0

М инистърът на външните работи в оставка Соломон Паси заяви след близо двучасов разпит във военната прокуратура, че ще уведоми президента,
премиера, председателя на парламента и Висшия съдебен съвет за разпитите, на които е призован два дни поред за сделката за сателитна телекомуникационна система за връзка между Министерството на външните работи и посолствата на България по света.

Предния ден Паси беше на разпит в продължение на три часа.

"Този скандал бе иницииран в най-неподходящия политически момент и започна с шпионаж. Това е комично обвинение, което няма да издържи на следствените действия. Зад този скандал има политическа воля и това не изключи той да се трансформира в сексскандал или в скандал за злоупотреби, каза Паси.

Начинът, по който ми се задават въпросите, показва, че има ясна политическа воля, целяща доказване на вина на всяка цена", каза пред журналисти той.

Външният министър в оставка заяви след днешния си разпит още, че не би искал да конкретизира кой точно стои зад този така наречен шпионски
скандал, но със сигурност "това са хора, които не са особени ентусиасти страната ни да бъде член на НАТО и ЕС и техните интереси са засегнати".

Фактът, че се инсинуира "шпионски скандал" срещу външен министър на страна членка на НАТО е доказателство, че нуждаем се от много спешна съдебната реформа, каза Паси. И допълни, че не се нуждае от адвокат,
защото е работил за интересите на страната ни. Въпреки че съм се заклел като депутат и се ползвам с имунитет, аз искам да съдействам на всички институции в тяхната работа, коментира външният министър.

Според него пълната независимост, която осигури Великото народно събрание навремето на съдебната власт, се превърна в пълна безконтролност и именно тя трябва да бъде реформирана сега.

Начинът, по който бях призоваван, действа по-тежко психологически на родителите ми, каза Паси и припомни случаи след 10 ноември 1989 г., когато родителите му го подкрепяли.

Паси заяви, че не е информиран дали други хора ще бъдат викани за разпит, в това число и финансовия министър в оставка Милен Велчев.

Соломон Паси допълни, че не му е връчена призовка за нов разпит.

На 20 юли пресслужбата на Главна прокуратура съобщи, че министрите в оставка Соломон Паси и Милен Велчев ще бъдат разпитани "по подозрения за шпионство и престъпление по служба".

Според официалното съобщение разследването било свързано със създаването на център в Израел за връзки между външно министерство и българските посолства в десетки държави.

Проверявало се дали израелска фирма е извършила митническо престъпление при внос на технически съоръжения в България за около 2 млн. евро.

Сделката с израелската фирма била спряна до приключване на проверката. Ще се проверява и дали при сделката не е ощетена държавата.

Ставаше дума за създаването на център, чрез който по сателитни връзки да се осъществява контакт между МВнР и българските посолства по света. Този център обаче не бил в Израел, а в София, а за доставката на техника е обявена обществена поръчка, която била спечелена от българска фирма.

След първите съобщения за действията на военната прокуратура във вторник Паси затварял телефона, а Велчев изобщо не отговарял.

От МВР заявиха, че не са запознати със случая.

Всъщност аферата беше разкрита от журналиста Велизар Енчев, бивш български посланик в Загреб, във в. "Земя" още през 2004 г.

По указание на Соломон Паси системата била купена от външно министерство, писа и в. "Стандарт".

Шифрованата информация на дипломатическите мисии е "светая светих" на държавността. Част от тази кореспонденция са всички указания на НАТО към България. В нея могат да са данни за подготвян военен удар срещу съседна страна, какъвто в недалечното минало беше случаят с Югославия, писа "Стандарт".

В публикацията се напомняше, че съобщенията между българските посолствата по света се шифроват. Израелската фирма "Гилат" държи софтуера за кодиране, а България няма права над него. Няма и обяснение защо сървърът на системата е в Израел, а не в България, обясни "Стандарт".

Една частна фирма има пълен достъп върху държавните тайни на България. Българското министерство на вътрешните работи има цял институт за разработване на подобна шифровъчна система, категорични бяха специалисти, попитани от "Стандарт".

Имам информация, че наши посланици съветват екипите си да не използват електронната дипломатическа поща за никакви важни информации, заявил за "Стандарт" Велизар Енчев.

Тогава пред репортери Соломон Паси каза: "Доста странно ми се вижда, че чрез пресата ще бъда разпитван за шпионаж".

Той постави въпроса защо точно в деня, в който е бил връчен мандатът за съставяне на правителство, е била направена тази "инсинуация".

В отговор на въпроса: "Смята ли, че това тръгва от левицата?", Паси каза, че със сигурност не тръгва от НДСВ. Сделката е била сключена преди година и прокуратурата е имала време досега да зададе подобни въпроси, допълни Паси.

Той твърдеше, че нашата сателитно-комуникационна система е една от най-напредналите в Европа, а сделката е сключена по Закона за обществените поръчки.

Новият главен секретар на МВнР Димитър Иванов обясни в телефонен разговор с Би Ти Ви на 21 юли, че "договорът и решението за проучване на възможностите за внедряване на сателитна връзка е взето поради оценка за увеличаване на рисковете от срив в системата на комуникации и управление на външното министерство, сигнал за което бяха подобни ситуации в други страни с развита система за управление на кризи, в стремежа да се постигне най-висока надеждност в системата за връзка и управление".

Системата позволява предаване на данни във всякакъв вид и е в състояние да удовлетворява в най-висока степен всички изисквания към
средствата за комуникации, ползвани от външното министерство и другите ведомства, имащи представители в задграничните представителства, обясни новият главен секретар на МВнР.

Той разбрал за действията на Военната прокуратура от писмо, с което е била поискана по спешност информация във връзка с твърдението, че министерството е сключило договор с израелската фирма "Гилат".

Министерството категорично няма никакво отношение с чуждестранна фирма, израелска или някоя друга, подчерта Димитър Иванов.

Имаме единствено договор по смисъла на Закона за обществените поръчки с българската фирма "Транс САТ", обясни той.

След като случаят се разчу, Соломон Паси свика спешно извънреден брифинг, за да каже на журналистите, че по комуникационната система между МВнР и български мисии зад граница се разпространява единствено некласифицирана информация. Той каза къщо, че военната прокуратура няма право да го разпитва.

Паси поясни, че част от съоръженията на системата са монтирани в МВнР, а други са в български посолства. Това било нормална практика.

Нуждата от създаване на надеждна система за комуникация е била осъзната при ударите на 11 септември 2001 г. в САЩ, когато той е бил в Брюксел и от МВнР не са успели да се свържат с него, тъй като всички мобилни комуникации са били блокирани.

Паси каза също, че по сделката с комуникационната система отношенията са между МВнР и фирма "ТРАНСАТ". Кои са нейни подизпълнители, не е наша работа, добави той.

Оказваме пълно съдействие на Военната прокуратура и сме предоставили в минимални срокове цялата информация, с която разполагаме, защото няма какво да крием, посочи Паси.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 14 минути

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 22 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 1 час

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 1 час

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 3 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия