0

П родължава историята с медиците, този път заради интриги. Такова е водещото заглавие на "Монитор": "Новата драма с медиците". Според пресата имало напрежение между сестрите.

Причините били няколко. Най-напред "Сега" разкрива, че "френски адвокати убеждават медиците да съдят България".

Французи от "Адвокати без граници" убеждават българските медици, които прекараха осем години и половина в либийски затвори, да съдят българската държава за обезщетение.

Вчера медиците и някои от роднините им дадоха противоречиви изявления, а от Холандия д-р Ашраф ал Хаджудж заяви, че започва дело срещу Либия.

"Ашраф иска да съди Кадафи", потвърждава "Дума". Само че той се допитвал до своя адвокат.

Докато според "Сега", позоваващ на Росен Марков, който организира комитет за спасение на сънародниците ни и се явява и техен неформален говорител, всички интриги идвали от Алтит, защото го изгонили "като коте".

Според Марков французинът пристигнал с това предложение още на третия ден след освобождаването на медиците.

Същевременно роднините на Нася Ненова и Валя Червеняшка са по-скоро против подобно дело. Докато синът на Снежана Димитрова - Ивайло Николчевски, обяви, че очакват България да изплати компенсации на медиците за всеки ден престой в затвора.

Именно това последно изявление дава повод на "Труд" да призове: "Стига изнудване".

Младежът хладнокръвно сметна: 35-45 евро на ден, за осем години затвор - над 120 хил. евро на калпак. Иначе дамите щели да си намерят друга държава, която да им предложи по-добри условия за живот.

Време е някой да каже "Стоп" на това публично изнудване! То е унизително и за сестрите, и за страната ни. Вярно е, че медиците ни изстрадаха, че държавата има за какво да бъде укорявана, но в последните 5-6 г. няма българин - заслужил или не, който да е бил така обгрижван от България, както сестрите, настоява "Труд".

И изглежда именно заради това те загубиха реална представа както за стойността на обикновения живот, така и за собственото си присъствие в него.

Заставайки зад тяхната невинност, България им върна свободата, а правителството прави всичко, което е във възможностите му, за тяхното социализиране.

Но обикновените българи не са длъжни да плащат за тях. Стига ни, че опростихме дълга на Либия, изразява позицията си "Труд".

"Саркози пак ще спасява сестрите", твърди "Новинар". Поводът за коментара е изявлението преди дни на френски адвокат, свързан със СПИН-делото, че българските медици ще поискат политическо убежище във Франция заради психологически тормоз.

Самите медици засега отричат подобен сценарий. "Новинар" е съгласен с "Труд", че сестрите наистина преживяват шок от вниманието, с което ги отрупахме всички - медии, политици, знайни и незнайни фирми, трудови колективи, обикновени хора.

Това ухажване, къде пресилено, къде не, роди и негативна реакция в обществото. Време е да оставим медиците на спокойствие, не да ги изоставим, но да спрем да преекспонираме тяхната съдба, защото така само им правим лоша услуга, категоричен е "Новинар".

Защото в противен случай те наистина ще поискат да избягат от България и семейство Саркози отново може да се окаже техен спасител. При посещението си у нас през септември Никола Саркози отново може да ги прибере в президентския самолет и да ги отведе в Париж - далече от ласкателите и от завистниците, които са прегърнали шопската логика "Не сакам на мене да ми е добре, а на Вуте да му е зле."

"Време за успокояване" е озаглавен коментарът на "Монитор". Вестникът критикува властимащите, че две седмици не са казали ясно какво може да се очаква за тези хора в бъдеще и какво не.

Очевидно и никой не смята за нужно да поговори с тях извън прожекторите, да им съобщи какво реално предстои и да тушира осезаемото напрежение. Именно липсата на посока дава повод за истерии, слухове и непремерени изказвания.

Което може да се окаже бомба, предупреждава "Монитор".

По проблема с медиците взима отношение и самият премиер, с когото "24 часа" днес публикува огромно интервю.

Либия искаше кръвен данък, няма заплаха за нашите работници там сега, успокоява Станишев. Министър-председателят коментира прехвърлянето на либийския дълг към България към международния фонд Бенгази като изгоден.

Ако трябва да бъдем откровени, казва той, либийския дълг не е бил обслужван двайсетина години и шансовете за негово връщане не са големи, особено в нормалните му обеми.

Много са въпросите към премиера от страна на "24 часа". Станишев е питан за плоския данък, всъщност това е и заглавието на интервюто: "С плоския данък ще изчезнат заплатите на черно".

И за ДДС - премиерът отхвърля твърденията, че той ще бъде увеличен на 22%.

Относно вечните сравнения с Румъния Станишев е убеден, че дълго ще бъдем най-евтината страна в ЕС. Затова не може да имаме европейски заплати и български цени - нещата вървят успоредно. А също и, че при кризи най-много страдат бедните. Но пък политиката на финансова стабилност е лява и социална.

"24 часа" пита и за агенцията по сигурността, а министър-председателят отговаря - в началото на септември законопроектът ще влезе в Народното събрание. В заключение на този разговор Станишев уверява: "Моят дневен ред не го диктуват ченгета".

От "Дневник" научаваме, че храната в Европа поскъпва. Климатичните аномалии на Стария континент и засилващото се потребление принудили производители в Германия, Франция, Великобритания, Полша, Унгария да вдигнат цената на млечните, месните, хлебните и сладкарските изделия.

Дори вериги хипермаркети, поддържащи години наред ниски цени, сложиха от 1 август нови етикети върху стоките.

По този повод - едно време се казваше "магазин", "дюкян", а сега - "мол", "хипермаркет", "шоп". Това е откъс от коментар в "Монитор", посветен на езика ни и озаглавен "И това ако е лайф!".

Естествено примерите изобилстват. Едно време в училище учехме за страшния данък "десятък". Сега вече другояче се нарича - "плосък данък" са го кръстили.

Едно време се казваше "айдук", "бандит", "крадец", а сега - "криминално проявен бизнесмен". Едно време се казваше "кражба", а сега - приватизация, продължава "Монитор".

Лошото според изданието е, че заедно с думата обаче се променя и същността на понятието.

"Ставаме пощата на Балканите", съобщава "Дума". В София ще идват и тук ще се разпределят писмата, които пътуват за всяка от страните на Балканите.

През септември ще бъде открит Българският разменно-сортировъчен център, в който ще пристигат пратките и писмата за балканския регион и ще се разпределят към различните държави.

Паричен превод от подателя до получателя пък ще отива за 5 минути от края на есента, обяснява "Дума".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 3 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 3 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 5 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 6 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 6 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 6 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 7 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 7 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 8 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 8 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 8 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 9 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 9 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 9 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 9 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко