0

С лухове в интернет циркулират непрекъснато и дори интелигентни хора вярват в неща, които нямат нищо общо с истината. По тази причина IDG.BG обобщава 15 от най-известните технологични митове и се опитва да разбере кои от тях са истина и кои лъжа.

За да се онагледи изследването, всеки мит е оценяван по петобална скала (детектор на лъжата), като с 1 са отбелязани истинските, а с 5 - напълно фалшивите. Дано тази класация ще ви направи по-малко доверчиви към легендите в интернет, свързани с високите технологии.

Мит №1. Когато сваляте файлове от Р2Р мрежа, от американската филмова асоциация (MPAA) или музикално-издателската индустрия в САЩ (RIAA) ще знаят кой сте вие

Детектор на лъжата - 2,5

Звучи в стила на романа "1984" от Джордж Оруел: "Ако сваляте филми, гледате телевизия или играете игри в P2P мрежи, файловете, които сваляте, ще бъдат свързани с вашия IP адрес", казва говорителката на MPAA Елизабет Калтман.

Но в BayTSP, които наблюдават мрежите за споделяне на файлове, подобни на BitTorrent и eDonkey, не са толкова уверени в това.

Когато компанията контролира тези услуги за различни клиенти, тя действително може да получи информация за IP адреса, дата и часа на сваленото съдържание, името на файла и информация за интернет доставчика - но само за изтегляне на голямо съдържание.

"Ако файлът е достатъчно голям - филм или софтуер (за разлика от единична песен), лесно можем да идентифицираме потребителя - казва говорителят на BayTSP Джим Грахам. - Няма 100 % гаранция, но е много вероятно. Ние не следим всеки потребител, който сваля файлове от Мрежата."

Връзката между IP адреса и физическото име и адрес също не е сигурна. Обикновено адвокатите на звукозаписната и филмовата индустрия получават достъп до интернет доставчиците и университетите с твърдения, че нарушават авторските права. И изискват от тях да идентифицират клиентите си по IP адрес - но не всички се съгласяват.

Има и други предизвикателства. Питър Екърсли от Electronic Frontier Foundation (EFF) казва, че използването на анонимни IP мрежи или анонимни прокси сървъри (сайтове или сървъри, които ви позволяват да скриете своя IP адрес, когато сърфирате в интернет), или включването посредством Wi-Fi връзка може да направи много трудно проследяването на вашата самоличност.

Забалежете, че макар и да ползвате динамични IP адреси чрез DHCP, това няма да ви защити. Интернет доставчиците имат запис кой какъв IP адрес е използвал в определено време и ако те пожелаят и предадат информацията, може да се окажете притиснат до стената.

Мит №2. Когато използвате неоригинални мастила за вашия принтер, губите гаранцията

Детектор на лъжата - 5,0

Това е пълна лъжа. Според "Canon", "Epson" и "Lexmark" когато използвате мастилени касети на друга компания или пълните отново старите, гаранцията не се губи (но според тестовете на "PC World" не носи и добри резултати).

Изключение от правилото е, когато мастилото създаде проблеми на самия принтер. Говорителят на Epson Черил Тейлър оприличава това на гаранцията от 100 хил. км за гумите на вашата кола.

"Гумата на вашата кола има гаранция в рамките на нейния пробег - казва той. - Ако обвивката на гумата дефектира преди нейния гаранционен пробег, дефектът се покрива от гаранцията. Но ако вие сцепите гумата на висок бордюр или остър камък, това не се покрива от гаранцията."

Мит №3. Когато пишете URL на ръка в браузъра, сте предпазени от фишинг атаки

Детектор на лъжата - 3,0

Сигурният начин да бъде открадната вашата самоличност е като кликнете на линк във фишинг мейл и въведете лична информация. Но когато напишете www.epay.bg в браузъра, няма гаранция, че сте неуязвим.

Според председателя на Anti-Phishing Working Group Дейв Джийвънс тук се крият две заплахи.

Първата е фарминг, или DNS отравяне, коeто препречва пътя на URL и го препраща към лъжливи сайтове. Досега най-голямото количество фарминг атаки беше през февруари, когато цел бяха уебстраници на 50 големи финансови институции.

Джийвънс казва, че единствената защита срещу фарминг атаките е да се напише или направи бърза препратка през https защитена връзка (вместо да се използва стандартния протокол http), тъй като целта на фарминг атаките са финансови страници на големи институции.

Все пак обаче вие също трябва да сте нащрек от предупреждения на вашия браузър, че сертификатите са ви невалидни, в случай че фарминг атаката е много дълбока.

Втората опасност е зловреден код, който може да постигне същия ефект като на фишинг, като презапише вашия хост файл (Hosts) - познато като хайджек. Тук обаче има начин да се защитите от това, казва Фред Фелман, шеф на маркетинга на "MarkMonitor", които доставят зашита на над 500 фирми.

Според него ако държите винаги обновена вашата система и включени вашата защитна стена и антивирусна програма, драстично ще намалите риска да сте следващата жертва. Програми като Spybot Search & Destroy или WinPatrol ще ви помогнат да си защитите хост файла.

Мит №4. Google намира всичко в интернет и дори вашите лични данни

Детектор на лъжата - 4,0

Чувството понякога, че Google пипа с невидими пръсти и намира всичко, което поискате, реално не е вярно.

"Google ще намери всичко в Мрежата само ако има връзка на друга страница, сочеща към това - отбелязва главният редактор на "Search Engine Land" Дани Съливан. - Ако искате вашата информация да не е достъпна, изобщо не я качвайте в интернет или я защитете с парола. Google не търси във файлове, защитени с пароли."

Можете също така да попречите на търсещите ботове на Google да индексира вашата страница - следвайте инструкциите на Google Webmaster Central. Ако страницата вече е прихваната, ще изисква време, докато резултатите се премахнат от кеша на Google.

Въпросът е как да премахнете личната си информация от Google, ако тя е на сайт, който не е под ваш контрол. Попитайте собственика на сайта дали може да премахне страницата или да блокира индексирането от Google.

Ако ви откажат и сайтът съдържа ценна информация, например авторски материали или номера на банкови сметки, можете да помолите Google да премахне тази информация от своите индекси.

Друг начин е да използвате услугите на сайтове подобни на ReputationDefender, които премахват неточни, неудобни или неприятни материали за вас срещу 30 долара - гаранция за това обаче няма.

Мит №5. Вие сте напълно защитен, когато купувате нещо от eBay

Детектор на лъжата - 3,5

Най-големият онлайн аукцион и неговото подразделение PayPal предлагат цял арсенал от инструменти, за да предпазят потребителите от измамници, изнудвачи и престъпници. Защитата обаче не е 100-процентова.

"Когато купувачите ползват PayPal, за да купят физическа стока на eBay.com, те автоматично получават 200 долара защитно покритие от транзакцията - казва говорителката на eBay Катерина Ингланд. - Ако потребителят ползва PayPal, за да купи нещо от продавач на eBay, който е проверен от PayPal, тогава покритието на защитата е 2000 долара."

За съжаление ако използвате за купуване други методи, тогава не сте защитени от нищо. Тези защити не са приложими и за нефизически стоки, например софтуер или електронни документи, и ако вие сте се заблудили от подвеждащото название на артикула, най-вероятно няма да имате късмет.

Нарицателна стана случката с професионалния PR агент Грег П., който мислеше, че е направил чудесна покупка, когато даде 300 долара в наддаването в онлайн аукциона за Microsoft Xbox. Ако беше получил повреден Xbox, той щеше да бъде обезщетен.

Това, което той в действителност купи обаче, бе текстов документ, изброяващ местата, където би могъл да си купи Xbox с отстъпка. Поради това, че: (а) това, което купува, беше електронно, а не нещо физическо, (б) купената стока беше акуратно описана, като имаше и показана снимка на Xbox, тогава защита на купувача на PayPal няма.

Мит №6. Статичните картини на плазмения телевизор го прогарят и животът му значително намалява

Детектор на лъжата - 2,0

Прогарянето на плазмените телевизори не е мит, но в повечето случаи хората не трябва да се притесняват за това. Според мнението на CrutchfieldAdvisor.com плазмените и някои CRT телевизори имат проблеми, когато "статична картина, например видеоигра или лого на предаване, стои на екрана продължително време". При смяна на канала например логото на предишния ще продължи да се вижда - слабо, но постоянно на екрана.

Според продуктовия консултант на "Crutchfield" Далас Саймън това се случва доста рядко, тъй като картината се обновява по време на рекламите или когато превключвате канала.

Това обаче може да се окаже проблем за геймърите, играещи с часове, например шутър от първо лице. Някои елементи от картината в игрите са статични, например резултати, енергия, карта и т.н. Новите тънки плазмени панели все по-малко страдат от проблема с прегарянето.

Мит №7. Разделянето на твърдия диск на дялове и/или честото му дефрагментиране увеличава производителността

Детектор на лъжата - 2,0

Това е един от онези митове, които могат да доведат до бой в някое заведение за компютърни маниаци. Според различни специалисти дефрагментирането на големия твърд диск повишава производителността в Windows.

Увеличението обаче зависи от броя на файловете, които променяте или изтривате всеки ден.

"Операционната система има глупавия навик да използва отново всеки свободен клъстър, дори ако той се намира в средата на голяма заета област и има много място в края на диска - казва анализаторът от Infoworld.com Марио Апицела. - По този начин новите файлове се оказват разхвърляни по целия диск и се налагат няколко операции, за да бъдат открити и събрани на едно място."

Тестовете на PC World обаче показват, че производителността не се увеличава кой знае колко след дефрагментиране. "Diskeeper Corporation", която разработва програма за дефрагментиране, смята, че производителността се подобрява, но ако имате поне 20% свободно дисково пространство.

Разделянето на твърдия диск на две или повече логически устройства неизбежно ще ускори системата ви като цяло, но това има и други предимства. Например ще ви позволи да зареждате две или повече операционни системи или да отделите файловете, които няма да променяте (например операционната система и приложенията) от онези, с които работите.

Това ще намали проблемите с фрагментирането и лесно ще можете да възстановите операционната система, без да излагате на опасност вашите данни.

Мит №8. Когато използвате бърза флашкарта във фотоапарата, можете да снимате по-бързо

Детектор на лъжата - 3,5

Скоростните флашкарти позволяват на фотоапарата да записва снимките по-бързо, но това не означава, че ще снимате по-бързо.

"Когато снимате, фотоапаратът обработва изображението и чак тогава го записва в паметта - обяснява Майк Уонг от "SanDisk". - Бързата карта само ще ускори последната част от процеса - записа на флашпамет."

Ако използвате бърз апарат с бавна памет, ще имате изоставане на флашкартата. Използването бърза памет е подходящо за огледално-рефлексните фотоапарати, но е безсмислено за апаратите от нисък клас.

Бързата карта ще намали времето за сваляне на снимките на вашия компютър - още повече, ако използвате бързо четящо устройство. Това е особено важно, ако картата е с голям капацитет.

Мит №9. Акумулаторните батерии излизат по-евтино от батериите за еднократна употреба

Детектор на лъжата - 2,0

Това не е мит, поне в повечето случаи, но зависи от типа на батерията и колко често я зареждате.

Акумулаторните никел-кадмиеви и никел-металхидридни батерии губят заряда си по-бързо, когато не се използват, казва Крис Колуел от "Ecos Consulting". Тези батерии не са особено подходящи, ако рядко използвате вашето устройство, например външна светкавица.

Литиево-йонните батерии запазват заряда си доста по-дълго, но не се намират в размерите, които са ви нужни. Ако за вашето устройство не се предлага литиево-йонна батерия и вие не го използвате често, ще спестите пари, ако си купувате обикновени батерии за еднократна употреба.

За устройствата, консумиращи много енергия, акумулаторните батерии са ценово по-подходящи. Но за устройствата, които рядко използвате, зареждаемите батерии не са особено изгодни, тъй като те няма да са готови за употреба, когато имате нужда от тях.

Нещо повече - изяснете си колко струва зарядното за тях и колко време ще изкарат, преди да се наложи да ги замените. Нашият съвет е да използвате литиево-йонни или никел-металхидридни батерии с висок капацитет и малко зарядно за тях, ако е възможно.

Мит №10. GSM връзката е защитена от подслушване

Детектор на лъжата - 2,5

Връзката в GSM мрежите е една от най-защитените срещу прихващане, независимо, дали се обменят глас или данни. На практика сигналът не може да бъде подслушан с обикновени средства - за целта е необходимо специално скъпоструващо оборудване, чието използване от частни лица е незаконно.

Въпросните устройства са от клас "специални разузнавателни средства" (СРС) и могат да бъдат използвани при необходимост само от съответните органи.

Мит №11. Рентгеновите проверяващи апарати по летищата повреждат или изтриват флашкартата на цифровия фотоапарат

Детектор на лъжата - 5,0

Охраната на летищата е категорична: "Нашето сканиращо оборудване не поврежда цифровите фотоапарати и картите памет за тях."

Факт е, че CompactFlash, Secure Digital или Sony Memory Stick са по-здрави, отколкото си мислите. Те издържат на потапяне във вода, пране в пералня и дори тъпчене със скейтборд.

Ако по някаква причина все пак сте повредили вашата флаш карта, можете да използвате програми, подобни на WinRecovery, CardRecovery или o­ntrack EasyRecovery Lite, за да възстановите вашите загубени снимки.

Мит 12. Прекаленото използване на мобилен телефон може да доведе до рак или други здравословни проблеми

Детектор на лъжата - 2,5

Според мнението на Световната здравна организация (СЗО) използването на мобилен телефон не е причина за здравнословни проблеми - освен по време на шофиране. Телефонът обаче може да окаже влияние на сърдечни стимулатори, слухови апарати и дефибрилатори.

С това на тази история не се слага край. Много от изследванията относно ефекта от телефонната радиация са неубедителни и противоречиви. Здравните организации са на мнение, че проучванията трябва да продължат.

Финландско изследване от август м.г. показва, че някои хора са генетично предразположени и реагират на излъчването на мобилния телефон.

Между другото, няма никакви доказателства, че използването на клетъчни телефони на бензиностанция може да причини експлозия. Например, щатската федерална комисия по телекомуникации (FCC) предупреждава:

"Докато потенциалната заплаха от безжични устройства е доста далечна, по-опасни за бензиностанциите са самите автомобили и статичното електричество. Но все пак избягвайте да говорите по телефона, докато пълните резервоара."

Мит №13. Maк-компютрите са защитени срещу вирусни атаки

Детектор на лъжата - 5,0

Вярата на много потребители в максималната защита на Maк компютрите беше разколебана, след като изследователят по безопасността Дино Дай Зови спечели наградата от 10 хил. долара за хакване на MacBook Pro с Mac OS 10.4.

На Дай Зови му бяха нужни 10 часа, за да намери дупка в сигурността (впрочем, Windows версията на QuickTime също е уязвима за атаки). Според специалиста Mac OS е по-слабо защитена, отколкото Windows Vista.

През януари специалистът по безопасност Кевин Финистър и хакерът с прякор LMH завършват проекта "Month of Apple Bugs", който намира буквално всеки ден уязвимости в Maк. През февруари беше открит първият червей за Mac OS 10.

OSX/Leap-A worm е относително безвреден и използва програмата за обмен на съобщения Apple iChat, за да разпраща свои копия на потребителите от контактния лист.

Потребителите на Maк обаче е много по-малко вероятно да прихванат вируси и червеи, отколкото потребителите на Windows - най-вече поради факта, че вирусите за операционната система на "Майкрософт" са много повече.

Мит №14. Мастилените принтери с комбинирани касети излизат по-скъпо от принтерите с отделни цветни касети

Детектор на лъжата - 1,0

Така е. Ако например ви свърши жълтият цвят в комбинирана касета, ще трябва да я замените цялата, независимо че от останалите мастила има още. При отделни за всеки цвят касети заменяте само тази, която е свършила.

Индивидуалните касети, разбира се, са по-скъпи, но в дългосрочен план излизат по-евтино.

Мит №15. Ако някой хакне компютъра ви и го зомбира, вие няма да разберете за това

Детектор на лъжата - 410

Не е задължително, казва Лорънс Болдуин от myNetWatchman. Ако компютърът ви е зомбиран, системата може да ви предупреди за изпращане на стотици електронни писма, но само ако имате инсталиран антивирусен софтуер, който сканира електронната поща.

Зловредният код често изключва антивирусните програми, защитните стени и Windows Update и по този начин работи на свободнодостъпна система.

Факт е, че много потребители са разсеяни към предупрежденията на своите интернет доставчици, че са прихванали бот от техния IP адрес, или адресът на електронната им поща започва да се отхвърля от дадени сървъри, защото е влязъл в спам списъка им - или пък ФБР ще почука на вратата им, за да попита защо стартират атаки срещу "отказ от обслужване", казва Болдуин.

Според него е глупаво да разчитате изцяло защитният софтуер да предпази вашия компютър. Можете ли да кажете, че вашият компютър е бил компрометиран?

Ако вашата машина става внезапно бавна или твърде дълго се стартира или изключва, тогава може да е заразена. Но тези неща биха могли да бъдат също симптоми и за много други неща, нямащи никакво отношение към зловреден програмен код.

В повечето случаи потребителите трябва да обвиняват софтуер измамник, който са свалили - като файлове от P2P мрежи - и са стартирали на своити системи. Както казва Болдуин, "трябва да ставате все по-интелигентни, или в противен случай ще загазите".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 3 минути

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 17 минути

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 49 минути

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 1 час

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 1 час

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 1 час

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 1 час

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 1 час

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 1 час

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 1 час

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 2 часа

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 2 часа

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

България Преди 2 часа

Плугчиева обяви, че са ѝ били предлагани министерски постове, които е отказала