0

В ластта се потопи в нов мегаскандал, пише в заглавие на челно място в. "Дневник". Докато обявяваше дългоочакваните резултати от проверката на скандала между министъра на икономиката Румен Овчаров и шефа на следствието Ангел Александров, в четвъртък прокуратурата беше застигната от нов грандиозен скандал. Този път в него е замесен и наследеният от времето на Никола Филчев зам. главен прокурор Христо Манчев, както и трите партии от управляващата коалиция, пише в публикацията.

Вестникът публикува копие на огласения от уволнения миналата година шеф на държавния резерв генерал Димитър Димитров протокол от среща на акционери във фирмата "Алтаир" през 2004 г. В него свързваният с бизнеса на ДПС Мирчо Петков-Циганина обяснява на руските си партньори, че заради похарчени 19 млн. лв. за партии, политици и магистрати има финансови затруднения и затова не може да им се издължи в срок.

По думите на Мирчо Петков един министерски пост струва 200 хил. лв., но специално за назначаването на Нихат Кабил и Емел Етем е дал по 1 млн. лв. Също толкова му е струвал и шефският пост на Ангел Александров в следствието.

Според "протокола" ДПС е получило от Мирчо Петков 2.5 млн. лв. за т.нар. сарай на Ахмед Доган в Бояна и 1 млн. лв. през 2004 г. за предизборната кампания. Толкова е взела и БСП, а НДСВ е получило 5000 т дизел.

Пред в. "Труд" Мирчо Петков отрича всичко и обявява документа за фалшификат. Според него в дъното на всичко това стоят бившият му съдружник Андрей Смирнов и бившият шеф на резерва ген. Димитров.

"Пуснаха ценоразпис за министри", е заглавието в "Труд" на първа страница. Вестникът съобщава, че Върховна касационна прокуратура е образувала проверка. Изданието отбелязва, че срещу Мирчо Петков има две дела - за източване на над 200 милиона лева от Държавния резерв, както и за участие в организирана престъпна група. Пред вестника вицепремиерът Емел Етем определя като несъстоятелни обвиненията. Има си органи, които се занимават с това, нека да си направят проверките, допълва тя.

"Нямам дъщеря", казва пред в. "Стандарт", потърсен за коментар, Христо Манчев. Той определя твърденията, че Мирчо Петков му е давал пари като неоснователни и заявява, че ще заведе дела срещу клеветниците. В "Стандарт" темата също е водеща с челно заглавие "Нова афера - 200 бона и си министър".

"Прокуратурата не даде нито един отговор на лавината от въпроси по скандала "Овчаров-Александров", коментира в. "Сега" под заглавие "И пак всички са маскари". За вестника адвокат Ани Крулева, бивш шеф на националното следствие, коментира: "Александров е трън в очите на тъмния бизнес". Атакуват го заради борбата му следствието да оцелее, смята тя.

"Съжалявам както за Боре Велчев, така и за неговия патрон", казва Татяна Дончева, цитирана от "24 часа", по повод огласеното вчера от прокуратурата, че Румен Овчаров и Ангел Александров ще бъдат разследвани. "Приемала съм да се правят услуги в правосъдието - не като нещо редно, но като нещо, което се случва, малко да простиш на някого, малко да замижиш, когато има основания за търсене на отговорност. Но когато някой те тика да правиш престъпници хора, които не са такива, това е много зловещо за една държава", казва Дончева.

"БСП иска да задържи и икономиката, и енергетиката", пише в. "Дневник" по повод вероятните промени в кабинета и очакваното, според публикацията, разделяне на Министерството на икономиката и енергетиката на две министерства.

В. "Труд" публикува коментари на няколко министри за промените в правителството. Не очаквам да бъда сменена от поста, който заемам, не виждам някакво основание и за промяна във формулата на правителството 3:5:8, заявява вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

Промените в кабинета ще бъдат толкова широки, колкото премиерът и съответно лидерите на управляващата коалиция преценят, е коментарът на вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев. Няма какво да питате нас - министрите, това е решение на политическите лидери, това е съвсем нормално, отбелязва Николай Василев. Според министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов формулата няма да се променя, защото разпределението на депутатите в парламента не се променя.

В. "Труд" пише още, че министър Румен Овчаров обикаля софийските райони "като Бенковски с Хвърковатата чета" и търси подкрепа. "Оставката на Овчаров значи да отпишем местните избори", коментира в интервю за в. "Сега" Жельо Бойчев, зам.-председател на столичната организация на БСП. Ходът Румен Овчаров да подава оставка от Градския съвет не е разумен с оглед на по-голямата цел през есента, отбелязва той.

Според седмичника "168 часа" препоръката, дадена от президента Георги Първанов на премиера е, че радикални промени в правителството са повече от наложителни, в противен случай Сергей Станишев може да стане жертва.

"Руски гамбит срещу ДПС и Румен Петков", пише в заглавие в. "Стандарт". В коментар "Война по цигански" вестникът отбелязва, че вътрешните битки в БСП вървят към Пирова победа.

Според в."24 часа" утре премиерът Сергей Станишев ще обяви пред висшето ръководство на БСП какви ще са промените в кабинета. Депутатите Петър Кънев и Петър Димитров били евентуалните наследници на Овчаров в кабинета.

"Пленумът в неделя е последен шанс за Станишев", смята проф. Александър Лилов от БСП. Според него добрият ход на Румен Овчаров е оттегляне от поста, а силният ход на Сергей Станишев е ремонт на кабинета. Резултатите от евровота показаха, че ако БСП не спре одесняването си, може да изчезне от политическата сцена, предупреждава Лилов в интервю за вестник "24 часа".

"Петканов - бягащият пред идващата буря", е заглавие на статия на Велислава Дърева във в. "24 часа". Според нея една от причините министър Георги Петканов да подаде оставка е, че не му се ще премиерът да го уволни за несправяне с работата.

"Идва ли часът на истината в НДСВ", анализира в "Труд" журналистът валерия Велева. Два дни преди конгреса ситуацията в НДСВ е като по Татово време - снишаване. Не е ясно и на чия сметка ще запишат царистите катастрофалния отлив на избиратели в НДСВ и изобщо дали това ще се отчете като загуба, коментира тя и отбелязва тезата на Милен Велчев и Огнян Герджиков - " От изходните 2-3 на сто стигнахме 6 процента".

В. "Стандарт" публикува кратки интервюта с Мартин Димитров и Иван Колчаков от СДС, които застъпват две различни мнения накъде да се ориентира СДС - към Бойко Борисов или към Иван Костов. "Ще вървим стъпка по стъпка към Костов", категоричен е Димитров. Не затваряме вратата и към столичния кмет, допълва той. Според Иван Колчаков обаче "синята стрелка сочи Борисов".

"С работа ще се изхранвам", е озаглавено интервю във в. "Труд" със Стефан Софиянски, депутат от БНС и бивш кмет на София, който обяви, че има намерение да се оттегли от политиката. Нашето поколение политици, което беше начинаещо и започна съвсем от началото, успя, сега като че ли е дошло времето на хора с нови идеи, отбелязва Софиянски.

България може да бъде глобена с 1 милиард долара заради министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, информира от първа страница в. "Труд". Вчера канадската компания "Дънди прешъс металс" обявила, че завежда дело пред международен арбитражен съд заради провала на инвестициите си в България по вина на екоминистъра.

Фирмата щяла да поиска минимум 800 милиона долара обезщетение за блокиране на проекта за разширяване на златния рудник в Челопеч и още 200 милиона долара за отнет бизнес в Крумовград.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 9 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 10 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 11 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 11 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 12 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 12 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 13 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 13 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции