0

- Г-н Камов, как ще коментирате несигурната ситуация с нашите медици в Либия, които от два дни очакват окончателното решение на техния случай?

- Точно защото е несигурна, не мога да я коментирам. Никой, дори и най-добрите специалисти не могат да кажат как ще се развият нещата в една затворена система от авторитарен тип. Очевидно, че става дума за сделка и това е единственият начин да се реши проблемът. Дали тази сделка е успешна за българската страна ? това ще покаже развитието на събитията през следващите часове.

- Смятате ли наистина, че днес ще бъден поставен краят на тази драма? Можем ли да очакваме завръщането на сестрите буквално до часове?

- Да, това е напълно възможно. Едната страна вече е удовлетворена, или е в процес на удовлетворяване. Ако се спазват постигнатите договорености, които очевидно са финализирани под някаква форма, би трябвало сестрите да се върнат.

Това е единственият добър изход от тази ситуация. Но не може да бъде направен никакъв коментар, преди да имаме фактите.

- Какво е Вашето и на Политическо движение "Социалдемократи" отношение към обявените след заседанието на Съвета на коалицията в петък промени в правителството?

- Днес предстои да вземем политическо решение по въпроса, което ще предопредели и моето гласуване в парламента утре. Както е известно, досега няколко пъти се случи така, че нашето становище беше противоположно на решенията на парламентарната група на "Коалиция за България" и на управляващия формат.

Аз не гласувах "за" Бюджет 2007, а при Закона за хората с увреждания подкрепихме ветото на президента. Имахме собствено отношение към различни законодателни актове.

Последният случай беше със Закона за местните избори. Нашето предложение беше да се гласува в работен ден. За съжаление, никой не ни обърна внимание. Така че, в момента се чувстваме абсолютно автономни да преценим дали да подкрепим или не предлаганите промени в кабинета.

- По какъв начин негативното ви отношение към Бюджет 2007 може да се прехвърли върху досегашния шеф на бюджетната комисия в парламента и бъдещ икономически министър Петър Димитров?

- Не става дума за прехвърляне на негативи. Ние ще оценим кандидатурата на г-н Димитров в цялост. От ПД "Социалдемократи" представихме своята позиция по въпросите на икономиката и нейното управление на министър Румен Овчаров през февруари миналата година. Подчертавам - февруари 2006г.!

Тогава внесохме 25 страници икономически анализ, подготвен от екип с ръководител доц. Ганчо Ганчев. Там описахме това, което по-късно се случи.

Всички въпроси, повдигнати в този анализ, се оказаха реалности в управлението на отрасъла, в макроикономическата рамка и доведоха до освобождаването на министъра.

Бяха споменати и корупционните практики. И пак никой не ни обърна внимание! Освен това представихме този анализ и пред цялата парламентарна група на "Коалиция за България" на семинара в Несебър отново през февруари 2006 г.

В момента имаме пълната морална и политическа свобода да преценяваме кандидатурата в цялост, без да се влияем от каквото и да е. Но не искам да изпреварвам събитията, нека чуя какво мислят колегите.

- А поддържате ли категоричното си искане за оставка на министъра на земеделието Нихат Кабил, което обявихте заедно с всички народни представители на "Коалиция за България" в Добрич?

- Поддържам това искане. Много пъти съм го напомнял. Не виждам да е отпаднало нито едно от основанията, които ни накараха с колегите да поискаме освобождавенето на министъра.

Напротив, прибавени са още няколко причини за отстраняването на Кабил. Една от тях е забавянето за повече от три месеца на назначаването на директор на фонд "Земеделие".

Отправих питане към министъра на земеделието за причините за това забавяне в Народното събрание. Той ми отговори по начина, по който отговаряше навсякъде в пресата. Сносен отговор нямаше!

Милиони левове бяха загубени. Част от хората, които бяха взели заеми за развитие на своята дейност са на ръба на фалита поради забавените процедури в агенцията.

Вижте, този отрасъл е най-непрозрачният. Това е черна кутия! Само ДПС знае какво се случва в земеделието. Много се съмнявам , че БСП и НДСВ като управляващи в коалицията са на ясно. От структурните фондове в ЕС за земеделие през следващите няколко години са предвидени 46% от всички средства.

Знаете много добре, че има черно на бяло написано, че могат да бъдат отрязани 25 % от тази сума. Това означава, че общата сума на евросубсидиите за България може да бъде намалена с 12%.

Скандални са и практиките на заменки, които на пръв поглед могат да изглеждат законни. Аз съм поставял въпроса, че морски общини като Шабла и Каварна изведнъж се оказаха горски. Стана ясно, че на плажната ивица вместо пясък има дървета...

Всички тези неща са известни на обществото. Вие медиите пишете за тях, но в ДПС се държат така, като че ли нищо не се е случило. Секторът е раздробен, производителността на труда е ниска, материално-техническата база е изключително амортизирана, няма готовност за коопериране...

Какво можем да очакваме от този отрасъл? Не съм чул министър Кабил да постави поне един обществен проблем. Впрочем, той постави проблема за разплащателната агенция.

За да ви докажа, че не съм предубеден, ще припомня, че тогава организирах пресконференция, за да подкрепя министъра и пакета му от законодателни промени. До ден днешен обаче, ние нямаме действаща разплащателна агенция, а това е едно от изричните условия на ЕС.

- По същия начин ли продължават да мислят вашите колеги от добричката листа на "Коалиция за България"?

- Да, те също продължават да стоят зад това искане. Останалите колеги от "Коалиция за България" обаче, не го поддържат.

- Това, че БСП реши да отдели горите в самостоятелна структура извън контрола на ДПС ще спре ли "залесяването" на плажовете в различни морски общини?

- Вижте, ние гласувахме промени в Закона за устройство на територията по този въпрос, които ограничават тези възможности. Но аз нямам колебание относно маниера на управление на ДПС. Докато държат властта на всяка цена...

Отдавна сме си дали оценката за ДПС. Не защото е турска партия. Далече сме от крайните оценки на "Атака", на Волен Сидеров. Ние обсъждаме ДПС като управляваща партия, като философия и като манталитет, като структура, която лично или корпоративно се облагодетелства, която не решава обществени проблеми.Изсичат горите, източват предприятия...

Какво ли не може да се каже около практиката на управление на ДПС, независимо в каква властова конфигурация се намират. В този смисъл, похвално е намерението на г-н Станишев да изземе част от тази област на влияние, каквато са горите.

Достатъчно е човек да попътува малко, за да забележи, че тонове дървесина се извозват незнайно къде... Може би ние ще подкрепим това усилие на министър-председателя.

Реалната власт на ДПС в правителството е по-голяма от определената чрез формулата 8:5:3. В горския сектор ДПС успя да произведе хиляди нови собственици.

- Все едно е дали ще има Агенция по горите, доколкото Ви разбирам?

- Точно така. Какво ще прави тази администрация, след като за седем години, в които ДПС ръководи този сектор, са извършени всички правни и административни действия за осигуряване на интересите им?

Те са създали такъв стегнат и железен обръч в горите, че който и да стане шеф на агенцията, каквато и администрация да се назначи, обръчът от взаимозависимости няма да бъде преодолян. Промените в администрацията няма да доведат до ощетяване на техните интереси.

- Как на този фон изглежда желанието на партията на Доган да привлече под шапката на министерството на земеделието контрола върху качеството в хранително-вкусовата промишленост?

- Това е още едно доказателство, че те няма да излязат губещи от цялата ситуация. Във всички случаи ще искат компенсации за това, че горите няма да са под пряката им власт. ДПС, мисля, са доста спокойни. Могат да си пият кафето спокойно.

- Другата очаквана структурна реформа в управлението е създаването на Агенция за национална сигурност. Ще я подкрепите ли?

- Вероятно ще подкрепим тази промяна. Друг е въпросът доколко Румен Петков ще се съгласи агенцията да бъде напълнена със съдържание и една значителна част от досегашните правомощия на МВР да премине под правомощията на агенцията. Дълбоко се съмнявам, че ще се случи.

- Защо беше забавено взимането на решение за двете структури от съвета на тройната коалиция?

- Защото накърнява статуквото. Всички хора, които са в него, го бранят. Те не искат да се разделят с това положение. Съпротивата и сега, и в бъдеще ще бъде много сериозна.

- Накрая да Ви попитам за вашия коментар като председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО за излизането на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и прякото обвързване на това решение с разполагането на американски бази в България?

- Въпросът е изключително сериозен. Русия е важен фактор в международните отношения. Тя, разбира се, не е част от тази отбранителна система, в която България се включи и не може да има никакви претенции към нас за това.

Аз съм разговарял с руски политици преди приемането ни в НАТО и след това. Задавах им въпроса "Какво друго е предложено на България след разпадането на Варшавския договор?" Никой от тях не можа да ми даде сносен отговор.

Така че, Русия би трябвало да приеме суверенния ни избор, още повече, че вече сме членове на ЕС. Връщане назад е изключено, то е невъзможно.

Ако Русия иска да има добри отношения не само с България, но и с целия ЕС, и със страните в НАТО, желание, което президентът Владимир Путин неведнъж е декларирал, тези факти би трябвало да се приемат и да не се поставят под съмнение.

Що се отнася до оттеглянето на Москва от договора - това не е приятно. Новата ситуация трябва да бъде много внимателно анализирана. Въпросът не е в българската реакция.

България участва в един икономически и един отбранителен съюз - ЕС и НАТО. При всички положения нашата страна ще участва в изработването на становището на тези две структури за ситуацията. Не ми се струва уместно да имаме отделно национално становище.

ЕС и НАТО трябва да говорят като организации еднакво застрашени от евентуално негативно развитие и не дай си Боже от нагнетяване и нарастване на напрежението, такова, каквото съществуваше по време на Студената война.

express.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности