0

Ходите ли все още на кино?

Ако да, сигурно сте забелязали как през последните години в София останаха реално само три масови кина - "Мултиплекс" и двете "Арени". Вярно, общо салоните са около 40, но все пак локациите са само три. Или, ако перифразираме поговорката Овцете изядоха хората се стига до Мултиплексите изядоха стария киносалон. Не че някой тъжи за тесните и скърцащи седалки в овехтялата и прашна зала. Това, което вече се случи в София и тепърва ще се случва в провинцията, е всъщност изражение на една глобална тенденция, променила начина на гледане на филми в Европа. (Помните ли филма "Ново кино "Парадизо"). Но при настъплението на модерните технологии отмирането на мултиплекса може би също е само въпрос на време. Преди това обаче в София ще се появи поне още един - във все още строящия се мол, а вероятно няколко ще бъдат изградени и в провинцията.

 

В София краят на стария киносалон

излезе на бял свят със закриването на няколко големи кина - "Изток", "Сердика", "Европа палас", в средата на 2004 г. Сградите на повечето от тях пустеят и до днес. Кино "Левски", модифицирано като малък мултиплекс с три салона, издържа още няколко месеца, но после и то хлопна кепенците. Тихомълком закритите "Глобус" и "Ново кино "Славейков" се превърнаха в магазини на "Александра видео" и на веригата "Мултирама", а "Витоша" - в книжарница "Хеликон". Същевременно "Александра груп холдинг", която стои зад "Арена", планира изграждане на такива кина във всички големи градове на страната. Подробности засега не се знаят. Предполага се, че първата провинциална "Арена" ще бъде построена във Варна.

 

В момента в Пловдив работят осем кина заедно с лятното. Незначителна част от тях са останали отпреди реституцията през 90-те години като "Фламинго синема", което е общинска собственост и е дадено на концесия. Пак общинско и отдадено на концесия, бившето "Христо Смирненски" е реконструираното лятно кино "Орфей". От общинските киносалони, запазили своята функция, остава и кино "Космос". Кино "Христо Ботев", намиращо се в сграда от 1894 г., беше превърнато в луксозния център "Екселсиор". На пъпа на Пловдив бившето "Балкан" вече е бинго зала. Други две кина станаха дискотеки - "Тракия" и "Въстаник". Същевременно в Дома на техниката в края на 90-те години беше открито долби стереокино "Лъки синема", друго заработи в младежкия дом "Спектър". Долби стерео е и FASE - първото новопостроено кино в Пловдив от 30 години насам. В Пета палата на Панаирното градче пък се намира кино "Европа", което прожектира само европейски филми. Говори се, че софийската "Арена" възнамерява да стъпи с два киносалона в Пловдив.

 

Реално Бургас остана без кина през последните години.

"Пиргос арт", която приватизира "Кинефикация", запази само част от централното кино "Септември", а останалата превърна в бинго зала и заведения за хранене. На мястото на кино "Родина" пък вече има голям и луксозен търговски обект. Второто работещо кино в Бургас - "Тракия", е собственост на "Александра филмс". Лятното кино в града беше превърнато в сгради с офиси и ресторанти.

 

В Русе от предишните осем зимни и едно лятно кино

в момента работят два киносалона. По думите на управителя на кино "Интим", собственост на дружеството, наследник на "Кинефикация", Свилен Кръстев ситуацията е адекватна на изискванията на пазара. Кино "Роял" е собственост на фирма "Магик". Салонът побира 427 зрители, но рядко има повече от 40-50, съобщиха от компанията собственик. На мястото на някогашното лятно кино "Аврора" сега се издигат

кооперации с жилища и офиси В бинго зала е превърнато друго старо русенско кино - "Одеон". Киното в Дома на културата също не функционира, а шивашки компании ползват някогашното "Здравец".

 

Само едно действащо кино има в момента във Велико Търново.

Това е т.нар. малка зала в комплекс "Полтава", която разполага със 150 места. Голямата зала в "Полтава" е трудна за поддържане със 720-те си места, не може да се отоплява и въобще не е рентабилно да я отварям, твърди Иван Спиридонов, управител на дружество "Търнов филм", което стопанисва киносалоните от 1997 г. Заради различни спънки с години се забави планираното изграждане на още една малка зала с 50 места в комплекса, в която да се представят само европейски филми, обяснява управителят на "Търнов филм". Вече две години огромна дупка зее на мястото на култовата за великотърновци сграда на "Модерен театър", в която се е помещавал един от големите киносалони в града. Красивата постройка с фризове, богата декорация и огромни сводести прозорци била вдигната през 1901 г. След приватизация киносалонът става собственост на "Юнайтед синема", откъдето обещават изграждането на мултиплекс. Това обаче не се осъществява. В бинго зала и впоследствие в търговски център е превърнато и друго популярно местно кино - в читалище "Искра". Очаквам сериозна конкуренция на кино "Арена", което възнамерява да отвори два салона в новостроящ се търговски комплекс в града, признава Спиридонов.

 

През 70-те години в Шумен е имало седем киносалона и едно лятно кино.

В момента има само две - "Херсон" и "Култура", собственост на "Шумен филм" ЕООД, приемник на РМД "Шумен филм", който купи бившата "Кинефикация" през 1999 г. "Херсон" разполага с около 800 места и поддържането му е трудно. Собствениците му са "изобретили" специална "зимна" кабина с около 50 стола, поставена в центъра на залата и отоплявана с калорифери. Зрителите гледат големия екран през стъкло. През лятото кабината се демонтира. Голяма площ от комплекса се дава под наем на десетина собственици на магазини за козметика, дрехи, бельо, обувки, книги, бижута и др. Според управителя на "Шумен филм" Юлиан Генчев са принудени да се издържат от наеми, тъй като приходите от прожекциите са не повече от хиляда лева на месец. Въпреки че цените на билетите са не повече от 2 лева, посетителите са малко. Другото работещо кино е разполагало с две зали - голяма и камерна. Голямата е продадена преди години на Обединена божия църква, а сега функционира само малката с около 250 места. Свободната площ от комплекса се дава под наем на търговци.

 

Поне от 15 години в кината "Добрич" и "Родина" в добруджанския град

не са прожектирани филми. Старите киносалони в центъра на града, всеки с по две зали, отдавна са превърнати в търговски сгради. Вместо билети в "Добрич" се продава бяла техника. Сградата на "Родина" е обособена на магазинчета и офиси. По данни на предишния собственик на "Добрич" Румен Чамурлийски, раздържавил чрез фирма "Добрич филм" имота, сградата е с 800 седящи места и разгъната застроена площ над 2 дка. Приватизаторите са я продали на "Тръст" ООД и новите собственици използват терена за борса. Другият имот -"Родина", е бил изваден от активите на "Добрич филм" и продаден на софийска фирма.

 

От някогашните три кина в Пазарджик

нито едно вече не е работи. Киноманите посещават новооткритото "Лъки синема". Удовлетворени реституционни претенции към бившите киносалони ОФ и "Устрем" ги превърнаха още през 2000 г. съответно в бинго зала и денс клуб "Ларго". Бившето кино "Млада гвардия", а впоследствие кино "Култура", беше приватизирано от "Мултиплекс Пазарджик" ООД, но в него не се развива кинодейност. Салонът е заключен, а сградата - занемарена. Работят единствено отдадените под наем помещения: две кафенета, ксерокс, телефонна кабина, фотостудио и два магазина за дрехи. За неизпълнение на приватизационната програма през 2004 г. по образувано дело Агенцията за следприватизационен контрол е наложила запор върху дяловете, придобити по време на приватизацията.

 

След дългогодишни спорове около приватизацията на бившето държавно предприятие

"Кинефикация" в Плевен

остана само едно кино - "Галактика". То се помещава в някогашната конгресна зала на бившия партиен дом. Преди промените в Плевен работеха четири кина, собственост на "Кинефикация". След ликвидацията на социалистическата верига за киноразпространение през 90-те години бяха регистрирани две дружества близнаци "Плевенфилм", всяко от което претендираше да наследи активите на държавното предприятие. По-късно стана ясно, че голямата борба е за богатия пай от продажбата и отдаването под наем на недвижимите имот. Съдебните дела доведоха до ликвидацията на едно от дружествата. След ликвидацията и другото помещение, и видеоклубът към него бяха продадени за магазин и работилница за велосипеди. Сградата на кино "Москва" в центъра на града работи като кафене. Кино "Смирненски" беше върнато на бившите собственици, които впоследствие го продадоха на "Главболгарстрой" и сега на на мястото й се строи модерен бизнес център. Наскоро компанията "Аладин" заяви намерение да построи мол-център в Плевен, където ще бъде изградена и модерно оборудвана кинозала.

 

Четири киносалона и две летни кина работеха във Видин до 1991 г. Най-голямото и най-добре оборудвано кино "Дружба" в средата на 90-те години беше приватизирано от РМД и група физически лица. Веднага след това РМД-то отдаде прилежащите помещения под наем за магазини. Закрит е действащият минисалон за прожекция на филми от видеокасети. Филми се прожектират все по-рядко, за да спрат окончателно след две години. В началото на миналата година друга фирма купи целия комплекс и в момента киното работи под името "Никра" с по пет прожекции всеки ден. Оборудването е на прилично ниво, а салонът е отоплен. Заглавията не са много стари. Въпреки това повече от 10-20 души рядко се събират на прожекция. Останалите кина спряха работа окончателно.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Семеен скандал: - Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Даниел Лорер

Лорер: Новината, че България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол, показва, че нашите нужди са разбрани от ЕК

България Преди 52 минути

"Зарадвах се на тази новина, доколкото показва, че твърдата позиция на България в защита на европейските правила показва страната ни като стабилен партньор и нашите нужди са разбрани от ЕК", заяви Лорер

Проверка на МВР и ДАНС на ГКПП "Капитан Андреево"

Проверка на МВР и ДАНС на ГКПП "Капитан Андреево"

България Преди 1 час

Проверява се конкретен случай на камион, който още преди седмица е минал границата, но документите му са подадени едва сега

Непал

Непалски пътнически самолет изчезна с 22 души на борда

Свят Преди 2 часа

На борда е имало трима членове на екипажа и 19 пасажери

Станислав Тодоров

КЕВР е готова да въведе блок тарифи за тока и водата

България Преди 3 часа

"Готови сме, ако Народното събрание (НС) ни гласува това правомощие, да въведем блок тарифи - до определено количество ток, вода да се плаща по една тарифа, над нея - цената да бъде по-висока", обясни председателят на КЕВР

Украински бежанци в Слънчев бряг бяха преместени с автобуси от един хотел в друг, 23 май.

Украински бежанци от Варна масово отказаха да бъдат извозени към вътрешността на страната

България Преди 3 часа

От 250 украински бежанци, едва пет от тях са заявили желание да бъдат извозени към държавни бази, заяви Благомир Коцев

.

9 идеи за забавление на деца по време на път

Любопитно Преди 5 часа

Дългите пътувания с кола с деца никога не са били лесни, но нуждата от постоянна стимулация сякаш нараства с всяко поколение

Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Получих заплахи заради COVID-19

Теми в развитие Преди 5 часа

"Вчера и онзи ден получих от няколко граждани заплахи, че ако продължа да заплашвам населението и да говоря неща, които, цитирам "сама си измислям субварианти на коронавируса", всичко това щяло да свърши много лошо", каза специалистът

Голям пожар изпепели покрива на бивш ресторант в София

Голям пожар изпепели покрива на бивш ресторант в София

България Преди 6 часа

Огънят е пламнал в бивш ресторант на улица "Иван Асен II", близо до Румънското посолство

<p>Къде ще има гръмотевични бури и градушки</p>

Опасно време: Къде ще има гръмотевични бури и градушки

България Преди 7 часа

НИМХ издаде предупредителен жълт код за опасно време за 14 области на страната

<p>Най-шокиращите медицински състояния</p>

5 странни медицински състояния, за които никога не сте чували

Любопитно Преди 7 часа

Това са синдроми, които вероятно не познавате

Вануату обяви климатично извънредно положение

Вануату обяви климатично извънредно положение

Свят Преди 16 часа

План за 1,2 млрд. долара ще смекчава последиците от климатичните промени

Подоляк: Споразумение с Русия е безмислено

Подоляк: Споразумение с Русия е безмислено

Свят Преди 17 часа

Съветникът на Зеленски: Единственият начин да бъде спряна руската инвазия е чрез военна сила

Европол е разтревожен за оръжията в Украйна

Европол е разтревожен за оръжията в Украйна

Свят Преди 18 часа

Европол вече наблюдава за пътувания на известни терористи и екстремисти между Украйна и ЕС

Путин предупреди Германия и Франция

Путин предупреди Германия и Франция

Свят Преди 19 часа

Той е провел телефонен разговор с Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Борисов: Така няма как да влезем в еврозоната

Борисов: Така няма как да влезем в еврозоната

България Преди 21 часа

Според лидера на ГЕРБ актуализацията на бюджета с нови заеми е популистки ход