0

П олитическата тема в пресата е 16-ата национална конференция на СДС. Форумът прие нов устав на партията.

Поправка в него изгони Надежда Михайлова и Филип Димитров от заседанията на НИС и разцепи за пореден път членовете на синия съюз, разказва "Стандарт".

Вестникът посочва, че според синият лидер Петър Стоянов никой не гони Надежда Михайлова от СДС, а хората във фракцията й искали да помагат на партията. Това обаче не му попречи с друга промяна в устава да направи "Дясна алтернатива" с лидер Надежда Михайлова нелегитимна, посочва изданието.

В интервю за "24 часа" лидерът на СДС Петър Стоянов коментира, че е нетърпимо в СДС Надежда Михайлова да води паралелна политика.

СДС е партията с най-голяма вътрешнопартийна демокрация, но това не значи, че партията не трябва да има защитни механизми, за да се опази от очевидно нездравословни и дори враждебни действия, заявява той.

В западните партии също изключват саботьорите, допълва той в интервюто си за "Стандарт". Според "Дума" обаче експрезидентът е наложил авторитарен стил в СДС.

Структури на СДС изтичат към сдружението на Борисов, съобщава "Монитор", като посочва, че цели организации и отделни членове на синята партия, недоволни от политиката на ръководството на партията, са се запътили към сдружението на Бойко Борисов ГЕРБ (GERB-bg.org).

Един от примерите, които всекидневникът посочва е, че в Хасково цялата младежка организация на синята партия, начело с лидера й, вече се е записала в организацията на столичния кмет.

В ГЕРБ ме привлякоха личностите - така обяснява предпочитанията си в интервю за "Монитор" кметът на Каварна Цонко Цонев.

В същото време в интервю за "Дневник" Елеонора Николова, член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС заявява, че за сътрудничество с Бойко Борисов партията ще решава по-нататък. ГЕРБ не е мястото, където ще се запишат седесарите, коментира тя.

"Технология на ДПС - корупцията" - под това заглавие на две страници "Монитор" описва как Ахмед Доган е оплел с мрежа от фирми ресурсите на страната.

Странна амнезия обхвана управляващите за изчезналите 600 000 тона пшеница от Държавния резерв - посочва като един от примерите вестникът. Изтъква се, че в основата на разкритата през 2004 г. афера били фирми от
обръча на Доган.

Закон за лобизма трябва да има, заявява пред "Дума" депутатът от Коалиция за България Петър Кънев. Той коментира, че без ясен регламент за връзките между бизнеса и политиката винаги ще има заплаха да избухват скандали.

"Стандарт" информира, че големите хотели в София вече се проверяват под лупа от полицаи и пожарникари заради посещението на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс. Дипломат №1 на Америка пристига в столицата за неформалната среща на външните министри на НАТО на 27 и 28 април, припомня вестникът.

В друг материал се съобщава, че партията на Волен Сидеров готви митинг в деня на откриването на срещата. "Атака" отново ще се опита да ни изложи - този път пред НАТО, коментира всекидневникът.

Възможен е ремонт на кабинета след евродоклада, прогнозира пред "Сега" зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров. Големият ни проблем не е само в извършените престъпления, а и в санкционната политика, казва той.

Свинаров коментира още, че обръчът от фирми кръжи както около
управляващите, така и около опозицията.

Същевременно журналистът Александър Андреев от "Дойче веле" коментира пред "24 часа", че не случайно "Ди велт" сега настъпва София за корупцията.

Никак не бих се изненадал, ако науча, че поне неколцина депутати от Бундестага са си изрязали статията "Одържавена престъпност" в "Ди велт" и педантично са я подредили в папката с надпис "Румъния и България - ратификация на договорите за приемане в ЕС", пише той.

В интервю за "Труд" политологът Огнян Минчев отбелязва, че Европа иска от нас удари по мафията, и допълва, че очаква процеси не само срещу депутати, а и срещу лица от изпълнителната власт.

На друга страница е поместено интервю и с посланика на Ирландия Джефри Кийтинг. Отлагане за ЕС ще ви деморализира, смята той.

Губим 200 000 евро на ден, пише още "Труд" по повод неизградените все още ветеринарни гранични пунктове. Засега страната разполага с един-единствен пункт, отговарящ на изискванията на ЕС и това е "Капитан Андреево", при необходими около осем.

Ако не се справим, товарите ще минават през Гърция и Румъния, а България ще губи по 200 000 евро на ден, отбелязва вестникът. Съобщава се още, че от днес пристига проверка от ЕК за строежите на пунктовете.

Скептиците за Европа се топят със снега, констатира "Стандарт", като се позовава на изследване, осъществено от агенция АФИС. От данните личи, че нивото на подкрепата за европейското членство на България не е спаднала, дори напротив - продължава да расте снаближаването на хипотетичния момент на приемането ни в ЕС, коментира социологът Юрий Асланов.

От анкетираните 1000 пълнолетни българи 72,2% са за членството на страната в ЕС. За сравнение през март това са били 66,8% от запитаните. Изводите са представителни за общественото мнение в страната, посочва вестникът.

България плати най-много за ЕС, заявява министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред "Стандарт". Той казва, че темата за АЕЦ "Козлодуй" е болните за него.

Според Овчаров спирането на III и IV блок на атомната централа ще предизвика сериозни проблеми в региона, защото на практика страната покрива целия дефицит на електроенергия в региона.

Но България е поела ангажимент. Това беше, ако щете, нашата цена завлизането в ЕС, изтъква министър Овчаров.

Депутати ще бранят в Брюксел промените в конституцията, информира "Дневник", който пише, че ЕК ще наеме допълнително експерти по конституционно право, които да оценят промените в основния закон.

Вестникът се позовава на председателя на парламентарната комисия по евроинтеграцията Атанас Папаризов. Експертите щели да се срещнат във вторник в Брюксел с български юристи и депутати, с които ще обсъдят
измененията в конституцията.

Бизнесът ни поиска търговски трибунали, пише "Сега". Бизнесмените в България смятат, че със специфичните междуфирмени спорове трябва да се занимават специални съдилища, посочва изданието.

Цитира се проучване на Българската стопанска камара, според което 68% от участниците се обявяват за създаването на търговски трибунали. От останалите - 18% не одобряват подобна мярка, а другите не могат да преценят.

Анкетата ще бъде представена днес, информира вестникът. Според отчета на БСК над половината фирми в България имат несъбрани вземания, които са просрочени.

Според "Пари" назрява скандал между общините и новите собственици на електроразпределителни дружества.

Става дума за прехвърляне на собственост, пояснява изданието. Отбелязва се, че частните монополисти се отърсват от всички губещи дейности.

"Дунав над критичния праг" - под това заглавие "Труд" съобщава, че река Дунав е повишила още нивото си и е прескочила критичните прагове край Видин, Лом, Оряхово и настъпва към селищата.

Нова приливна вълна се очаквала в средата на седмицата, но според специалисти нямало да бъде фатална. Вестникът пише още, че унгарският посланик у нас Йеньо Фалер ще подари днес във Видин 100 легла, 200 одеяла и пари, които да се използват при евентуално бедствие.

"Стандарт" разказва, че се подготвят пет маршрута за евакуация на хората от града.

Скандалният учен проф. Ричард Лин, който наскоро ни изкара едни от най-тъпите в Европа, показа потресаваща неграмотност, като обяви Букурещ за столица на България пред "Дарик радио", пише"Стандарт". На въпрос знае ли къде е нашата страна, той отговорил, че имаме излаз на Черно море.

А на поканата да посети Букурещ като столица на България професорът въодушевено заявил: "О, това е много мило от ваша страна. За какво ще е посещението? Напишете ми мейл с подробности около целта на срещата ни", предава думите му "Стандарт".

"Той ни обяви за тъпи, а бърка София с Букурещ!", извежда на първа страница "Новинар", като помества и цялото интервю с проф.Лин.

Кралски дизайнер реди букети в Казанлък, оповестява "Стандарт". Любимият дизайнер на холандската кралица Беатрикс показал кака се редят букети пред стотици любители на цветята в Казанлък, разказва изданието.

Дизайнерът Ян Кеа се оказал най-голямата атракция на холандския панаир, който се организира в града на розите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 5 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 6 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 9 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 10 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 11 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 11 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 12 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 12 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 12 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 13 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 13 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 14 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 14 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 15 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите