0

"48 часа дъжд докараха бедствие в половин България" обобщава "Сега". Неспирните валежи от две денонощия затвориха пътища, наводниха къщи, отнесоха мостове. Дори рудниците на "Мини Марица-изток" спряха работа за 24 часа, защото са наводнени.

Вчера бедствено положение обявиха старозагорските села Опан, Гълъбово и Раднево. Към тях се присъединиха с. Петърч, Симеоновград, Съединение, Царево.

От Гражданската защита следи постоянно нивото на реките и язовирите. Река Янтра край Велико Търново наближава критичната си точка. Защитната стена на р. Марица до палата номер 5 на Пловдивския панаир пропадна с около 15 метра.

Вятър със скорост 15-20 м/сек затвори пристанищата във Варна и Бургас. Според синоптичната прогноза днес от запад към изток валежите постепенно ще спрат.

"Има начини правосъдието да стане по-бързо и ефективно", убеден е Лазар Груев, новоизбраният председател на Върховния касационен съд.

В интервю за "Сега" той подчертава: "Изглежда много популистки да твърдим - нов НК, нов НПК, и да приемаме някакви нови и големи изменения в тях. Първо е важно държавата ясно да определи наказателната политика. Законите в тази област са много тясно свързани един с друг. И без предварителна визия за цялостната посока на движение, промените им на парче няма да доведат до добро."

"Зиг-загът на съдебната реформа", е коментарът в "Дневник". Припомня се, че промененият НПК предвиди разследването на около 97% от описаните в Наказателния кодекс престъпления да премине от следствените служби към полицейските дознатели, за да се съкрати с едно звено досъдебната верига.

Сега - само година и половина от онова оживление, определяно като "истинския старт" на съдебната реформа, стои въпросът за бездействието на няколкостотин висококвалифицирани следователи, за които останаха само престъпленията против републиката и на лицата с имунитет.

С други думи - връщаме се на старта. Този законодателен зиг-заг е доказателство за работата "на парче" на законодателите, които приемат новости, без да ги осигуряват финансово и без да мислят за съпътстващите действия, които трябва да бъдат извършени.

И поради това "новият НПК" не само не стана средството за неблагополучието на нашето правосъдие, но и на практика не заработи.

"ГЕРБ пое официално властта в столицата", съобщава "Труд".

ГЕРБ пое вчера изцяло и официално управлението на столицата за следващите 4 години. Досегашният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов положи клетва за втори мандат.

Да служат на столичани обещаха и 61 общински съветници, от които управляващото мнозинство има ГЕРБ с 33 свои представители. Към вечната опозиция в София БСП (12 съветници) се присъединиха "Десен алианс" (11), "Атака" (3) и НДСВ (2).

За председател на градския парламент след тайно гласуване беше избран Андрей Иванов (ГЕРБ). За конкурента му от БСП Георги Кадиев имаше едва 16 гласа.

24-те районни кметове също се заклеха. 17 от тях са от партията на Борисов.

"Политиката свърши. Сега трябва да се работи за благото на столичани. Надявам се на конструктивен диалог", заяви Генерала.

"Столетницата между самоуспокоението и самолинчуването", е коментарът с "Труд".

Прави се паралел между оценките за местните избори през 2003 г. и 2007 г. И тогава, и сега БСП обявява, че е спечелила изборите, защото е получила най-много кметове на общини, най-много кметове на населени места и най-голям брой общински съветници.

Но и тогава, и сега БСП не триумфира, защото не успява да постигне такива резултати, които да й позволят да каже, че местната власт е нейна.

На пленума преди дни срещу самоуспокоенето на Станишев се изправи опитът за самолинчуването - критика заради самата критика. Ще произведе ли тя онзи импулс, който ще доведе до промяна в партията? Не, категоричен е авторът.

Сблъскването на двете крайности поражда говорилня, ефектна за медиите, но от това в БСП нищо няма да последва.

"Десни по неволя, леви по душа", е анализът в "24 часа". Посочва се, че на пленума на БСП в неделя, на който партията трябваше да си каже истините след местните избори, вместо за оставки пак се заговори за лява политика и десен завой.

Няма човек на "Позитано", който да не се кълне, че трябва да се вдигат пенсии и заплати - значи всички са си леви. Просто са обречени да правят дясна реформа, така както бяха обречени да пуснат натовските бази.

"Йордан Бакалов поема групата на ОДС", съобщава "Сега". Йордан Бакалов е посочен от Националния съвет на синята партия за шеф на депутатите от ОДС. Предстои той да получи и подкрепата на парламентарната група.

Изборът на нов председател се наложи след оттеглянето на Петър Стоянов. Съгласно споразумението между партиите в ОДС групата се оглавява или от партийния лидер на сините, или от посочен от него депутат.

Пламен Юруков обясни, че изборът му е Бакалов, защото е депутат трети мандат, с голям авторитет в партията, умее да организира и да ръководи колектив.

"Пари за въоръжение? Ще продаваме по-активно имоти", пояснява в интервю за "24 часа" министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Той подчертава, че ще се разчита на собствени приходи. "Втора година преизпълняваме квотата за собствени приходи, които идват главно от продажби на имоти с отпаднала необходимост. Миналата година преизпълнението бе 30%, а към днешна дата е 21%. Досега тези пари изцяло отиваха във фискалния резерв на държавата. От догодина обаче ще можем да разчитаме на половината от тези средства за купуване на въоръжение, бойна техника и оборудване."

"Готов съм да козирувам на боеца", казва в интервю за "Труд" началникът на Генщаба генерал Златан Стойков. Вестникът припомня, че с решение на парламента от 1 декември отпада задължителната казарма.

По този повод генералът заявява: "Изпитвам известна тъга, че редовната казарма си отива завинаги. Но реалностите вече са други. бъдещето е на модерните професионални армии. Както ние, така и всички институции в обществото, трябва да намерим съвременни форми за възпитание и уважение към родната войска. Защото армията ще ни трябва още."

"Родители искат майчинството да стане 220 лв.", пише "Новинар". Обезщетението за отглеждане на малко дете трябва да бъде равно на минималната работна заплата и през следващата година да стане 220 лв., а не 190 лв., заявиха вчера от сдружение "Настоящи и бъдещи майки".

От организацията цитираха данни на синдикатите, според които са необходими над 200 лв. месечно за издръжка на едно дете до 3-годишна възраст.

Според майките данъчните облекчения за семействата трябва да бъдат запазени и в същото време да се увеличи прагът за достъп до детски надбавки.

"И този бюджет е рестриктивен", е анализът в "Монитор". Авторът - инж. Пламен Димитров, е вицепрезидент на КНСБ. Той посочва, че в условията на дълбоко социално разслоение се прокарва данъчна политика, която недвусмислено задълбочава неравенството и не решава проблемите на бедността и ниските доходи.

Предстои поредното увеличаване на личната осигурителна вноска. Запазва се ощетяващият работещите начин на облагане на социалните разходи. Създава се възможност за драстично увеличаване на местните данъци и такси.

Предвиденият ръст на бюджетните заплати от началото на годината има само компенсиращ ефект спрямо влиянието на плоския данък.

Категорично се налага изводът, че реалните доходи на голяма част от населението ще останат "замразени", а на част от хората дори ще се понижат.

"Сливат АЕЦ, "Булгаргаз" и НЕК първо във финансов холдинг", информира "24 часа".

Във финансов холдинг ще се обединят държавните фирми гиганти в енергетиката. Това ще е първият етап в създаването на мегакомпанията.

В началото - около 2 години, холдингът ще взема само глобалните решения, а компаниите ще работят самостоятелно. Идеята е през това време дружествата да се научат на съвместна дейност. Едва след това ще се пристъпи към фактическото им обединение, обясни схемата заместник-министърът на икономиката Галина Тошева.

Предвижда се в мегахолдинга да влязат АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток".

"Държавата задържа поскъпването на газа", съобщава "Монитор".

Поискал съм справка от "Булгаргаз" на какви цени купува природния газ от "Газпром". Ако се окаже, че те са по-ниски от исканото от 1 януари 2008 г. увеличение на синьото гориво с над 33,5% държавата може да се намеси, като задържи или определи по-ниски цени от предлаганите от "Булгаргаз".

Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров вчера по повод прогнозата на държавния газов монополист за рязко поскъпване на синьото гориво от Нова година.

"Мостове на всеки 60 км по Дунав", отбелязва "Труд". Българските и румънските експерти по програма "Дунавски мостове" се договориха на всеки 60 км по реката да има мостови съоръжения, съобщи вчера в Силистра транспортният министър Петър Мутафчиев.

Той дойде в дунавския град, за да открие фериботната линия до отсрещния румънски град Калараш. Фериботният комплекс край Силистра е първата в България концесия на зелено за публична инфраструктура на принципа "построй-експлоатирай-предай".

"БТА пуска нов бюлетин", информира "24 часа".

За първи път БТА прави седмичен бюлетин, чиято основна цел е да стига до 52 водещи регионални вестника. това е илюстрованата емисия "Европейски региони".

Бюлетинът ще дава практическа информация как се открива процедура за участие по проекти в общините, ще разказва за новите възможности за започване на малък бизнес и как се усвояват средствата, давани от ЕС. Подробно ще се описват и изискванията, свързани с членството ни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 25 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 56 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни