0

Е вропейската комисия (ЕК) реши да спре окончателно 220 млн. евро от европейските фондове, предназначени за България. Мярката взета е заради недостатъчните усилия за борба с корупцията в страната, предаде АФП.

Това е първият случай, когато страна от ЕС е лишена от европейски фондове, заяви говорителката на ЕК Кристина Наги, цитирана от БГНЕС.

В общи линии ЕК е потвърдила решението си, оповестено през юли, да замрази 800 млн. евро от европейските фондове за София. Тези 220 млн. сега са по програмата ФАР и не е бил спазен срокът за тяхното усвояване. Все още остават замразени 580 милиона евро.

Една от най-бедните страни в ЕС - България, заедно с Румъния са последните страни влезли в съюза. След приемането в ЕС България остана под строго наблюдение от ЕК заради проблеми в много области, сред които усвояването на европейските фондове, но също така и в областта на правосъдието и хранителната промишленост, коментира АФП.

БГНЕС припомня, че България спря плащанията по 10 пътни проекта след оповестяване на одитните доклади на Международната одиторска компания KPMG за фонд "Републиканска пътна инфраструктура" на 18 юни.

Тогава зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски каза, че след одитния доклад на KPMG за дейността на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", който е внесен в прокуратурата, окончателно са спрени 88 млн. евро.

Пет от спрените проекти са рехабилитация на участъци по пътища, свързващи България и Гърция. Спряно е и финансирането на строителството на подходен път към граничния пункт Рудозем на границата с Гърция. Сред спрените са и проектите за рехабилитация на пътя Плевен - Никопол и на пътя от Монтана до Лом. Спрян е и проекта за строителство на пътя Малко Търново - Турция и за строителство на околовръстен път Малко Търново. Няма да се финансира и строителството на втората тръба на тунел на околовръстен път на град Дупница.

Докладът на KPMG е констатирал, че има потенциален конфликт на интереси, каза тогава зам. министърът на финансите Димитър Ивановски.

Европейската комисия отне правата на две български агенции да управляват еврофондове по програма ФАР с доклада си на 23 юли т.г. Тогава стана ясно, че общата засегната сума е над 600 млн. евро. В доклада на ЕК се казваше, че липсва воля за справяне с финансовите измами в България и че липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност предизвиква сериозна загриженост.

"Ние признаваме, че тези стъпки бяха взети, разглеждайки управлението и контролните системи... както винаги повечето от мерките са само обещания за бъдещи действия и все още не са дали конкретни резултати, заяви говорителката на ЕК, цитиран от Ройтерс.

Надяваме се, че България сега ще вземе незабавно необходимите мерки за подобряването на управлението на фондовете, каза тя на редовния брифинг.

"Това не е най-приятният ден в живота ми. България е пример за икономически успех, тя е един много отдаден и конструктивен член на ЕС.

Но има и друго измерение, което е защитата на интересите на данъкоплатците в съюза, коректното управление на европейските фондове", заяви комисарят по разширяването Оли Рен.

Той отбеляза, че е информирал българските власти за днешното решение по акредитацията на две агенции.

"След внимателен анализ от службите на ЕК със съжаление искам да кажа, че спирането на плащанията остава в сила и че в момента не сме в състояние да възстановим акредитацията на двете агенции.

Признавам, че бяха приети планове за действие и бяха внесени поправки в българското законодателство, но все пак повечето от тези мерки са само обещание за бъдещи действия и не са показали все още конкретни резултати", каза още той.

Според Рен мисии на неговата служба, както и мисии на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), са очертали следните проблемни области при усвояване на европейски фондове в България: прекалено високо равнище на нередности, откриване на нови нередности, риск от политическа намеса, който все още не е очертан напълно от българските власти, както и голям брой продължаващи разследвания на ОЛАФ.

"Ето защо, при отсъствието на повече конкретни резултати и мерки за коригиране, се прецени, че има риск подобни нередности да се случат отново. За да не допуснем това, решихме да вземем тези мерки, за да защитим финансовите интереси на общността , което е задължение на Европейската комисия", отбеляза комисарят.

Той изрази надежда, че България ще вземе необходимите мерки и стъпки за подобряване на управлението и контрола върху използването на европейските фондове.

Днешното решение не е наказание, това е решение, което трябваше да вземем, за да се спазват законите и правилата в Европейския съюз и заради задължението на Европейската комисия да защитава интересите на общността, добави той.

Оли Рен се съгласи, че България губи европейски средства в сложна икономическа обстановка, която заради финансовата криза е тежка за всички страни в ЕС.

Но ако фондовете на ЕС не се използват ефективно и коректно, нашето задължение е да вземем мерки и това е причината за днешното решение, посочи Оли Рен..

Във връзка с останалите 340 млн. евро по линия на ФАР, които вече са договорени, Оли Рен заяви: "След като българските власти покажат, че с взели мерки, замразяването на тези средства може да бъде премахнато. Има правило във финансирането на ЕС, според което може да се използват европейски пари до три години след привършването на една програма.

Това означава, че тези пари могат да се използват до края на 2009 г. В това отношение те не са загубени за България, ако българските власти покажат, че могат да се справят с нередностите".

Решението на Генералната дирекция "Разширяване" на ЕК е разочарование за българските власти, се посочва в становище на вицепремиера Меглена Плугчиева.

През последните шест месеца служителите в двете агенции положиха изключителни усилия, за да могат да отстранят допуснатите през годините слабости и да отговорят на изискванията на ЕК, се казва в текста.

Последната мисия на ЕК в България оцени постигнатия напредък, но явно краткото време от половин година се е оказало недостатъчно, за да се предоставят достатъчно доказателства за възстановяване акредитациите на двете изпълнителни агенции, отнети с решение на ЕК в последния доклад за България от месец юли, добавя министър Плугчиева, според която решението на ГД "Разширяване" е било неочаквано за България и за българската администрация, която е положила огромни усилия и е постигнала добри резултати през последните шест месеца.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 42 минути

От полицията посочват, че по случая се работи

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 1 час

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 4 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 5 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 5 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 6 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 6 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 7 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 7 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 7 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 8 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 8 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 9 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 9 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 9 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 10 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“