0

С поред президента Георги Първанов основният фактор, който генерира политическа корупция е непрозрачното финансиране на партиите.

По време на дискусията "Реформата на българския политически модел", инициирана от него, Първанов посочи, че няма ефективен контрол за произхода на парите, с които се финансират политическите формации.

Според президента трябва да се прекратят даренията от юридически лица, при всяко дарение да се попълва декларация за произход на средствата и липсата на конфликт на интереси.

Първанов поиска и въвеждането на публичен регистър на социологическите, рекламните, лобистките и пи-ар агенции.

По отношение на реформата в избирателната система той заяви, че въвеждането на мажоритарен елемент не е универсалното лекарство, и посочи, че той не говори за чисто мажоритарна система.

Президентът бе категоричен, че ако има срастване на политиката с бизнеса, затова не е виновен мажоритарният елемент.

Той каза още, че експериментът от евроизборите с преференциалното гласуване е бил несполучлив, тъй като това не е мотивирало достатъчно избирателя. Според Първанов, ако се въведе такава система, битката за гласове ще се прехвърли вътре в партиите. Евродепутатите избирахме по пропорционална система с преференции, като гласоподавателят можеше да подреди сам поредността на имената в избраната от него партийна листа.

Трябва да има ясни, общовалидни и прозрачни правила за учредяване, регистрация и функционирането на политическите сили в България, каза още президентът.

Според него наличието на повече от 380 партии води до изпразване на партиите от реално съдържание и превръщането им в маска на корпоративни и бизнес-интереси, както и в инструмент за групово или личностно забогатяване.

Такъв плурализъм не е необходим, допълни Първанов като същевременно отбеляза, че изкуственото преформатиране и насилствената консолидация на политическото пространство също не са приемливи.

Стабилна европейска демокрация не може да се дължи на други субекти, освен на политическите партии,

подчерта премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, който също участва в дискусията.

Той посочи, че са необходими решения в целия комплекс от мерки като първата стъпка са промените в Закона за политическите партии.

В БСП върви активна работа за разглеждане на различни модели за подобряване на избирателната система. Важно е да не се допусне нестабилност в следващия парламент, изтъкна Станишев.

Той посочи, че пазарът на реклама и медийният пазар тласкат партиите да харчат повече пари. "Нужни са сериозни промени тук, да има равни условия, за да се избегне купуването на гласове. При условие, че има достатъчно финансиране от държавата за политическите партии", каза Станишев.

Избирателният закон да се промени и

да се разреши на кметовете да бъдат и партийни лидери

поиска столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

След като президент и премиер могат да са партийни лидери, защо кметът да не може, запита Борисов.

Той настоя за актуализиране на избирателните списъци и изваждане на мъртвите души от тях.

Бойко Борисов предложи още партийните клубове в общински помещения да се освободят и да се дадат на пенсионери.

Той подкрепи президента и премира в искането им за увеличаване на държавното финансиране на политическите партии.

Според НДСВ

основният проблем на всички партии е търговията с гласове,

каза председателят на парламентарната група на партията Пламен Моллов. Той посочи, че за НДСВ тази дискусия е закъсняла, а промените в изборното законодателство е трябвало да бъдат приети една година преди провеждането на изборите.

Политическото представителство на партиите трябва да се организира така, че да не може партиите фантоми да са представителни за част от обществото, каза Моллов.

Той припомни, че НДСВ е за въвеждане на задължително гласуване, но по темата първо трябва да се проведе референдум. Друго решение, за да излязат хората да гласуват, според Моллов, е въвеждане на данъчно облекчение за гласоподавателите, които са упражнили правото си на глас.

За задължителното гласуване се обяви и лидерът на ССД Стефан софиянски. Според него то ще даде равнопоставеност между избирателите в правото им на глас.

Софиянски заяви, че не бива да има притеснения дали това ще е демократично и даде за пример страни като Гърция и Белгия. Като демократична партия ССД е за мажоритарния вот с минимум 31 мажоритарно избрани депутати, отбеляза още Софиянски.

Според него мандатите в парламента трябва да бъдат намалени от 240 на 150.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също се обяви за задължителното гласуване, за въвеждане принципа на уседналост, за образователен ценз, както и намаляване на законовия праг на гласуването до 16 години.

ДПС е на категоричната позиция че промените в изборното законодателство и за политическите партии трябва да са факт до 15 или до 30 октомври,

защото през пролетта вече ще е късно, заяви зам.-председателят на движението Лютви Местан.

По думите му, не търпи отлагане въпросът за финансирането на политическите партии, като общата отговорност е гарантиране на пълна прозрачност.

По повод предложението на БСП за увеличаването три пъти на държавната субсидия за партиите, Местан заяви, че ДПС приема това предложение, само ако то се съчетае с редица други изменения на закона за политическите партии, с които да излязат на светло всички начини за финансиране на партиите.

Много е важно, да се следва принципът политическото представителство да съответства на волята на избирателите, каза още Местан.

Той посочи още, че ДПС ще даде своя принос за активизирането на преговорите за промени в избирателната система.

Опасна тенденция е чрез промени в правилата да се постигне служебна победа,

предупреди лидерът на "Атака" Волен сидеров като посочи, че този, който е на власт, не трябва да променя изборните правила. По думите му не е важно кой как гласува, а кой брои бюлетините.

Присъстваме в рекламна акция на президента, чрез която трябва да се внуши на хората, че ще се реши нов политически модел, каза Сидеров. Според него политическият модел се определя от идеите, програмните намерения и тяхното изпълнение, не от избирателната система.

Волен Сидеров отбеляза, че не са посочени негативите от мажоритарния вот, които според него трябва да се изговорят преди да има референдум.

По повод репликата на Сидеров Георги Първанов каза, че ще бъде много лошо, ако каквото и да се говори, управляващите си решат, каквото са си наумили.

СДС ще отстоява идеята за преференциални листи,

но с много нисък или без праг на преференциите, обяви депутатът от СДС Надежда Михайлова. Според нея въвеждането на преференциите на евроизборите е свършило своята работа, отчитането на гласовете е показало, че на места хората са проявили интерес и една нова политическа практика е намерила разбиране.

Преференциалното гласуване дава възможност да се даде оценка на всеки един от кандидатите в рамките на партийна листа, посочи Михайлова. Според нея друго предимство на тази система е състезателното или конкурентното начало и това, че моментът с водача на листата вече губи своя смисъл, тъй като гласоподавателите подреждат листата.

ДСБ е за повишаване на санкциите за купуване на гласове,

вкл. и в Наказателния кодекс, и минималната глоба да бъде 100 хил. каза зам.-председателят на партията Екатерина Михайлова. От ДСБ предлагат да се отнемат гласове от политическата партия, когато се установи купуване на гласове, за да не се свеждат санкциите само до изпълнителя на политическата поръчка.

Михайлова посочи, че подкрепят и предложението да се предотврати участието на партията в следващ вид избор, ако е установено купуване на гласове.

ДСБ настоява да се възстанови практиката на граждански наблюдатели на изборния процес.

ДСБ сме за многопартийната демокрация и за това сме привърженици на пропорционалната система, каза Екатерина Михайлова и допълни, че трябва да се направят сериозни усилия за въвеждане не на символичен, а на реален мажоритарен избор вътре в пропорционалната система.

Нормално е публичното финансиране на партиите да е от 70 до 80% от необходимите им разходи,

каза по време на дискусията председателят на Сметната палата Валери Димитров. Може да има и частно финансиране, но трябва да се помисли за таван на даренията и въобще на средствата, които партията може да получава от частно финансиране, посочи той.

Според Валери Димитров субсидиите за политическите партии трябва да бъдат увеличени многократно. По думите му едно е да си финансово зависим от данъкоплатеца, а друго - от мощни спонсори, които "след това се превръщат във фактически кредитори на партиите, изискващи връщане на кредита чрез властови услуги, което е много по-рисково и по-опасно".

В момента Сметната палата прави одити и контролът е последващ - само върху документирани приходи и разходи. Контрол върху фактически приходи и разходи на партиите не съществува и Сметната палата няма правомощия за такъв, обясни председателят на институцията.

Промените в политическия модел трябва да бъдат възможни и достатъчни, не бива да има радикална промяна, бе мнението на експерта по изборно законодателство проф. Михаил Константинов. Той апелира парламентарно представените партии да зададат политическите си параметри на промяната до края на този месец.

Лидерът на БНД Николай Свинаров предложи да започне дебат за свикване на Велико народно събрание. Николай Камов подкрепи идеята за задължителен вот, за нов избирателен кодекс, за въвеждане на мажоритарен елемент и за приемане на мерки срещу купуването на гласове.

Янаки Стоилов от БСП посочи, че трябва първо да се постигне разбирателство за това кои са причините за намаляване на доверието към политическите партии. Според него те са социален резултат от прехода, увеличаване на корпоративната зависимост на партиите, както и бюрократизирането на вътрешнопартийния живот. Без вътрешно реформиране на партиите не може да има реформа на политическия модел, смята Стоилов.

В заключение държавният глава отбеляза, че има стесняване на подкрепата за мажоритарност в избирателната система и движение към преференциално гласуване.

Партиите, които имат какво да покажат на политическия пазар, няма да загубят от включването на мажоритарност в изборите, посочи Първанов. Това, от което се опасявам, е, че следващият парламент, създаден на базата евентуално на преференциалната система, може да бъде блокиран от невъзможността да се формира правителство на основата на солидно, работещо, ефективно, динамично мнозинство, каза президентът.

Той отбеляза, че очаква предложенията за промени в изборното законодателство да бъдат внесени в парламента до края на октомври.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 17 минути

Нека да видим програмата на ГЕРБ и ще говорим, допълни той

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 21 минути

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 2 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 2 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 2 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 3 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 3 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 3 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 4 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 4 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 4 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 5 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 5 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 5 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 6 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар