0

М атурата по български език и литература, на която днес се явиха около 75 хиляди зрелостници, е една от темите в днешните вестници. Първата от 43 г. всеобща матура не затрудни завършващите, информира "24 часа".

"Труд" пък прави следвана равносметка от задължителния зрелостен изпит - няколко пияни, една родилка, доста успали се и една правописна грешка. В един от въпросите на теста думата "загадка" била написана с "т" от авторите на теста. Причината била техническа.

"Матури за шампиони", коментира "Стандарт". Строгата секретност заплаши да удари в земята акцията на ДАНС по залавянето на митничарските евро на Калотина, пише вестникът. Само дето абитуриенти и учители излязоха по-хитри и от митничари и след всички предохранителни мерки на матурата все пак се преписваше, констатира изданието.

"Емири искат наши болници", е челното заглавие на "Труд", изведено от интервю във вестника със здравния министър д-р Евгений Желев. Емири от Персийския залив искат да купят наши болници, интересът им е много сериозен, съобщава Желев. Задокеански инвеститори също искали да станат собственици на български здравни заведения.

Преди това обаче трябва да се приемат промени в приватизационния закон, за да падне наложеният мораториум върху продажбата а болници, припомня "Труд". Според д-р Желев промените ще бъдат гласувани още до края на лятната сесия на парламента. "Разработваме система за следене на рушвети", е озаглавено интервюто с Желев. Той уточнява, че следенето ще стане с контрол и с нов медицински инспекторат.

"Сметната палата прикрива партиите", е челното заглавие на "Монитор". Сметната палата е единственият орган, който има право да контролира реалните приходи и реалните разходи на политическите партии, тя обаче се занимава само с фризираните отчети, които те представят, смята Венцислав Димитров, икономически съветник на президента.

Според него с просто око се вижда, че изхарчените по време на предизборните кампании суми, които партиите декларират, не съответстват на реалните средства, дадени за изявите им.

"Краят на "Синия лов на вещици", е озаглавен материал в "Монитор", написан от бившия депутат от СДС Илия Петров. Според него единственият начин да се реши кризата вдясно е Иван Костов, лидер на ДСБ, да остане извън парламента. Да видим колко ще издържи, защото май си въобразява, че даже да остане сам, пак може да прави политика, пише Петров.

"Съдът отмени по-високия данък за коли в София", пише "Сега". Административният съд в София отменил като незаконосъобразна тази част от наредбата на Столичната община за определяне на местните данъци, свързана с размера на данъка за различните видове коли. Столичният кмет Бойко Борисов е заявил намерение решението да бъде обжалвано.

"Етичните кодекси за магистратите не работят", заявява пред "Сега" магистратът Цони Цонев. Тези етични кодекси не са лошо подготвени, но в тях няма механизми, които да ги направят работещи документи, обяснява той. Цонев информира, че напредва работата по проекта за общ етичен кодекс. Сред предложенията са да бъдат създадени етични комисии в окръжните структури в органите на съдебната власт.

"Въпреки редуцирането ВВС ще изпълнят своите задачи", декларира пред "Българска армия" ген.-лейт. Симеон Симеонов, командващ военновъздушните сили. Той припомня, че ВВС редуцираха личния си състав с над 28.2 на сто и това със сигурност ще повиши натовареността във всекидневната дейност.

"Стандарт" посвещава челния си материал на заменките в армията. Военните във Варна са били ужилени с милиони, след като са сменили стара гарнизонна фурна на пъпа на морската столица за 7 апартамента в покрайнините на София и един в Бургас, а малко по-късно инвеститорът направил от пекарната цял тузарски квартал, посочва изданието.

"Всеки ден чаках да ме арестуват - като крепостна съм в Африка", разказва в интервю за "24 часа" Веска Меджидиева от т.нар. кръг "Орион", която бе оправдана и по второто дело срещу нея за обсебване на 78.7 млн. стари лева от набирателната сметка на Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ). Тя заявява, че, откакто е започнала да се занимава с частен бизнес, никога не е подписвала документ с невярно съдържание, нито е подправяла подписа на друг човек и винаги е работила , спазвайки стриктно законите.

"Нямам куфарче, което да побира 4.5 милиона долара", коментира Меджидиева пред "Стандарт". Никой не е източвал БЗПБ, банкта не е била във фалит никога, заявява тя. По думите й е имало съдебно решение, според което някои акционери, без дори да се посочва кои, са с недобре оформени документи за акционерно участие.

"Труд" продължава темата с интервю с адвоката на Меджидиева Илиян Василев. "Меджидиева ще се върне в България", сигурен е той. Кой ще плаща обезщетение за нелепите обвинения, пита адвокатът.Според бившия главен прокурор Иван Татарчев, цитиран от вестника, обаче оправдаването на Меджидиева е гавра с правосъдието.

"Сивата икономика създава култура на безнаказаност", коментира пред "Дневник" Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него най-важна в борбата със сивия сектор е реформата в контролната система.

"Спираме приватизацията на пет общински дружества", казва пред "Класа" общинският съветник от ГЕРБ Данаил Кирилов. Той информира още, че предстои да се вземе решение за приватизацията на "Софийски имоти".

"Хотелиерите да инвестират във вътрешността на страната", препоръчва пред "Пари" Петя Славова, председател на Съюза на българската туристическа индустрия. Значителна част от туристическите ресурси на България са именно във вътрешността на страната, но задължителна предпоставка са инвестиции в инфраструктура и пътища, посочва тя.

"ЧЕЗ разду прогнозните сметки за ток в София", пише "Сега" в челния си материал. Това дава възможност на компанията да прибира авансово пари, които после ще върне без лихва, коментира вестникът. "Цената на тока у нас ще се повишава още", прогнозира пред "Класа" Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум.

Влияние върху това според него ще окаже и това, че ЕС има планове да направи 100 процента безотпадна технология при работата на ТЕЦ-овете, което означава, че трябва да се подготвим да плащаме много.

"Европа ни пускала до дни парите по САПАРД", съобщава "Труд". Той се позовава на изказване на директора на Държавния фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков пред 37-ия конгрес на Земеделския народен съюз. "Одитът на Европейската комисия по програма САПАРД приключи успешно и до дни парите за земеделие трябва да бъдат отпуснати", казал Тадаръков. Става дума за над 400 млн. лева, които са 40 процента от общия бюджет на САПАРД.

Според друг материал в "Труд" "Брюксел търси начин да отреже еврофондовете за България". На семинар за престъпността на Балканите късно в четвъртък еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви, че въпросът да спре ли важната европейска финансова помощ за България трябва да се разгледа, ако проблемите с престъпността и корупцията в страната са "енденемични" (тоест трайно присъщи), припомня "Труд".

За първи път ЕК , макар и условно, свързва проблема с престъпността и корупцията с отпускането на финансовата помощ от ЕС, досега официалната линия на Брюксел беше, че от лош доклад може да последва най-много предпазна клауза в правосъдието и вътрешните работи, която не засяга еврофондове, коментира изданието.

"Рокадите в митниците са коз пред Брюксел", казва пред "Стандарт" евродепутатът Филиз Хюсменова. Хюсменова е убедена, че докладът на ЕК следващия месец ще е обективен и ще отрази всички усилия на България да спази поетите ангажименти по договора й за присъединяване. За европейските ни партньори е важно доколко са пресечени корупционните практики, доколко правомерно са усвоени средствата по еврофондовете, намаляла ли е организираната престъпност, посочва евродепутатът.

Очаквам докладът да бъде критичен, защото, за съжаление, резултатите от действията ни не са много отчетливи, допълва тя.

"Ще ни освободи ли Брюксел от българско робство", пита "Сега" в материал в приложението "Наблюдател". Две трети от българите одобряват натиска на ЕС към българските власти, според проучване на "Алфа рисърч", което означава, че България очаква Брюксел да я освободи от българско робство, коментира авторът.

Любопитно е дали натискът този път ще се окаже достатъчно ефективен, за да принуди българското общество да си признае неща, които усърдно крие от себе си, посочва той.

"Европа ни учи да пестим бензина", пише "24 часа". Преди седмица Европейската комисия обяви план за въвеждане на нов тип по-икономични гуми, а сега даде старт на кампания, която популяризира в 29 държави 10 начина за намаляване разхода на гориво. Сред тях са например да не се набиват рязко спирачки, да не се шофира при отворени прозорци, както и да не се пуска климатика.

"Повелители на мухите", е озаглавен анализ в "24 часа" с автор журналистката Велислава Дърева. На какво учим децата всеки ден - че другият не е личност, а нищожество, пречка, противник, който трябва да бъде разбит, че животът не е ценност, а само игра и шоу, че жестокостта е средство, а насилието - норма, пише Дърева. Тя прави паралел с книгата "Повелителят на мухите". Там, на острова, децата убиват деца, убиват Саймън, момчето, което носи духовността, и Прасчо - този, който носи познанието, припомня авторът. Според нейното сравнение сме превърнали нашите деца в повелители на мухите и в паднали ангели.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Слънчево изригване спря радиокомуникациите

Технологии Преди 9 минути

Райони в тихия океан останаха за кратко без покритие

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 6 часа

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Протести парализираха транспорта в Гърция

Протести парализираха транспорта в Гърция

Свят Преди 10 часа

Работниците в сектора се отзоваха на призива на най-големите синдикати

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 11 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 12 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 12 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 13 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 13 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 15 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 15 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 15 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 15 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 15 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 16 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 16 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 16 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура