0

Производството на олио в завод "Калиакра" ще бъде изместено в Украйна или Унгария, съобщава в. "Стандарт". Решение за това ще бъде взето на 10 юли. Това обяви изпълнителният директор Цветан Илиев пред работниците във фирмата.

Той уточнил, че фирмата ще запази в Добрич само силозите за зърно. Изнасянето на дейността било заради слаби финансови резултати, стеснен пазар и екологични изисквания, които са в несъответствие с ЕС.

В "Калиакра" работят 204 души. Компанията държи 12% от пазара на олио в България.

Мажоритарен собственик на дружеството от декември 2002 г. е базираната в Ню Йорк компания "Бунге" (Bunge LTD), след като погълна предишния собственик "Сереол". Всяка година фабриката в Добрич преработва около 100 хил. тона слънчогледово семе.

Курортите затрупани с боклуци, пише още "Стандарт". Курортите край Варна все още не са почистени от строителните отпадъци. За това съобщиха представители на сметопочистваща фирма, която работи в района.

Въпреки че кметската забрана от 1 май разпорежда почистването на строителните площадки в срок до 15 дни, много от районите около новите хотели все още са затрупани с боклуци. Проблем има и с извозването на строителните отпадъци, оплакаха се фирми.

Тъй като от сметището в село Въглен отказват да приемат строителните боклуци, шофьорите на камионите масово ги изхвърлят по пътя за съседното село Каменар вместо в депото на територията на местността "Прибой".

Запечатаха 163 магазина в София, информира още "Стандарт". 163 магазина и складове в София са били запечатани през първите четири месеца на годината заради нарушения на данъчните закони.

Проверени са повече от 4000 търговски обекта, валутни бюра, обекти за производство и търговия с благородни метали, зали за хазартна дейност. От януари до април са издадени 873 акта за нарушения на данъчното законодателство в столицата.

Околовръстното ще стане като "влакче на ужасите", предупреждава "Дневник". Спускане в тунели и изкачване по естакади очакват шофьорите в две от най-натоварените отсечки на Околовръстния път на София.

Разширението на пътя ще е под и над земята само да се избегне мъчителната и скъпа процедура по отчуждаването на терени, заради които строителните дейности се бавят.

Най-новият проект за Южната дъга беше лансиран при обсъждането на част от бъдещото трасе в Общинския експертен съвет по устройство на територията.

Минималната заплата ще се договаря от 182 до 240 лв., обяснява още "Дневник". От догодина минималната заплата за страната няма да се определя административно, а чрез преговори между работодателите и синдикатите.

Конкретната сума ще е процент от официалната линия на бедността и средната брутна заплата, отчетена от Националния статистически институт (НСИ). Това предвижда проектонаредба на министерството на труда, обсъдена в понеделник от комисията по доходите към тристранката.

Орязаната "Натура" възмути и Брюксел, пише още "Дневник". Европейската комисия е недоволна от списъка със защитени територии за екомрежата "Натура 2000", който България изпрати през март. Това е съобщил представител на комисията пред БНР.

В момента Брюксел пише писмото със забележки до българското правителство. Според информацията комисията възразява главно срещу обхвата на "Натура" и че извън нея остават места, които би трябвало да са включени.

Парите на ЕС за сушата ще дойдат от нашия бюджет, съобщава "Сега". Броени дни след като министър Нихат Кабил обеща на фермерите, че частично изгорелите от сушата посеви ще се обезщетяват с пари от ЕС и само напълно изгорялата реколта ще се плати от нашия бюджет, проверка на вестника показала, че европомощ на практика изобщо няма да дойде.

Опашки за български визи се вият в Москва, пише още изданието. Опашки се извиха пред консулската ни служба в руската столица заради новите споразумения от 1 юни между Русия и ЕС за облекчен визов режим и промените в руския Закон за туризма, предадоха агенциите.

Според поправките законни туристически фирми са само вписаните в специален регистър и платили около 150 хил. евро гаранция. Българските туристически фирми засега могат да работят само с 1200 такива руски фирми от общо 10 хил.

Родните и вносните цигари отново във война, констатира "Сега". След обвиненията в контрабанда на чужди цигари, които "Булгартабак" отправи към техните вносители, вчера на цигарения фронт започна нова битка.

Вносителите на цигари у нас и техните фирми дистрибутори заобикалят данъчното законодателство и ощетяват бюджета, заявиха вчера фирмите дистрибутори на "Булгартабак холдинг".

"Булгартабак" увеличи с 34% продажбите за трите месеца, съобщава "Труд". Продажбите на български цигари през първото тримесечие на годината са по-високи спрямо същия период на 2006 г. въпреки конкуренцията на световните производители,  показва анализ на холдинга, цитиран от изданието. 

Доган се пазари за горите, обявява "Монитор". Доган води упорити пазарлъци за компенсации за горите, твърдят социалисти.

Лидерът на ДПС бил на мнение, че с отнемането на един от най-значимите ресори от земеделското министерство формулата за разпределяне на властта между тримата коалиционни партньори вече била нарушена. А движението му - ощетено.

Цакат ни с 10% по-висока такса "топломер", предупреждава още вестникът. С най-малко 10% ще поскъпне отчитането на топломерите за битовите абонати от юли, съобщиха от Асоциацията на топлинните счетоводители.

Причината е, че тарифите не са променяни откакто е въведена системата на дяловото разпределение през 2001 г., обясниха от фирмите за топлинно счетоводство.

Все още не сме взели окончателно решение за точното увеличение на такса "топломер", но очакваме това да стане до дни, обясни шефът на асоциацията Тодор Кузманов.

Засекретиха тестовете за VII клас, печатат ги на цветна хартия, обяснява още "Монитор". Тестовете за приемните изпити след VII клас ще бъдат напечатани в три варианта на различна цветна хартия и ще бъдат засекретени, за да не изтече информация.

Това съобщи вчера министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Той дори не обяви какви ще бъдат цветовете на различните тестове, от които ще бъде избран изпитния вариант.

Всички ученици в страната, които ще кандидатстват след VII клас, ще пишат по една тема, обявиха от министерството. За всеки от записалите се за изпита предварително ще бъде напечатана по една бланка от всеки от трите варианта.

Преразказът няма да отпадне, нито ще бъдат добавяни нови елементи в програмата за изпитите за прием след VII клас по български и математика. Така министър Даниел Вълчев коментира предстартовите тълкувания преди първите тестове за влизане в елитните училища у нас.

Три министерства ще борят кражбите по железницата, съобщава "Новинар". Три министерства ще се борят със зачестилите кражби по железницата, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев след среща с германския си колега от провинция Северен Рейн-Вестфалия Оливер Витке.

Пакет от мерки за справяне с набезите по жп линиите и гарите ще се разработи от Министерствата на транспорта, на вътрешните работи и на финансите. Общо 7000 км е разгърнатата железопътна инфраструктура в страната.

Това създава сериозни трудности за цялостното й опазване, коментира Мутафчиев. Според него един от начините за справяне с проблема е прекратяването на договорите с фирмите за скрап, които имат площадки на територията на Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ), която отговаря за жп линиите, контактната мрежа и гарите.

С премахването на договорите с тези фирми ще бъде отстранена една от основните предпоставки за кражбите на жп проводници и метални части, които блокират движението на влаковете и ощетяват финансово НКЖИ и са предпоставка за катастрофи и инциденти с влаковете, които заплашват живота на пътниците, обясниха от Министерството на транспорта.

Глобиха търговци, защото не издавали касови бележки, информира още "Новинар". 379 търговци са глобени, защото не са издавали касови бележки. Това отчетоха от Националната агенция за приходите (НАП).

В такива случаи имуществената санкция е от 200 до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата е от 500 до 20 000 лв., поясниха от ведомството.

През първите четири месеца на годината инспекторите на НАП са съставили 873 акта за нарушения на данъчното законодателство.

Стопаните да си направят фонд за кризисни години, предлага в интервю за "24 часа"земеделският министър Нихат Кабил.  Според него в хубави години самите фермери може доброволно да отделят минимална част от доходите си, за да бъдат защитени, като и държавата трябва да се включи.

Кабил най-вероятно утре ще бъде разпитан като свидетел по разследването срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев, съобщава в челния си материал "24 часа".

Според "Стандарт" изборът на шеф на фонд "Земеделие" чака да приключат всички рокади в кабинета.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 12 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 13 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер