0

Е врокомисията има силен интерес България да се присъедини към ЕС през януари 2007 г., цитират изданията зам.- председателя на Европейската комисия и европейски комисар по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини, който е на двудневно посещение у нас.

Ако до март-април има реални и конкретни резултати в борбата срещу престъпността и корупцията, през май може да очакваме позитивен резултат от страна на Европейската комисия, казал Фратини.

Той оценил положително работата на Министерството на вътрешните работи и постигнатото от "Гранична полиция" във връзка с бъдещата охрана на външната граница ЕС и смята за положителна стъпка създаването на дирекция "Миграция" към МВР.

"Сега" публикува на уводната си страница голяма снимка на еврокомисаря, министъра на правосъдието Георги Петканов, досегашния главен прокурор Никола Филчев и новоизбрания прокурор №1 Борис Велчев.

На снимката в "Дума" до Франко Фратини е премиерът Сергей Станишев, а в "Дневник" - министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

"24 часа" публикува интервю с британската депутатка Луиз Елман. Тя предложи на 17 ноември 2005 г. на британския парламент да блокира членството на България в ЕС заради осъдения във Варна футболен фен Майкъл Шийлдс, припомня изданието.

Загрижена съм заради начина, по който бе осъден Шийлдс, това е свързано
със състоянието на правосъдната ви система, казва Елман.

Тя визира проблеми, които засягат доминирането на обвинението във фазата на разследването и досъдебната част на съдебния процес в България.

В интервю за "Дневник" италианският посланик у нас Джан Батиста Кампаньола предлага на България да се възползва от натрупания опит на Италия в борбата с мафията.

Очакваме бързо приемане на конституционни промени, засягащи отговорността и имунитета на магистратите, казва Кампаньола.

Според него привличането на италианския бизнес ще се подобри с по- ефективна администрация.

Ако започнем да преговаряме за АЕЦ-Козлодуй, рискуваме европейската интеграция въобще, опасява се външният министър Ивайло Калфин.

Пред "Новинар" той казва, че България вече се е подписала за затварянето на трети и четвърти блок и трябва да изпълни ангажимента си.

Свърши ролята на България като "лошо момче", на страната ни вече се гледа като част от семейството и фамилията, категоричен е Калфин.

Германският бизнес е твърдо за приемането на България в Евросъюза на 1 януари 2007 г., заяви председателят на Източната комисия на германската икономика Клаус Манголд на среща с българския премиер Сергей Станишев, предава "Труд".

От посещението на Станишев в Германия "Дневник" акцентира върху думите на премиера, че до края на март се очаква Министерският съвет да одобри специален закон за офсетните сделки.

Днес премиерът ще направи обръщение към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и ще отговаря на въпроси на делегатите, информира "Дума".

Вътрешна политика

Президентите си казват все накрая на мандата, извежда в заглавие на анализ "Сега". Георги Първанов е на път да повтори грешката на предшественика си Петър Стоянов въпреки горчивия опит и размахания пръст, смята всекидневникът.

Единствен стремеж на всеки държавен глава, изкарал един мандат, е да се
разграничи от несполуките на управлението, пише изданието.

Електоралните съображение все ги тласка към "надпартийност" и "независимост".

"Сега" коментира втория годишен икономически доклад, изготвен от експерти и анализатори за президента, доклада за демографската криза, поръчан от Първанов и президентските правомощия.

"Десните закъсняват, Първанов води с 3 хода" - това е заглавието на анализ от подобна тематика в "Стандарт".

"НДСВ ще настоява Симеон да е президент", прави извод "Новинар" като цитира председателя на Парламентарната група на партията Анелия Мингова.

Никога не съм се съмнявала, че НДСВ има достойна, избираема кандидатура за държавен глава в лицето на нейния лидер и бивш премиер Симеон Сакскобургготски, казва тя.

"24 часа" научил, че зам.- председателят на ДСБ Димитър Абаджиев е най-вероятния кандидат, който десницата ще предложи за президент.

ДПС увърта ще подкрепи ли Първанов, констатира "Монитор". ДПС се включи в интригата за предстоящите президентски избори като даде да се разбере, че подкрепата му за Първанов не е сигурна, пише изданието и цитира депутатът от движението Четин Казак: "Рано е да се правят догадки кого ще подкрепим за президент."

Според депутата от Коалиция за България Ясен Пенчев за президент трябва да се гласува само в България. В интервю за "Сега" той казва, че право да гласуват трябва да имат български граждани, които шест месеца без прекъсване са живели в страната в годината преди или на вота.

Това да важи и за местните, и за парламентарните избори, предлага Пенчев.

Сметната палата издирва седем бивши депутати, извежда още "Сега" и посочва, че палатата трябва да връчи акт за глоба на бившите депутати от 39- ото, защото не са подали декларация за имущественото си състояние.

"24 часа" отразява запознанството на новия главен прокурор Борис Велчев с екипа му. Изданието акцентира върху отговора на досегашния прокурор №1 Никола Филчев, че след изтичането на мандата му на 22 февруари ще се подготвя за олимпиада.

"Ще се готвя за олимпиадата, но не в Пекин, а следващата. В моята
категория.", обяснява Филчев.

"За да реализираме успешно националните си приоритети, не трябва да разчитаме само на колективната система за отбрана на НАТО.

Длъжни сме и сами да генерираме сигурност, обяви военният министър Веселин Близнаков, цитиран от "Труд". Той изнесе вчера лекция за приоритетите и предизвикателствата в политиката за сигурност на България през 2006 г.

Дамите да карат казарма три месеца, поискаха вчера 50 националисти, които се готвят през март да учредят партия "Целокупна България", предава "Труд".

Идеята е, като навършат 18г., всички младежи и девойки да бъдат викани на наборна служба.

Ако половината от събраните глоби, налагани от КАТ, остават за общината, кметовете са готови да се заемат с тази дейност, съобщава за "Сега" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Идеята беше лансирана преди дни от шефката на Националната агенция по приходите Мария Мургина след среща с вътрешния министър Румен Петков.

Вестникът посочва становище на депутата от Коалиция за България
и бивш министър на регионалното развитие Костадин Паскалев, който казва, че президентът е длъжен да наложи вето на законопроекта за концесиите.

Общество

Изданията пишат за студеното време. "Сибириада", коментира в чело "Труд" и изброява: русенец почина от студ, два кораба се сблъскаха в Дунав, в Алфатар измериха рекордни минус 18,6 градуса, стотици селища останаха без ток.

"Сега" извежда под глава - "Дървена ваканция за половин България" и пояснява, че температурата в класните стаи е около 10 градуса. Има вероятност първият срок да бъде удължен.

Требич, Мрамор и Кремиковци отхвърлиха предложението на столичния кмет Бойко Борисов да получават 23 млн. лв. на година срещу съгласие за строеж на завод за преработка на отпадъците, информира още изданието.

Италиански депутати бранят работниците в Дупница, коментира "Сега" по повод парламентарно запитване на партия "Рифондационе комуниста" до италианския министър по социалните грижи за условията на труд във фабриката "Еврошуз".

Българският социален министър Емилия Масларова се е срещнала вчера със собственика на обувното предприятие Клаудио Мароки и е дала ултиматум до 5 февруари да бъдат подобрени условията на труд в "Еврошуз", информират всекидневниците.

Парното литна преди мраза, коментира "24 часа" и посочва, че декемврийските сметки са между 40 и 100% по-високи от миналогодишните.

Позовавайки се на данни на пресаташето на "Топлофикация"- София Елизабет Павлова, "24 часа" посочва, че сметки до 50 лв. са платили 28,9% от домакинствата, от 50 до 100 лв. - 34%, а от 100 до 150 лв. - 20,26%.

За четиримата заложници, сред които е българинът Марко Ничев, отвлечени от бунтовници в нигерийския щат Байелса, вестниците пишат, че са живи и в добро здраве.

Това показвала снимка, получена от нигерийските власти.

Ежедневниците отбелязват и 13- ия рожден ден на "Дарик радио".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 8 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 13 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 53 минути

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 54 минути

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 1 час

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 1 час

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 2 часа

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 2 часа

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 2 часа

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна