0

Повече от десет дни продължава скандалът в МВР. И в БСП се чуха гласове за оставката на вътрешния министър Румен Петков.

Премиерът и лидер на социалистите заяви, че политически чадъри и паравани няма да има за никого, правителството ще търси отговорност от всеки, който е нарушил закона или е действал неправомерно, независимо от поста.

Събитията коментира социологът Юрий Асланов, който е и член на Висшия съвет на БСП.

- Как ще коментирате появата на вътрешния министър в разработка на службите с прякор Запалка?

- Ако има такава разработка, това е много тъжно. Това доказва, че специалните служби системно са нарушавали закона. Защото чак сега в лицето на новата и трудно прохождаща структура - Държавна агенция "Национална сигурност", се появи възможност по законен ред и вътрешният министър, без да е уведомен, да бъде разработван.

- Вътрешният министър се е срещал с т.нар. дупнишки владетели братя Галеви. Допустимо ли е политическа фигура да се среща с "оперативно интересни лица"?

- Никой не отрича, че такава среща е имало, но не е ясен нито нейният предмет, нито в какво качество са били тези лица. Досега имаше няколко прецедента, един от които при правителството на Любен Беров, когато вътрешният министър общуваше с известните и набедени от медиите за организирани престъпни групировки легално.

Вторият случай беше, когато Богомил Бонев дори покани в кабинета си част от тях, за да може да каже, че държавата ще им пречи да извършват незаконна дейност.

Сигурен съм, че тази среща не е била с престъпни намерения. Не е била с цел това, което се подозира от всички - да се разменят някакви пари за финансиране на БСП.

- За подобно финансиране обаче намекна членът на Висшия съвет на БСП и бивш кмет на Дупница Първан Дангов.

- Да, чух. Поставям в скоби личното му отношение към вътрешния министър, защото той не е единственият с подобно отношение. В същото време той изтърва една фраза - "В Дупница няма партии, има братя Галеви", следователно няма и БСП.

Проблемът с братя Галеви не е отсега, а от периода, в който той стана кмет. В предизборната кампания, когато той беше избран за кмет, опонентът му от СДС използваше същия аргумент срещу него - че той е кандидат на мафията, а не на БСП.

- Изненада ли е за вас, че Алексей Петров се оказа секретен сътрудник на службите?

- Да, но за мен е изненада всяка поява на секретен сътрудник. Не е редно имената на агентите да се появяват в печата. Ако е вярно, че той е секретен сътрудник, много лошо е, че беше осветен, защото това е лош знак към всичко онова, което службите ще се опитват да правят.

Посланието, което той публично отправи, тълкувам като послание към Бойко Борисов - ако не въздържи Ваньо Танов от продължение на публичната акция, чорапът ще се разплете и ще стигне до Борисов.

Ако има такова нещо и ние не го знаем, това означава, че проблемът е много дълбок и опира до всички публични легитимни власти, до всички партии.

Имаме интерес да се случи това, което премиерът заяви, че иска да направи - кризата да се използва за начало на оздравителен процес и да се отреже с нож влиянието на тази паралелна власт, която се преплита във всички други власти.

- Коя е тази паралелна власт?

- Това е съюз между бизнес групи от сивия сектор, които успяват да проникнат в институциите и в партиите не само за да корумпират системата, но и за да задържат статуквото на престъпната си власт. Тя неизбежно съпътства всяко общество, което не е намерило баланса между институциите. Нямаме интерес тази власт да е най-силната.

- И какъв е ходът на премиера?

- Това, което той прави - посочи пътя. Също така все още има неизхабен морален ресурс на доверие към главния прокурор, който трябва да се използва, както и позитивно отношение към ДАНС.

Очевидно е, че много хора, чиито интереси са засегнати, ще пречат на това. Съвсем неотдавна правителството - повече под външен натиск, отколкото по убеждение, но все пак прояви воля и прекрати безмитната търговия по сухопътните граници, която беше доказан източник на контрабанда.

Когато има контрабанда, тя неизбежно се трансформира и във влияние върху институции и партии - не само в МВР. Има ли пари, които се разхождат в найлонови пликчета напред-назад, те стигат до партиите и институциите, участват в корупцията и разврата на политическата система.

- Оздравителният процес, за който говори премиерът, минава ли през отстраняването на Румен Петков?

- Премиерът трябва да вземе такова решение пред лицето на неоспорими факти, а не под въздействие на емоции или медийни публикации. За оставката на Румен Петков не мога да кажа, това е въпрос на негова лична нагласа.

Но не мисля, че случващото се автоматично трябва да се превръща в политическо действие, защото пък утре, ако се окаже, че е нямало основание, се дава лош сигнал за това, че легитимната власт е много лесна плячка на паралелната.

Миналата година премиерът действа по този начин, но за Румен Овчаров до момента не е събрано нито едно доказателство за твърденията, които се употребиха по този повод. Не мисля, че сега трябва да се действа по този начин.

- Според Татяна Дончева обаче, ако Румен Петков остане, ще падне правителството.

- За мен не е фатално правителството да падне и БСП да загуби следващите избори. Фаталното е, ако не се прави нищо, за да се ограничат действията на паралелната власт. Дончева греши - отстраняването на Румен Петков няма да помогне.

- А подкрепяте ли тезата, че ако си отиде Румен Петков, ще си отиде и правителството?

- Не.

- Как тълкувате посланието на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу? Той се скара...

- Не. Той декларира подкрепа за избраната от премиера посока на действия.

- Премиерът заяви, че няма да има политически чадър над никого, а в този скандал около името на Румен Петков се появиха доста въпросителни.

- С това послание премиерът каза, че ще действа пред лицето на фактите, когато бъдат събрани.

- Готов ли е Станишев да се освободи от Румен Петков?

- Сигурен съм, че ако фактите му позволят, той няма да се поколебае. Но съм сигурен, че за да го казва, в момента той не е убеден.

- Ако Петков бъде отстранен, какво ще се случи в ръководството на БСП?

- Едва ли отстраняването на такава ключова фигура за БСП може да повлияе положително на процесите в БСП.

Не бих желал да съм на мястото на премиера в този момент, но ми се струва, че той все пак има здрави нерви и след по-трезв анализ ще вземе решение, изчислявайки последствията от него в поредността на приоритетите - за държавата, за партията и за себе си.

И ако някои от решенията, които са в полза на държавата, увреждат интересите на БСП или неговите, той няма да се поколебае да ги вземе.

- А той сам ли ще вземе решението или съветът на коалицията?

- Предварителните сигнали са, че лидерите на коалиционните партньори ще му дадат свобода този път сам да вземе решението.

- Това означава ли, че при Румен Овчаров не е било така?

- Мисля, че тогава действието на премиера предварително е било съгласувано.

- От кого зависи дали чорапът ще се разплете докрай?

- В най-голяма степен от министър-председателя. Разбира се, и от президента, но той не може пряко да се намесва в този процес, но най-малкото може да започне разговори между партиите - управляващи и опозиционни, в Консултативния съвет по национална сигурност.

Той трябва да инициира този разговор с всички, защото в тази ситуация едва ли може да има по-малко виновни и невинни. Всички трябва да поемат отговорност.

Между политическите сили трябва да се изработи консенсус, че ние така ще действаме и няма да пречим на това нещо независимо кой е на власт.

- Какви ще бъдат последствията от кризата в МВР за БСП и управляващата коалиция?

- БСП и коалицията временно ще понесат загуби от случващото се, дори вече ги понасят. Но ако продължат силно с действията си и извършат реформи на спецслужбите и на системата за сигурност, ако укрепят институциите и изрежат раковите образувания, които се опитват да проникнат в тях, в дългосрочен план това ще донесе дивиденти и на БСП, и на партньорите.

dnevnik.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 1 час

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 1 час

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 2 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 2 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 2 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 2 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 2 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Защо ядем агнешко на Великден
Ексклузивно

Защо ядем агнешко на Великден

Любопитно Преди 3 часа

Откъде е тръгнала традицията и защо именно то се е превърнало в символ на великденската трапеза

Обрат с времето: Слънцето се показва на Възкресение

Обрат с времето: Слънцето се показва на Възкресение

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 12 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 13 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 13 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 14 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 14 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 15 часа

ГСДП е партията на канцлера