0
С повече памет и добра видеокарта новата ОС работела добре, но дали XP все пак не е по-бърза при същите компоненти? Не винаги, показват нашите подробни тестове

Ние инсталирахме Windows Vista Ultimate на преносими и настолни системи с различни спецификации и различна възраст, след което направихме серия от тестове, за да дадем отговор на някои ключови въпроси относно влиянието на Vista върху производителността. Нашите основни заключения са:
  • Vista най-общо е по-бавна от XP, но се справя по-добре в многозадачен режим при двуядрени системи.
  • Системата ви трябва да има минимум 1 GB системна памет.
  • Aero няма да бави, ако използвате отделна графична карта (не вградена) и достатъчно памет.
  • Приложенията работят бавно при 64-битовата версията на Windows Vista, но добавянето на повече памет помага за скъсяване на дистанцията.

Нашите заключения, разбира се, не са последната дума за производителността на Vista: нещата доста се променят откъм добрата страна, защото само до преди месец-два имахме общо взето само работещи драйвери за видеокартите, а сега вече излезнаха нови по-фино настроени версии, които работят много по-бързо и по-добре от предишните. Разбира се, все още имаме проблем с визуализацията и скоростта на OpenGL игрите (такива като Doom 3 и Quake 4).

Друга забележка: откакто ползваме обновена Vista съвместима версия на Adobe Photoshop и многозадачните тестове от бетаверсията на WorldBench 6, получените резултати не са пряко сравними с тези от XP с WorldBench 5.

 

Производителност: Vista срещу XP

 

Принципно Microsoft винаги твърдят, че са увеличили производителността с всяка нова версия на Windows - но от друга страна, всяка от тях изисква все по-мощна машина, за да работи толкова добре, колкото предходната и версия. Въпреки всичко, нашите първи тестове на Vista показаха доста смесени резултати и едно доста обещаващо развитие. Най-общо, нашите тестови приложения изглеждаха по-бавни във Vista. При доста по-скъп или по-стар хардуер, разликата беше очебийна. Нашите две системи от нисък клас (настолната система на Dell с евтиния 1,8 GHz Sempron 3400+, интегрираната графична карта GeForce 6150L, разчитаща на системната памет, както и вече остарялата ни система, базирана на 3 GHz процесор Pentium 4 и графична карта АTi Radeon 9600 Pro) работеха с Photoshop съответно с 23% и 13% по-бавно, отколкото под Windows XP.

На новите системи историята изглеждаше малко по-сложна. Ние направихме същите тестове на една машина с 2,2 GHz Athlon 64 X2 4200+, екипирана с графична карта GeForce 7600GS, и на друга с 2,4 GHz Intel Core 2 Duo E6600 и графична карта Radeon X1600. Разликата в резултатите на теста с Photoshop беше повече от скромна (7%-8%), но броят на кадрите в играта FarCry отбелязаха драматичен спад.

AMD А64 X2 системата претърпя 25% спад в броя на кадрите от 114 fps, постигнати във Windows XP до 85 fps при Vista, при разделителна способност 1024x768 с изключен AA. A при системата с Intel Core 2 Duo E6600 спадът на броя на кадрите беше 12%. Увеличаването на системната памет до 2 GB не помогна за увеличаване на броя кадри и при двете системи. Игровите тестове са силно зависими от графичните драйвери, обаче резултатите под Vista ще се подобряват с течение на времето, тъй като Ati и Nvidia работят над тях и постоянно ги донастройват.

[pagebreak]

 

Разлика с две ядра

 

От друга страна, ако вие сте инвестирали в многоядрена система, или обмисляте подобен ъпгрейд, то резултатите от нашите многозадачни тестове ще ви насърчат.

В този тест използваме Windows Media Encoder за компресиране на видеофайл във фонов режим, докато през същото време сърфираме в Интернет с Mozila Firefox. И при двете по-горе споменати двуядрени системи тестът вървеше с около 29% и 31% по-бързо съответно при AMD и Intel системата, което означава (както и от Microsoft твърдят), че може би новата OС e по-ефективна отколкото Windows XP при изпълнение на многонишков код.

 

Ролята на паметта

Често ъпгрейдът с нова ОС идва със скрита цена: за да поддържате приемливо ниво на производителност, трябва да увеличите паметта на вашия компютър. Microsoft призовават за най-малко 1 GB оперативна памет за Vista Premium Ready системите, а и нашите тестове показват, че това количество е добра отправна точка. Интерфейсът Aero ще върви и с 512 MB системна памет, но ще трябва да го включите допълнително, защото по подразбиране, ако Vista намери по-малко от 1 GB RАМ, тя се инсталира с изключен интерфейс Aero.

Само за удоволствие направихме няколко сравнителни теста на Vista срещу XP с 512 MB памет на нашите стари машини. Макар че многозадачния тест под Vista не беше много по-бавен, то времето при теста с Photoshop беше почти двойно повече. Изводът: не работете с Vista с по-малко от 1 GB системна памет. Увеличаването до 2 GB увеличи само производителността на нашите тестове на Photoshop. На старата ни P4 система ъпгрейдът до 2 GB памет осигури 10% увеличение на производителността. При двуядрената AMD настолна система увеличението беше повече от скромно (в рамките на 5%), а преносимия компютър на HP с процесор 2 GHz Intel Core 2 Duo T7200 и видеокарта nVidia GeForce Go 7600 получи 21% увеличение на производителността с допълнително добавената памет.

Нашият многозначен тест и броят на кадрите в играта FarCry показаха много малко подобрение с увеличаването на паметта. Както и да е, ние препоръчваме ъпгрейд до 2 GB памет (ако вашият потфейл го позволява разбира се), защото допълнителното количество ще даде база за бъдещо развитие на вашата система.

[pagebreak]

 

64-битовата версия

Нашите тестове на 64-битовата версия на Vista показаха, че най-общо програмите вървят по-бавно спрямо 32-битовата версия, но добавянето на повече RAM памет помага да се стопи разликата. Нашите системи с A64 X2 и Intel Core 2 Duo E6600 с 1 GB инсталирана памет на теста с Photoshop бяха съответно 12% и 25% по-бавни под 64-битовата Windows Vista. След като добавихме на двете системи памет до 2 GB, разликата беше стопена спрямо резултатите на тестовете в 32-битовата Windows Vista.

Разликата в многозадачния тест беше твърде малка (между 4% и 7%), независимо от конфигурацията на обема памет. И нашите игрови тестове показаха същия резултат. Ние не знаем колко често доставчиците на хардуер ще извършват пълния процес по тестване и цифрово подписване на най-новите си драйвери за 64bit Vista, но тези първоначални резултати предполагат, че ако вашата система разполага с достатъчно памет, няма от какво да се притеснявате за производителността при прехода към 64-битов Windows.

С Aero отгоре

Нека да бъдем честни: До голяма степен привлекателността на Vista е свързана с новия крещящ интерфейс на операционната система. Но колко е добър новия изглед, ако забави системата ви така, че да се влачи?

Aero интерфейсът изисква мощен графичен процесор и DirectX 9, Pixel Shader 2.0 и 128MB графична памет. Добрата новина е, че почти всяка система, екипирана със съвременна графична карта, ще има достатъчно мускули, за да стартира приложенията еднакво бързо, независимо дали е включен или изключен Aero интерфейса. Разбира се, ние не препоръчваме да работите с Aero ако имате вградено графично ядро.

Направихме тестове с включен и изключен Aero интерфейс. При изключен Aero не забелязахме почти никакви промени в производителността на двете двуядрени машини при теста за многозадачност и Photoshop. Добавянето на по-мощна графична карта към всяка от двете машини нямаше ефект към производителността на настолните приложения. Ефектът при игровите приложения е толкова по-голям, колкото е по-мощна инсталираната графична карта.

Ако компютърът ви използва вградена видеокарта, ще усетите реално подобрение, ако изключите Aero интерфейса. На нашия тестов преносим компютър Toshiba с 1,66 GHz Core Duo T2300, резултатът от теста на Photoshop беше с 16% по-нисък при включен Aero интерфейс. А при настoлния компютър Dell, базиран на Sempron, разликата беше 6% и интегрираното графично ядро GeForce6150 LE (използващо системната памет) успя да се справи с Aero.

[pagebreak]

 

ReadyBoost

 

Нашите тестове на една друга интригуваща черта на Vista, предизвикаха разочарование. ReadyBoost е новата обещаваща технология, която увеличава производителността на системата, като кешира данни върху USB съвместими устройства, но за съжаление в нашите тестове показа малко намаление на производителността.

Може би тези резултати са повече отражение на специфичните тестове, които проведохме, отколкото на самата технология; вече се разработват тестове, които да разкрият целия потенциал на технологията RadyBoost.

 

Все още е рано

 

Продължава разработката на нови тестове за Vista и ние продължаваме да тестваме системи с Windows Vista, и разбира се ще ви информираме за всички настъпили промени.

Същевременно, ако вие обмисляте модернизация, нашите предварителни тестове показват, че Vista ще бъде чудесен изпълнител на всяка машина снабдена с необходимия графичен хардуер.

Поглеждайки към списъка с нашите тестваните машини, старите двегодишни настолни системи, с 3 GHz P4 и Athlon XP 2 GHz само с едно увеличение на системната памет ще рабтят добре под Vista. A двуядрените настолни системи са най-големия кандидат за модернизиране с Vista.



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 9 минути

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 36 минути

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 3 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 3 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 3 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 4 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 4 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 12 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 13 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 14 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 15 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 17 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 18 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 18 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 19 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 20 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна