0

Г енерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия спря още две мерки по програма САПАРД: "Развитие и диверсификация на икономическата дейност в селското стопанство" и "Инвестиции в земеделските стопанства", съобщи вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева на пресконференция.

От ЕК препоръчват спиране на плащанията по тези мерки, като се очаква българската страна да подготви план за действие с конкретни ангажименти и мерки, които да се представят в ЕК.

През март т.г. ЕК спря над 100 млн. евро за България по една от мерките по САПАРД, предвидени за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти. Санкцията се налагала до приключването на разследванията по случаите с измами със средствата по тази мярка от програмата.

Министърът на земеделието Валери Цветанов отказа да назове точната сума за двете мерки, които се спират сега, но обеща, че ще го направи в понеделник на специална пресконференция.

Той каза, че се предприемат всичко необходимо одитиращите комисии и мониторинговите комитети да си свършат работата.

Блокираните средства по двете мерки по САПАРД са на обща стойност 183 млн. лева,

съобщиха по-късно от Министерството на земеделието и храните.

По мярка "Инвестиции в земеделски стопанства" остава да бъдат изпълнени и платени 270 проекта с обща субсидия 96 млн. лева, а по мярка "Развитие и разнообразяване на икономическите дейности, предоставяне на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи" остават 302 проекта с обща субсидия 87 млн. лв., уточниха от министерството.

От началото на действие на програма САПАРД по мярка "Инвестиции в земеделски стопанства" са одобрени и договорени 1880 проекта със субсидия 523 млн. лв. От тях платените са 1341 проекта със субсидия 308 млн. лв., анулирани са 269 проекта на стойност 95 млн. лв.

По нея финансова помощ се предоставя за инвестиции в пет сектора - мляко и млекопроизводство; месо и месопроизводство; трайни насаждения - овощни градини, лозя, ягодоплодни; зеленчуци, цветя, многогодишни етерично-маслени, зърнени, маслодайни култури, многогодишни лечебни растения, тютюн - висококачествени сортове и памук и петия сектор е яйца и яйчни продукти.

По мярка "Развитие и диверсификация на икономическите дейности, предоставяне на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи" са одобрени и договорени 706 проекта със субсидия 169 млн. лв.

От тях платените са 298 проекта със субсидия 54 млн. лв. Анулирани са 106 проекта на стойност 20 млн. лв.

По тази мярка финансова помощ се предоставя за проекти в селски туризъм, местно занаятчийство и агроиндустрия, дървообработване и биогорива, бубарство, пчеларство, коневъдство, рибарство и аквакултури, гъбопроизводство и преработка на етерично-маслени култури, лечебни растения и гъби.

Информацията ми е, че става въпрос за нарушения, установени от последните одитни мисии у нас, заяви пред журналисти в парламента министърът на финансите Пламен Орешарски.

Той уточни, че късно снощи е бил информиран за подготвяното писмо на ЕК, но до този момент все още не разполага с него.

По думите на финансовия министър, документът предстои да бъде проучен. Орешарски изрази очакване да няма повече замразени средства по програмите на ЕС.

Изпратихме вчера писма до българските власти, в които се представят резултатите от одита по програмата САПАРД, извършен между 26 и 30 май, и се правят препоръки какво да последва, съобщи за БТА Майкъл Ман, говорител на комисаря по земеделието Мариан Фишер Боел.

По време на одита са открити значителни слабости в системите за контрол,

особено при процедурите за доставки.

Поискахме от българските власти повече информация за отделни случаи, както и да представят най-късно до 31 юли план за действие как да се преодолеят систематичните слабости, добави говорителят.

Плащанията за България по трите мерки по линия на САПАРД няма да бъдат възобновени докато нямаме увереност, че планът за действие се прилага добре, отбеляза Майкъл Ман.

Земеделският министър Цветанов заяви пред журналисти, че след анализ и установяване на проблемите ще бъдат взети всички необходими мерки.

Днес е формирана работна група от експерти на САПАРД и на Министерството на земеделието и храните, които до 30 юни трябва да изготвят конкретен план с мерки.

Вицепремиерът Плугчиева опроверга твърденията в някои медии за спиране на средствата по програма "Рибарство". По думите й сега се работи за наваксване на забавянето на тази програма.

Вицепремиерът каза още, че се прави прецизен анализ на всички от спрените пътни проекти по ФАР, локализиран е един проблем и той е във Фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

Министърът на финансите Пламен Орешарски е възложил допълнителен одит на Кей Пи Ем Джи по пътните проекти.

В понеделник, 30 юни, трябва да е готов и анализът на проектите по ИСПА и на среща на вицепремиера Плугчиева с министрите ще бъдат обсъждани пътните проекти, проектите по ИСПА и ще се финализира темата по Оперативна програма "Транспорт", където са автоматистралите "Струма", "Марица" и частта от магистрала "Хемус".

ГЕРБ и ДСБ поискаха смени в ръководството на фонд "Земеделие"

заради спрените пари по САПАРД.

В писмо до министър-председателя Сергей Станишев председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов настоява за отстраняването на изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Димитър Тадаръков, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Искането се основава на сериозните нарушения и безотговорност във фонда, довели до поредица от критични доклади от страна на ЕК и до спиране на 80 млн. лева по програма САПАРД, се казва в писмото.

В него се посочва още, че "със своето бездействие и безотговорност, Димитър Тадаръков през цялото време е заблуждавал обществеността, бенефициентите по програмата и европейските ни партньори".

Според ГЕРБ освобождаването му "ще бъде и ясен сигнал към европейските институции, че сме надежден и коректен партньор, и предприемаме адекватни мерки по повод на техните критики".

В декларация ДСБ настоя за незабавна смяна на ръководство на фонд "Земеделие". Многократно сме предупреждавали за злоупотреби с парите по САПАРД и е настоявано за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва корупцията във фонда и сигнали за отклоняване на суми чрез консултантски фирми, се казва в декларацията.

Според ДСБ правителството преднамерено е заблуждавало народните представители и цялото българско общество, и носи цялата вина за това, че българските земеделските производители няма да получат полагащите им се субсидии от Европа.

Европейската комисия ще следи съвсем отблизо как европейските фондове се управляват в страните от Европейския съюз, включително България, заяви днес комисар Далия Грибаускайте, която отговаря за финансовото планиране и бюджета.

Тя направи оценка на изпълнението на бюджета на Европейския съюз през 2007 г. Общата сума на извършените бюджетни плащания през годината е 114 млрд. евро.

Както и в предишни години, най-големи бюджетни средства са получили Франция, Испания, Германия и Италия, които са усвоили 47,9% от цялата сума или 50,5 млрд. евро.

Според представените официални данни през 2007 г. България е получила по линия на кохезионната политика на Европейския съюз 100 млн. евро, а бюджетните средства в подкрепа на селското стопанство са възлезли едва на 10 милиона евро.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 9 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 11 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 12 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 14 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 15 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 16 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 16 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 16 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 17 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 17 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 17 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 18 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 19 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 19 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 19 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд