0

С есилия Саркози обаче явно се е засегнала от обвинението, че се опитва да открадне триумфа на дългогодишните дипломатически усилия под егидата на ЕС, смята финансовият всекидневник.

Като доказателство за това може да послужи изявлението на Елисейския дворец (Elysee.fr), че първата дама е на хуманитарна мисия.

"Тя беше много разчувствана от случая с българските медици от доста време насам. Много е ангажирана както със съдбата на 500-те деца, така и на медиците.

Когато Никола Саркози й каза, че може да има посредническа роля, тя се съгласи", обясни вчера правителствен представител в Париж по повод втората й визита в джамахирията.

Съдбата на медиците стана част и от предизборната кампания за президентските избори във Франция, припомня "Файненшъл таймс".

Инициативността на френския държавен глава обаче бе разкритикувана от лявата опозиция, която заклейми "глупавата" според тях стратегия на Саркози като опит да се възползва от чужди усилия, допълва вестникът.

Сесилия Саркози започна милосърдна мисия в Либия, а се озова в центъра на спор за ролята й като първа дама на Франция, коментира лондонският в. "Таймс".

Според водещия британски всекидневник намесата й е дошла на деликатен етап от преговорите с либийското правителство, обобщава БГНЕС.

Вестникът припомня критиките срещу нея в Париж - че пътуването й до джамахирията е опит за домогването на Сесилия до водеща позиция.

Тя е бивша манекенка и консултант по комуникации и в най-добрия случай има ограничен опит в международната дипломация, напомня изданието и добавя реакциите по неин адрес в Брюксел - че се опитва да си присвои приноса на ЕС за уреждане на случая.

Политическите съветници на правителството в Париж казват, че Сесилия просто отстоява независимостта на модерната френска жена. С тоалетите си от "Диор" и "Прада", с малката си черна рокля и своеволния си характер тя ще се докаже като популярна първа дама, смятат те.

"Таймс" цитира думите на Никола Саркози, казани пред приятели в нощта на изборите:

Ако харесвате Джаки Кенеди, ще харесате и Сесилия Саркози,

докато френският "Фигаро" я сравнява с покойната лейди Дайана. Британският вестник обаче добавя, че според някои източници еврокомисарката по външните отношения Бенита Фереро-Валднер била вбесена, когато прочела за първата визита на френската президентша в Триполи.

Запитан миналия месец по телевизията каква ще е ролята на съпругата му, френският президент отговори: "Двамата много говорихме за това. Тя ще си помисли", припомня "Ню Йорк таймс".

Американският вестник се позовава на няколко пожелали анонимност европейски и френски представители, според които мисията на г-жа Саркози е била изпълнена с потенциални политически грешни стъпки, които всички те определят като "опасни".

По време на предизборната кампания във Франция тя беше забелязвана рядко и френските медии дори спекулираха, че вероятно не е напускала дома си. Сесилия даже не гласува на втория решителен тур от изборите през май.

От друга страна, като "личен пратеник" на съпруга си, г-жа Саркози има някои предимства пред останалите президентски сътрудници, коментира "Ню Йорк таймс".

Изданието цитира казаното по френската телевизия от секретаря на държавния глава Клод Геан, който я придружи и на първата й визита в Либия: "Кой по-добре може да представи президента на републиката от неговата съпруга? С кого той е по-близък?".

Когато френската преса излови Сесилия да летува с друг мъж

през 2005 г., изглеждаше, че бракът й се разпада - въпреки заявените още тогава амбиции на Никола Саркози да наследи Жак Ширак като стопанин на Елисейския дворец.

Тя ходеше с бизнесмена Ришар Атиас, той излизаше с журналистка, но изневярата им се оказа само глътка въздух след близо две десетилетия съвместен живот.

Междувременно, вече вътрешен министър, той беше обвинен, че се опитва да цензурира нейна биография, която съдържаше подробности за отношенията им. Авторката й Валери Домен беше толкова разгневена, че сравни невисокия на ръст Саркози с Наполеон.

#ADSENSE125#

Излизането на книгата беше предотвратено, но според изтеклата информация ръкописът описвал всекидневните усилия на бъдещия президент да си върне Сесилия, описана като негов главен съветник и ключов компонент от кампанията за Елисейския дворец.

Две години по-късно, месеци преди да навърши 50, Сесилия стоеше до съпруга си в кандидатпрезидентската му битка със Сеголен Роаял.

Той спечели, социалистите претърпяха пореден провал, а съперничката му се раздели с техния лидер, който бе неин дългогодишен партньор и баща на децата й.

Уверена в успеха, Сесилия изобщо не си направи труда да отиде до урните и да подкрепи кандидата на десницата във втория тур, но беше до него в нощта на изборната му победа.

Подобно на него, тя също произхожда от семейството на имигранти (цялото й моминско име е Cécilia Maria Sara Isabel Ciganer-Albeniz) и се шегува, че във вените й

не тече нито капка френска кръв

Неговият баща е унгарец, а нейният - руски евреин, роден в Румъния, който напуска дома си на 13, обикаля Европа без гражданство и на 39 се жени за 18-годишната дъщеря на испански дипломат. Семейството се установява в Париж.

В семейството се раждат три момчета и едва след това на бял свят идва малката Сесилия. Момиченцето има здравословни проблеми и когато е на 13, се налага кардиологична операция.

Завършва католическо училище и междувременно учи пиано. В университета записва право, но не завършва висшето си образование.

Започва работа като модел за най-известните производители на от кутюр, после се занимава с връзки с обществеността и става сътрудничка на депутат, с когото се запознава чрез брат си.

През 1984 г. се омъжва за тв водещия Жак Мартен. Бракосъчетава ги негов приятел - тогавашният кмет на Ньой, най-младият на този пост в страната - Никола Саркози. Той се влюбва в нея и през 1988 г. успява окончателно да покори сърцето й.

Получава развод почти веднага, но Саркози успява да узакони раздялата си с предишната си съпруга едва през 1996 г., а дотогава Сесилия живее с него без брак и носи клеймото "любовницата на кмета".

Двамата се женят едва осем години след началото на връзката им. Когато през 1994 г. го избират за лидер на управляващия Съюз за народно движение (ЮМП), тя става шеф на кабинета му в партийната централа.

От първия си брак тя има две пораснали деца - момичета на 23 и 20 години, а на Саркози ражда син - Луи, който вече е 10-годишен.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 38 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 1 час

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 4 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията