружествата. Станишев обясни още, че винаги е имал активен диалог с президента. И допълни, че има поне пет варианта за промени в изборното законодателство, и така даде да се разбере, че не само Първанов има идеи в тази посока.

"Ръководството на МВР бе свалено по сценарий", твърди в интервю за "Труд" Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР. Той разкрива, че още на 12 януари депутат му е съобщил, че Румен Петков ще бъде омаскарен публично.

Петров заявява, че целият скандал, който се разрази в МВР, е свързан с партийни проблеми и разчистване на сметки в самата БСП.

"Тези хора не се спряха пред нищо: пред извършването на престъпления, пред внушаване на лъжи, пред създаване на компромати, само и само да постигнат своята цел. Явно, че този екип и този министър на вътрешните работи им е пречел", казва Петров.

"Реформата в МВР ще доведе до хаос", е виждането на Борислав Ралчев, депутат от БНД. В интервю за "Класа" той подчертава, че в предложенията за реформа се губи философията на понятието "разследване".

"В момента се иска разследването да е полицейско. Един оперативен работник, какъвто е всеки един в системата на МВР, се превръща в разследващ орган. Този въпрос беше засегнат и когато се създаваше ДАНС. Тогава на тази, свързана с толкова надежди агенция, не се разреши да има разследващи функции, а да извършва само оперативна дейност.

И сега изведнъж на някакво много ниско ниво - в селото, в малкия град отбрани хора, посочени от министъра на вътрешните работи, извършват разследване. Значи в един момент ще бъдат разследващи органи, а в друг момент ще бъдат оперативни работници. Такава философия е невъзможна. Това ще доведе до хаос", предупреждава Ралчев.

"Цугцванг вдясно, или по границата на високомерието", коментира "Труд" по повод откритото писмо на формалния лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов до лидера на ДСБ Иван Костов, в което предлага сътрудничество между двете формации след парламентарните избори през 2009 г.

Мира Янова от МБМД анализира защо разцъфнаха топли чувства между ГЕРБ и ДСБ, чиито лидери доскоро си отправяха остри реплики? Ситуацията около ГЕРБ и традиционните десни наподобява положение в шахмата, наричано цугцванг - никой от играчите няма полезно решение.

И ГЕРБ, и ДСБ, както и други десни партии, редовно се оказват в тази ситуация. ДСБ безспорно е в деликатно положение. Ако Костов потърси партньори, това би означавало отказ от личната кауза. Ако остане на място, няма да влезе в следващото НС. Трябва да избира между две злини, решавайки коя е по-малката.

Но и ГЕРБ изглеждат лишени от полезен ход и раздвоени между незавидни перспективи. В интерес на ГЕРБ е дясната партия да прескочи бариерата от 4%. Така ще избегне принудата да се коалира с БСП, ДПС или "Атака", ако иска да е в управлението.

"Пътният фонд за втори път даден на прокурор", съобщава "Труд". Финансовият министър Пламен Орешарски е предал на прокуратурата одитен доклад на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ), извършен от "KPMG България".

Преди месец Сметната палата също внесе в прокуратурата свой доклад за пътния фонд.

Одиторът е стигнал до извода, че не съществуват ясни доказателства как ФРПИ гарантира ефективното и ефикасното управление на проектите при тръжните процедури и плащанията, съобщи правителственият пресцентър.

В резултат на доклада националният ръководител на средствата от ЕС Димитър Ивановски спря вчера финансирането на 10 проекта по ФАР за ремонт на пътища. Общата им стойност е 88,4 млн. евро. Министерството на регионалното развитие ще трябва да осигури финансиране на проектите със собствени средства.

"Буш: С премиера Станишев имаме обща грижа - енергетиката", пише "Класа". Установихме с министър-председателя Станишев, че имаме една обща грижа и това е енергетиката, заяви президентът на САЩ Джордж Буш след срещата си с българския премиер.

Американският президент благодари за приноса на България в подпомагането на Ирак и Афганистан в техния стремеж към свобода. Двамата лидери са обсъдили и въпроса за премахването на визите за пътуванията на българските граждани в САЩ.

Президентът Буш даде висока оценка за борбата с организираната престъпност и корупцията в България.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 59 минути

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 9 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 10 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 12 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 12 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 13 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 13 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 15 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна