0

В ъв все по-утежняващото се положение на американските войски в Афганистан и в други региони, един съюзник на САЩ се притече на помощ въпреки неотдавнашното обтягане на отношенията - Франция.

Този месец ЕС значително повиши военното си присъствие в Централна Азия и Афганистан, както и в морските басейни в региона. ЕС и Вашингтон подхранват новото си сближаване след острия си сблъсък по войната в Ирак.

От 16 август френски изтребители извършват полети в Афганистан под американско командване. Този месец Франция пое командването на международно военноморско оперативно съединение, което извършва антитерористични патрули в моретата между Африканския рог и Пакистан.

Франция е разположила около 900 военнослужещи в Афганистан от 2003 г., вкл. 200 души от специалните части, които участват в бойни действия заедно с американците.

Френските военновъздушни сили (ВВС) редовно са се присъединявали към водената от САЩ коалиция, като най-голямото им участие бе в първите седмици на войната през 2002 г., когато Франция бе разположила 5500
души в региона.

"Страната ни желае да покаже, че сътрудничим в борбата срещу тероризма и ви подкрепяме в Афганистан. Казахме на американците, че ако се нуждаят от нещо, ние ще им го осигурим", казва полк. Жил Мишел от френските ВВС, който контролира участието им в Афганистан.

Пожелал анонимност представител на френското военно министерство заяви, че Париж е решен да продължи борбата си срещу тероризма след нападенията от 11 септември 2001 г. и засилва военното си сътрудничество в Афганистан в подкрепа на насрочените за следващия месец парламентарни избори в страната.

"По отношение на Ирак позицията ни бе съвсем ясна. Това няма нищо общо с борбата ни срещу тероризма, в която Франция работи с американските ни колеги" в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) под натовско командване, каза френският представител.

От този месец френски изтребители "Мираж-2000" летят съвместно с американски А-10 Уортог за осигуряване на въздушна подкрепа на US и афганистански сухопътни войски в районите на Кабул, Газни, Деларам и Калат, съобщи говорителят на военновъздушните сили на разположеното в Катар Централно командване на САЩ кап. Дейвид Смол.

Изтребители "Мираж Ф-1" изпълняват и разузнавателни мисии, събирайки фото- и видеоматериали за евентуални цели на бъдещи нападения, а френски транспортни самолети осигуряват доставки за военни бази в региона.

Два френски самолета С-135 зареждат във въздуха френски "миражи" и белгийски и холандски Ф-16. До края на месеца те ще зареждат и американски А-10, казва полк. Мишел.

"От американска гледна точка ние определено печелим, че разполагаме с различните им типове самолети. Това облекчава натоварването на другите самолети. Присъствието на миражите допринася и за разнообразяването на уменията ни", коментира от своя страна кап. Смол.

Сегашното разполагане на френски войски в Афганистан е най-голямото от първите дни на афганистанската военна кампания насам, припомни полк. Мишел.

Силите включват 500 френски пилоти, въздушни диспечери и наземен персонал, пристигнали този месец в ръководени от САЩ бази в Афганистан, Таджикистан, Киргизстан и Катар.

Въпреки че играе по-голяма роля със САЩ в Афганистан Франция обаче не е отслабила противопоставянето си на воденото от американците нашествие в Ирак - нещо, което разгневи американците и доведе до бойкот на френски стоки.

Разногласията се отразиха и на военните отношения, особено след като американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд се подигра на Франция, че била част от "старата Европа".

Сега Париж и Вашингтон се връщат към старото си приятелство във военно и политическо отношение, казва Майкъл О Ханлън от института "Брукингс".

"Военните отношения между САЩ и Франция винаги са били добри, освен в краткия период, в който Ръмсфелд потърси отплата заради Ирак. Прави се дори усилие за помирение на политическо ниво", казва О Ханлън.

Френски и американски официални лица ясно дадоха да се разбере, че Франция продължава да не играе никаква пряка роля в Ирак.

Водените от Франция морски патрули между Пакистан и Африканския рог обаче косвено подкрепят мисията на САЩ в Ирак, защото възпрепятстват изпращането по море на помощ за иракските бунтовници или съюзените с тях терористи от района на Персийския залив.

Около 12 френски кораби патрулират моретата около Арабия, Източна Африка, Иран и Пакистан и спират подозрителни кораби, насочили се към Ормузкия проток, през който се стига до Персийския залив и Ирак.

Това е трето френско командване на военноморските сили в региона, които са под общия контрол на САЩ. В трите регионални военноморски оперативни съединения участват и кораби от Германия, Пакистан, Канада, Великобритания и САЩ.

Разполагането на френските ВВС в Афганистан започна на 6 август и ще трае три месеца под командването на ИСАФ.

Франция увеличи и ролята си във водената от САЩ операция "Трайна свобода" и предоставя свободните си самолети на американското командване.

Никой от шестимата пилоти на "Мираж 2000", които осигуряват въздушна подкрепа на американските сухопътни войски не е пускал бомби, откакто на 16 август започнаха да изпълняват осем до 10 тричасови полета седмично над Афганистан.

Напомняме на лошите, че могат да получат една бомба по главата, ако не внимават, казва Мишел, който отдавна участва в съвместни мисии с американските военни сили.

Започнал е с френски изтребител в първата война в Залива през 1991 г., а след това е взел участие в натовски операции в Босна и Косово.

Според него отношенията между френските и американските бойци във военните бази са отлични.

Има само едно изключение - храната в ръководените от американците столови.

"Това е типична американска храна. За французи е трудно да я ядат, но ще оцелеем", казва през смях Мишел.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности