0

Режисьорът Георги Михалков предпочита сам да превежда от френски и английски текстовете на пиесите, които поставя. И в най-новия му спектакъл е така - "Паметта на водата" от Шийла Стивънсън в Младежкия театър.

Границите между спомени, настояще и бъдеще, между трагично и комично, между театрално и житейски правдоподобно се размиват в тази черна комедия. Нейната авторка е с награда "Оливие" на името на сър Лорънс Оливие за комедия (2000 г.). Пиесите й се играят в САЩ, Канада и Япония.

Три сестри, три различни характера, три изповеди - на интелектуалката с кариера, на омъжената жена със собствен бизнес и на тази, която все още не е намерила собствена посока, цел и мъж до себе си. Шокираща изповедност, великолепна словесна престрелка, ексцесни емоционални състояния. Три жени (в ролите са Станка Калчева, Мариана Миланова и Ива Караманчева), събрани, за да погребат майка си - повод да се поровят в паметта си и да открият нейното отражение в себе си и в своя живот.

"Много се радвам, че авторката не е поставила нито знак плюс, нито минус пред героите. Тя не осъжда никого", твърди режисьорът малко преди премиерния спектакъл.

Какви са твоите критерии, когато работиш?

- Обичам да работя за публиката, без да й угаждам. За мен една добре разказана история означава да е гледаема. Не казвам от максимално широк кръг, не казвам всички да я харесват - това обикновено е признак на много ниска топка театрален разказ.

Основната ми цел е, какъвто и да е материалът, да го направя комуникативен. Иначе се обезсмисля театъра като изкуство. Затова, каквито и да са историите, каквато и да е моята гледна точка, аз се стремя да я представя четивно. Не е задължително всеки да я приема. Понякога съвсем умишлено търся конфронтация с някакво общоприето обществено клише. За мен театърът в момента се превръща в единствената алтернатива и на киното, и на телевизията. В него започват да влизат все повече хора.

Мисля, че е така, защото там можеш да намериш неща, които не можеш да видиш нито в киното, нито в телевизията.

Какви са те?

- Деветдесет и пет процента от филмите ни представят някаква измислена холивудска реалност. Конкретен пример: наскоро за пръв път бях в съдебна зала и си дадох сметка колко непознато за мен е българското съдопроизводство. В следващия момент се сетих за десетките американски филми, в които съдопроизводството е основен сюжет, затова познавам много по-добре американското съдопроизводство, отколкото българското.

Много аспекти от нашата действителност по някакъв начин се поамериканчват... А виртуалната реалност в главите ни - тази, която се насажда и от киното, и от телевизията, е много далече от реалния ни живот. Като че ли това се превръща в някакво виртуално бягство от реалността.

Не твърдя, че театърът представя всеки път реалността. Но добрият театър е много по-близко до нас, до начина, по който живеем, до онова, което е актуално сега - независимо коя е пиесата. Просто тя се прави в България, от български режисьори, играят български актьори и така неминуемо се придвижва към реалността, в която живеем.

Повече са ти интересни женските персонажи, "женските" пиеси...

- Няма такова правило. Наистина много обичам и на няколко пъти съм правил много женски пиеси - по-рано "Президентките", сега "Животът - това са две жени" (предстои премиера в театър "София" - бел. авт.).

Драматургията дълго време е разказвала един мъжки свят и дори когато основните персонажи са жени, те са жени в един мъжки свят. Напоследък това започна да се променя и слава богу. Но пък и светът се променя, нещата стават по-пропорционални.

Обичам този момент на побесняване, когато се появи хубава женска пиеса - тогава жената влиза с една могъща енергия, стояла дълго в латентно състояние и изчаквала своя момент. Ако успееш да използваш тази енергия, стават чудеса. Това ми се е случвало няколко пъти през живота, включително и с актриси, които са на възраст около 60-те. Взривът е изумителен.

Какво се губи във връзката между поколенията?

- Аз не знам дали нещо се губи в тази връзка. Според мен проблемът е по-глобален. Има една огромна криза в ценностната система и това е в световен мащаб, не само в България. Бих могъл да го свържа и с огромната криза в християнската религия, която много отдавна е престанала да изпълнява функциите си на коректив, на нещо много важно за определяне и на личната, и на обществената, и на националната ценностна система.

За мен това е една много важна дума - ценностна система, там е основната криза. Затова и хората напоследък са толкова непредвидимо различни един от друг. Тези, които успеят по някакво щастливо стечение на обстоятелствата да си създадат ценностна система - те по някакъв начин са смислената и градивната част от обществото.

На останалите нищо не може да помогне - нито медиите, нито киното, за религия въобще не ми се говори. Сещам се за рекламата на последния Big Brother. Днес религията е сведена до това - пикантен фон на някаква празноглава кретения по телевизията.

Защо избра будизма за своя религия?

- Дълги години търсих своята религия и я намерих. Това е. Аз съм от хората, които не могат да съществуват без надличностен коректив.

Като че ли смъртта винаги е повод да погледнем по-отрезвяващо на живота си...

- Според мен големият проблем е начинът, по който гледаш на живота си. Специално в тази пиеса всяка от героините си дава сметка, че всъщност има успешен живот, щом е способна да комуникира по този начин със сестрите си.

След като е способна да забелязва живота, да се вписва в живота, да се включва в живота. Всяка разбира, че животът предстои и че това, което е назад, не е нито толкова лошо, нито толкова кошмарно, нито толкова необратимо. Всяка от тях е запазила енергията си.

Това е представление, в което думата енергия е изключително важна. Тук не се срещат някакви уморени хора, за да споделят умората си. Това е място, момент, в който те се срещат, за да споделят проблемите си, да споделят енергията си и да потърсят заедно някакъв път.

Бистра Дудова
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 32 минути

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 1 час

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 2 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 2 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 3 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 4 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 4 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 4 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 5 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието