0

"Избираме кметове на 28 октомври", съобщава в. "Труд", като се позовава на соцдепутати.

В работната група на червените, която пише проектозакона за местния вот, още спорят дали да има преференция - т.е. избирателят да може да пренарежда партийната листа, както бе на изборите за евродепутати. Червените поддържат и старата си идея районните кметове в София, Пловдив и Варна да се избират пряко.

Социалистите лансират идеята за кмет и общинари да гласуват само хората, които имат регистрация в съответния град поне от 10 месеца, отбелязва изданието.

Въпреки заканите си да се пребори с изборния туризъм, БСП отново се готви да внесе в парламента половинчати мерки срещу практиката за организирано превозване на гласоподаватели до урните, пише в. "Дневник".

Проект на социалистите за промени в Закона за местните избори предвиждал и при този вот да се въведе принципът за уседналост, като право да бъдат дописани в избирателните списъци да получават само гражданите, които могат да докажат настоящ адрес в съответното населено място най-малко от 10 месеца.

Причината за въвеждане на ограничението са зачестилите в последните месеци случаи на масова регистрация на сезонни работници като жители в морските общини. Целта на това "преселение" е да се осигурят повече гласове за нароилите се бизнес формации, които се борят, за да вкарат общински съветници в апетитните общини, коментирал депутат от левицата за "Дневник".

Ако бъде приета, мярката би трябвало да удари и ДПС. От движението неофициално признавали, че обичайно използват законовата възможност за гласуване на друго място, като превозват част от избирателите си от общините с висока подкрепа да дадат вота си в други с по-малко поддръжници.

От ДПС са отказали да коментират предложените поправки в закона и са посочили, че възнамеряват скоро да поискат от Конституционния съд да се произнесе дали правото на гласуване може да бъде ограничавано чрез въвеждането на принципа на уседналост. Останалите парламентарни партии са се обявили "за" уседналостта с мотива, че за кмет и общински съветници трябва да гласуват само хората, които живеят в съответната община.

"Лидерите на БСП, НДСВ и ДПС бистрили ремонта в кабинета", пише "Труд". Според източници на вестника Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, вече са разговаряли за промените във властта.

Вчера в парламентарните кулоари най-обсъжданата тема бяха рокадите на заместник-министри. Възможно е в освободения от Корнелия Нинова стол на заместник в икономиката да седне сегашният заместник-министър на отбраната Спас Панчев. Неговото място на заместник на Веселин Близнаков щял да заеме соцдепутатът юрист Пламен Ранчев, отбелязва "Труд".

И от ДПС, и от НДСВ признавали, че тримата лидери ще решат първо какви да са структурните промени в кабинета. Последната дума за промените щял да има премиерът.

Според друга публикация в "Труд" в политическите среди вървял слух, че ДПС иска да сложи свой човек за просветен министър, на мястото на Даниел Вълчев, срещу отказ от Министерството на околната среда и водите. Източници от ДПС и НДСВ обаче опровергали това. За овакантения пост на министър на икономиката и енергетиката имало четирима кандидати - депутатите от левицата Петър Кънев, Петър Димитров, Добромир Гущеров и зам.-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски.

"Станишев вече е с тежка отговорност за резултатите на БСП", отбелязва в интервю за "24 часа" Янаки Стоилов, депутат, член на ВС на БСП, един от лидерите на лявото крило в соцпартията. Според него БСП трябва да насочи своето внимание към хората на труда и към тези групи от населението, които не могат да постигнат сами решение на своите проблеми.

Така БСП може да възстанови своя статус на сила, която представлява преобладаващата част от средните слоеве и бедните хора в България. Местните избори идват във втората половина на парламентарния мандат и резултатите от тях до голяма степен ще отговорят на въпроса дали сегашното управление ще завърши успешно, казва Янаки Стоилов.

"НДСВ пак гласува с опозицията, този път за парите на болниците", отбелязва "Труд". Депутатите от НДСВ вчера гласуваха заедно с опозицията за предложението университетските болници да получават пари и от държавата, освен от здравната каса.

Промяната в Закона за лечебните заведения е внесена от човека на ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов, доц. Борислав Китов от БНС и д-р Ваньо Шарков от СДС. Въпреки подкрепата на жълтите обаче промяната в закона не мина, тъй като останалите от тройната коалиция - БСП и ДПС, бяха против, отбелязва изданието.

"Трима конституционни съдии са били агенти на ДС", съобщава "Сега". В публикацията се припомня, че тримата - Георги Марков, Димитър Гочев и Тодор Тодоров, през 1997 г. гласуваха да не се разкриват доносниците с картончета. Марков реагира с категоричното твърдение, че не е сътрудничил на ДС по никакъв начин и не е подписвал никакъв документ. Той припомни, че има решение на КС, което потвърждава, че има качества за конституционен съдия. Гочев пък обясни, че е бил привикван в службите заради контактите му с английски професор, но не е давал сведения за нито един български гражданин, отбелязва изданието.

"Незабавно трябва да се пресекат исканията за по-високи заплати", заявява министърът на държаваната администрация Николай Василев в интервю за "Сега". Той казва, че в НДСВ принципно споделят идеята, че трябва да бъдат пресечени всички искания за увеличаване на доходите в публичната сфера тази година.

"За да няма верига от искания, не трябваше да има никакви предложения от самото начало. Може да има увеличение на заплатите при съкращения на бройките. Това го предвидихме в съответното постановление за държавната администрация през пролетта. Сега всеки министър, който съкращава щатове, може да увеличава заплатите на останалите", подчертава Василев.

"Има пари за учители, лекари, че и за горските", твърди политологът Евгений Дайнов в анализ в "24 часа". Според него учителите биха имали двойно по-големи заплати, ако правителството въведе конкуренция в системата и извади на светло онези милиарди, които родителите дават под масата.

Лекарите също биха имали с пъти по-големи заплати, ако управляващите
благоволят да проведат реформата, както тя е разписана отпреди две правителства. Нека парите следват пациента и нещата ще си отидат на мястото, пише Дайнов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 6 минути

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 9 минути

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 1 час

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 1 час

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 1 час

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 2 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 2 часа

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 2 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни