0

Н апоследък в цял свят станаха популярни ултрапортативните лаптопи - т.нар. netbook устройства. Те въведоха нови стандарти при работата с мобилни компютри.

На първо място това са умалените им размери и тегло, които позволяват да ги носите навсякъде със себе си. С появата на нетбук устройствата обаче на пазара засили своето присъствие и новият стандарт за твърди дискове - SSD.

Новите SSD (Solid State Disc) устройства са доста по-скъпи от еквивалентните им като капацитет стандартни HDD (Hard Disc Drive). Това обаче не е предизвикано само и единствено от не дотам развитата им технология на производство в момента.

Те имат редица предимства пред досегашните дискове, владеещи пазара. По-големите като капацитет SSD дискове се превръщат в последен ъпгрейд за лаптопите, независимо дали са произведени с тях или пък са добавени като допълнение.

Някои от устройствата от този тип предлагат по-ниска консумация на енергия, по-бърз трансфер на данни и подобрена устойчивост спрямо обикновените твърди дискове, поради липсата на движещи се компоненти в тях.

Накратко SSD технологията се базира на принципа, на който са произведени и обикновените Flash Memory Stick. Това означава, че бихме могли да си представим диска като една голяма по капацитета си флашка.

Не очаквайте обаче да отворите лаптоп с SSD диск и да откриете огромна флашка вътре. Този тип дискове притежава интерфейса на стандартните твърди дискове и има 2,5-инчов формат като по-рядко могат да се срещнат и такива с 1,8-инчов размер.

Тестовете, направени от NoteBookReview.com показват, че всички тествани модели на SSD дискове имат превъзходство в бързината при работа дори над най-бързите лаптоп-дискове, които имат скорост от 7200 оборота в минута.

Тестовете още показват, че скоростта на стандартните дискове спада при придвижване из секциите на диска, когато главите, четейки се насочват от краищата към центъра на устройството, докато новият формат поддържа една и съща скорост на работа, независимо от местонахождението на информацията ви.

И докато обикновените електромеханични дискове в перфектното си състояние могат да позволяват 80MB трансфер на данни в секунда, то Samsung и Intel пускат в продажба дискове, обменящи информация с над 150 и дори 190 мегабайта в секунда.

Друг важен аспект при работата на SSD е бързината, с която диска асоциира файлове и скоростта, с която ги намира. Времето, необходимо на SSD е 0,1 - 0,3 милисекунди, което при стандартен диск е 12-14. Изразено в ежедневна употреба това означава по-бързо зареждане на програми и приложения.

Вече споменахме едно от предимствата на SSD, изразено в липсата на подвижни части. Вместо тънки плочи, въртящи се с бясна скорост, където и най-малкото отклонение може да доведе до повреда, тук са налични тънки флаш модули, които са споени за дъното на диска.

Това означава по-голяма сигурност за потребителите и тяхната информация, когато изпуснат лаптопа си или го използват в среда с наличие на множество вибрации (кола или автобус например). Липсата на подвижни елементи означава, че лаптопът става практически безшумен (като изключим шумът на охлаждащия вентилатор).

Ниската консумация на енергия също е ключов елемент от представянето на Solid State Disc. Тя може да бъде 2 до 3 пъти по-малка в сравнение на тази на стандартен HDD.

Това разбира се, не означава, че ще имате 2-3 пъти по-дълъг живот на батерията (не забравяйте, че в лаптопът има и други компоненти). С новите модели мобилни компютри може да се постигне до 10-20% по-ниска консумация от цялата машина.

Сега нека да поговорим и за негативите от притежаването на SSD диск. На първо място няма как да не споменем цената, която в някои случаи превишава в пъти тази на обикновен твърд диск.

Въпреки че през последната година цените им спаднаха драстично, те все още си остават скъпа придобивка за нашенеца. Докато за 100-200 долара можете да се сдобиете с прилично количество хард диск гигабайти, то цените на SSD са доста по-солени, започващи от 500 долара за по-големите по обем модели.

Напоследък някои компании в САЩ успяха да постигнат цена от около 250 долара за 64-гигабайтов диск, което обаче не е голямо успокоение като се имат предвид гореспоменатите ценови съотношения.

Освен това, обемът на новите дискове, който отстъпва на стандартните, би затруднил хората, които използват Windows Vista, предвид големия инсталационен обем на операционната система.

SSD-устройствата биха били подходящи за хора, които често пътуват и подлагат на "физически стрес" своя лаптоп. Потребителите, които често използват мобилния си компютър за игри или пък за изискващи интензивна работа на твърдия диск програми, също могат да забележат подобрение в работата си.

Като цяло обаче, средностатистическият лаптоп-потребител не би усетил съществена промяна в поведението на системата си. Неслучайно производителите на ултрапортативни мобилни устройства започнаха да предлагат продуктите си и със стандартни твърди дискове - явно пазарът не откликна според очакванията.

Потребителите предпочетоха да доплатят известна сума за по-голям обем дисково пространство, вместо да се чудят как да разширят наличните им 4, 8 или 16 гигабайта SSD базирани нетбуци с големи по обем карти памет, които и без това в повечето случаи се оказaха недостатъчни за хората, притежаващи мини лаптопи и особено за тези, които ги ползват като единствен комптър.

Все пак нека не забравяме, че цифровата фотография и кино буквално "поглъщат" наличната ни памет.

В заключение си остава въпросът дали си струва да си купим подобен диск или лаптоп с тази технология. Това разбира се, всеки трябва да реши сам. Дали да избере бързина и надеждност пред обем и цена, това е индивидуална дилема за всеки.

В крайна сметка вие най-добре знаете какво би отговорило на нуждите и финансовите ви възможности.

Остава ни да се надяваме, че съвсем скоро технологията на производство ще се развие дотолкова, че изборът между двата типа дискове въобще да не бъде актуален така, както днес изглежда въпросът за избора между съвременните флашки и изглеждащите ни толкова архаично дискети, но които само допреди няколко години бяха хегемон в средствата за пренос на дигитална информация.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 31 минути

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Технологии Преди 2 часа

Според американските власти това е било "нормална" практика за компанията

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 11 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 12 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 13 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 14 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 15 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 15 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 16 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 16 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 17 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 18 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 18 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 18 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 19 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 19 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района