0

М инистърът на образованието и науката Даниел Вълчев в четвъртък предиобед отново изрази надежда до края на седмицата да приключат както преговорите, така и стачните действия на учителите.

По същото време две шествия с протестиращи учители пристигнаха на площад "Независимост", в близост до сградата на Министерския съвет. Те скандираха "Оставка" и носеха голям лозунг с надпис "Търпението свърши". Над 50 хил. учители бяха на площада, съобщи БГНЕС (виж фотогалерия от днешния национален протестен митинг).

Изненадващо обаче следобед правителствената информационна служба разпространи съобщение, в което се посочва, че при постигнатото в сряда принципно разбирателство за българското правителство остават неясни и непонятни истинските причини, довели до внезапното преобръщане в публичното поведение на някои синдикални лидери снощи, както и представянето на нови искания.

На оперативно съвещание в четвъртък министрите изразиха безпокойството си, че подобно ултимативно поведение не би могло да доведе до конструктивно сближаване на позициите на преговарящите страни, нито до ефективно съгласие и решаване на проблема с учителската стачка, се отбелязва в съобщението.

Министрите са сериозно обезпокоени от опитите протестът в сферата на средното образование да бъде изроден от някои политически среди в стачка
с политически цели. Подобни опасения и подозрения, че съществува "политически сценарий", изразиха публично днес и синдикалисти, участвали във вчерашната среща при министър-председателя.

Правителствената информационна служба информира, че министрите на образованието и науката и на финансите

Даниел Вълчев и Пламен Орешарски днес няма да участват в планираната среща в централата на КТ "Подкрепа"

с представители на единните общински стачни комитети. С тях ще се срещнат експерти от двете министерства, за да ги запознаят с предложението на правителството, постигнатото в сряда принципно съгласие и с професионалните анализи и разчети за постигането му.

В четвъртък сутрин, преди заседанието на кабинета, Даниел Вълчев съобщи, че проектоспоразумението между правителството и синдикатите е готово, но заради новата ситуация и информациите за искане на синдикатите средната заплата за учителите от 1 юли 2008г. да бъде 789 лева е необходимо да се правят нови разчети и да се сближават позиции.

Просветният министър отбеляза, че при вчерашните преговори най-важното е било постигането на споразумение между правителството, синдикатите и учителите за това, че трябва да има промяна в модела на финансирането на системата от 1 януари 2008 г., което означавало, че това, което съществува като вътрешен ресурс, трябва да бъде извадено и което не достига, да бъде осигурено от бюджета.

Стачката продължава,

ако правителството коригира и е съгласно с исканията ни за увеличение на заплатите в целия сектор, ние ще прекратим стачката, каза за БГНЕС Крум Крумов, председател на синдикат Образование към КТ "Подкрепа".

Той обясни, че няма объркване от страна на синдикатите. Ние искаме 770 - 790 лева средна работна заплата за педагогическия персонал и средна работна заплата в системата на образованието като цяло 648 лева, а премиерът Сергей Станишев говореше вчера за 650 лева заплата за педагогическия персонал, заяви Крумов.

Стачното искане за увеличаване със 100% на работните заплати в сферата на образованието касае както педагогическия, така и непедагогическия персонал. Това заяви говорителят на единния стачен комитет Николай Николов.

Стачката продължава и никой от синдикатите няма да подпише споразумение, което не е достигнало до протестиращите, каза Николов. Той посочи, че ефективните стачни действия ще продължат, "докато се пропукат бетонните глави".

Въпреки че стачката продължава вече четири седмици и много от учителите са изтощени, няма да има отстъпване от стачните искания, каза още говорителят на стачния комитет.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви пред журналисти, че се оттегля от преговорите за увеличение на заплатите като допълни, че прави това, защото очевидно няма качествата да повиши тези заплати със 100%.

Вчера са се събирали някакви хора, които са казали, че представляват сериозна част от колегията и че не са склонни да приемат нищо друго освен 100% увеличение на заплатите и всичко друго е предателство, каза Манолов.

Той подозира политически сценарий, в който, по думите му, участват парламентарната опозиция, извънпарламентарната опозиция и част от управляващите партии и заяви, че не иска да участва в него.

Някой иска по нашите гърбове да се изкатери към властта и да я преразпределя, каза вицепрезидентът на КТ "Подкрепа".

В четвъртък, 19-тия ден на стачката, синдикатите организираха

втория национален протестен митинг-шествие

по софийските улици.

Както и при първия национален протест миналия четвъртък, в района на Народното събрание имаше заграждения и стотици полицаи.

От страната на Художествената академия не се допускаше да преминават граждани, а от страната на БАН имаше и коли на Жандармерията.

Председателят на парламента Георги Пирински прие подписка на над 1 млн. и 250 хил. души в подкрепа на исканията на българските учители.

Малко след 14 ч., когато протестиращите вече бяха около сградата на парламента, полицията, цитирана от БГНЕС, уточни, че събралите се са над 75 хил. души.

Преди това протестиращите учители хвърляха книжни лястовици пред входа на парламента. На някои от тях имаше надписи: "Оставка!", "SOS за българското образование", "100 процента на момента", "На Орешарски с любов...", "Учителят живее за едното си красно име". Учителите скандираха "Победа!". На места полицейският кордон бе в две редици.

На преговорите в КТ "Подкрепа" следобед дойде Атанас Кацарчев,

съветник на финансовия министър. В залата освен регионалните представители на стачните комитети от 28-те области на страната и София бяха дошли и много учители.

Атанас Кацарчев обясни, че с въвеждането на единните стандарти парите да вървят след ученика, както е сега в няколко пилотни общини, от 1 януари 2008 г. училищата стават второстепенни бюджетни разпоредители. Това значи, че те се финансират на брой ученици и големите училища ще имат по-голямо финансиране. Училищата с по-малобройни паралелки ще бъдат дофинансирани от общините, а училищата в планинските и полупланински райони ще имат гарантирано финансиране, за да не се закриват тези училища.

Независимо от призивите на някои от учителите, срещата се превърна в продължение на митинга с по-малко хора и Кацарчев не беше изслушан до край, защото повечето от учителите искаха да слушат за проценти и повишаване на заплати, а не това как ще се случи чрез промяна на управлението на финансиране на системата.

Кацарчев напусна срещата и заяви пред журналисти, че той не се сърди на тези реакции, защото всеки е в правото си да участва в диалога или не.

"Днешните преговори бяха демагогия, защото на срещата присъства само един представител на правителството - Атанас Кацарчев", каза Николай Николов, говорител на Единния стачен комитет.

Според него това, че министър-председателят Сергей Станишев е отзовал двамата министри не показва добра държавническа мисъл.

"Стачката продължава и исканията към правителството няма да бъдат подменени", допълни Николов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 5 минути

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 10 минути

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 33 минути

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 35 минути

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 38 минути

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

о

"Коалиция на пудела": Пеевски коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание

България Преди 58 минути

Коментарът на Делян Пеевски четете в следващите редове

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 1 час

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 1 час

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 1 час

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 1 час

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 2 часа

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 2 часа

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

<p>&quot;Силно се надявам на чудо&quot;:&nbsp;Селин Дион откровена за болестта си</p>

Селин Дион разказа откровено за болестта си

Любопитно Преди 2 часа

Дион говори пред френското издание на сп. "Вог"